Weather Icon

Στο μικροσκόπιο οι Βρετανικές Βάσεις λόγω κορωνοϊού

Στο μικροσκόπιο οι Βρετανικές Βάσεις λόγω κορωνοϊού

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η διαχείριση των μέτρων ασφαλείας στις βρετανικές βάσεις Δεκέλειας και Ακρωτηρίου σε σχέση με τον κορωνοϊό, εξαιτίας και της κατάστασης που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία και τον τρόπο που η βρετανική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι στο έδαφος των βρετανικών βάσεων καταγγέλλουν ότι διαπιστώνουν πως δεν τηρούνται ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα του περιορισμού των δύο εβδομάδων για άτομα που επιστρέφουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακρωτηρίου. Η ανησυχία γίνεται ακόμα πιο έντονη από το γεγονός ότι και τα σχολεία που λειτουργούν στα όρια των στρατιωτικών βάσεων για τα παιδιά των Βρετανών στρατιωτικών είναι ανοικτά και λειτουργούν κανονικά με τους μαθητές να παρευρίσκονται κανονικά. Όπως κανονικά διεξάγονται και πτήσεις από τη Βρετανία.

Το όλο θέμα βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία έχει γίνει δέκτης των ανησυχιών των εργαζομένων σε αυτές, όπως επίσης γενικότερα και της κοινωνίας για τυχόν μετάδοσης του ιού είτε από τους Βρετανούς στρατιώτες είτε από εργαζόμενους σε αυτές. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκπροσώπους συντεχνιών των εργαζομένων στις βρετανικές βάσεις, οι εργαζόμενοι στις βάσεις ανέρχονται γύρω στις 2,5 – 3 χιλιάδες άτομα. 

Χθες ο διοικητής των βρετανικών βάσεων είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και συζητήθηκε το όλο θέμα. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα συνάντηση και με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο. Μιλώντας με εκπρόσωπο των συντεχνιών των εργαζομένων στις βρετανικές βάσεις ανέφερε ότι υπάρχει έντονη ανησυχία και παράλληλα σημειώνουν ότι ζητούν όπως ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία όλου του προσωπικού των βρετανικών βάσεων.

Πρόσθεσε ακόμα ότι σήμερα μετά το μεσημέρι θα υπάρξει συνάντηση των συντεχνιών με τον στρατιωτικό διοικητή των βρετανικών βάσεων προκειμένου να τεθούν οι ανησυχίες των εργαζομένων ενώπιόν του και να ακούσουν τι έχει να τους πει.

Διπλωματική πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία θέσαμε το ζήτημα ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις Αρχές των βρετανικών βάσεων και ότι έχουν λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις ότι τηρούνται πλήρως όλα τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το μόνο μέτρο που δεν τηρείται είναι αυτό με τα σχολεία τα οποία παραμένουν ανοικτά και όπως πληροφορούμαστε έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες ούτως ώστε να γίνουν διευθετήσεις είτε με διαδικτυακά μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε με περιορισμένη παρουσία μαθητών στις τάξεις. 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, η ίδια διπλωματική πηγή ανέφερε ότι βρίσκονται σε εφαρμογή και πλήρη ταύτιση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως μας ανέφερε, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι θερμοκρασίας όσων κατεβαίνουν από το αεροπλάνο και τηρούνται όλα τα μέτρα από ειδικό προσωπικό, όπως και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει το μέτρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτό έχει εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την περασμένη Κυριακή, για την είσοδο μόνο όσων διαθέτουν ιατρικό πιστοποιητικό σύμφωνα με το οποίο δεν είναι θετικοί σε τεστ κορωνοϊού από διαπιστευμένο ιατρικό κέντρο του εξωτερικού. 

Στην περίπτωση των βρετανικών βάσεων το στρατιωτικό αεροδρόμιο χρησιμοποιείται αυστηρά μόνο από στρατιωτικούς, μέλη των βάσεων και μέλη των οικογενειών τους. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι και σε αυτή την περίπτωση γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι μετακινήσεις, ενώ παράλληλα έχουν δοθεί όλες οι διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει ρητή οδηγία και τηρείται αυστηρότατα το μέτρο του περιορισμού για 14 μέρες όπως προβλέπεται και από τις οδηγίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε παρατήρηση πως οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι αυτό δεν τηρείται, η απάντηση ήταν κατηγορηματική: Η επίσημη ενημέρωση είναι ότι τηρείται και δεν υπάρχει λόγος για να υπάρχει η υποψία ότι αυτό δεν γίνεται. 

ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ

Η ίδια πηγή του ΥΠΕΞ υπέδειξε μάλιστα ότι πάντα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Αρχών των βρετανικών βάσεων σε όλες τις περιπτώσεις που έχει παραστεί ανάγκη. Διευκρινίζεται ότι αυτά αφορούν τα μέτρα εντός του στρατιωτικού χώρου των βρετανικών βάσεων.

Όσον αφορά τα χωριά που βρίσκονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων εφαρμόζονται πλήρως τα μέτρα που εφαρμόζονται από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως φυσικά και όσον αφορά την περίπτωση των οδοφραγμάτων που βρίσκονται στα όριά τους. Τονίζεται επίσης ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για κλείσιμο των σημείων διέλευσης από και προς το έδαφος των βρετανικών βάσεων.

Μόνο οι απαραίτητες αφίξεις στις Βάσεις

Οι Βρετανικές Βάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με τα μέτρα που θέσπισε η Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, με τον Διοικητή των Βάσεων, Αρχιστράτηγο Rob Thomson να λέει ότι «βαδίζουμε στην ίδια γραμμή». Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βάσεων, ο Αρχιστράτηγος Thomson συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είχαν παραγωγικές συζητήσεις.

«Μοιραστήκαμε τις απόψεις μας σχετικά με την απειλή που παρουσιάστηκε από τον κορωνοϊό και το πώς ανταποκρινόμαστε. Συμφωνήσαμε ότι ‘βαδίζουμε στην ίδια γραμμή’» είπε. Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν τα μέτρα που επιβάλλονται στις Βάσεις και στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να προστατευτούν καλύτερα οι κάτοικοι. «Διατηρούμε όλα τα μέτρα μας υπό συνεχή επανεξέταση. Έχουμε δεσμευτεί για συνεχή διάλογο, συνεργασία και συντονισμό για να εξασφαλιστεί η συνοχή της προσπάθειας και της προσέγγισης στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης» συμπλήρωσε.
 
Εκπρόσωπος της Διοίκησης των Βάσεων ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μάχη της επιδημίας του κορωνοϊού και για να προστατευτεί η κοινότητα. «Η ασφάλεια των ανθρώπων μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Έχουμε ευθυγραμμιστεί με τα μέτρα που θέσπισε η Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της απαγόρευσης δημόσιων συγκεντρώσεων, το κλείσιμο καταστημάτων, γυμναστηρίων, κινηματογράφων και εστιατορίων, ακυρώνοντας όλες τις μη επιχειρησιακές δραστηριότητες και ασκήσεις, επισκέψεις και αθλητικές εκδηλώσεις» είπε. 
 
Ανέφερε επίσης ότι όλα τα σχολεία του Υπουργείου Άμυνας Βρετανίας στην Κύπρο θα κλείσουν επίσης μετά την Τετάρτη, 18 Μαρτίου και μέχρι την Δευτέρα, 20 Απριλίου που τελειώνουν οι διακοπές του Πάσχα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέφερε επίσης ότι έχουν απαγορεύσει όλες τις αφίξεις, εκτός από τις πιο απαραίτητες επιχειρησιακές αφίξεις και τα ταξίδια που αφορούν οικογένειες στο Βάση Ακρωτηρίου. 
 
Όλοι οι επιβάτες εξετάζονται ιατρικά κατά την άφιξη τους και μπαίνουν σε υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης 14 ημερών, ενώ οποιοσδήποτε εμφανίζει συμπτώματα θα εξεταστεί. «Στόχος μας είναι να φροντίσουμε τους ανθρώπους μας, είτε είναι ένστολοι είτε όχι» κατέληξε ο Εκπρόσωπος των Βάσεων.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube