Weather Icon

Στο «κόκκινο» η ένταση στον Έβρο – Λαθρομετανάστες προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη με γάτζους και σχοινιά – Τραυματίστηκε αστυνομικός από εθνοφύλακες

Στο «κόκκινο» η ένταση στον Έβρο – Λαθρομετανάστες προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη με γάτζους και σχοινιά – Τραυματίστηκε αστυνομικός από εθνοφύλακες

Η ένταση σημειώνεται στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές όπου οι μετανάστες κινούνται κατά μήκος του φράκτη
Νέα επεισόδια και ένταση σημειώνονται και σήμερα (8/3) στον Έβρο καθώς μετά τις 12.30 το μεσημέρι ομάδες μεταναστών προσπάθησαν και πάλι να περάσουν τα σύνορα πετώντας δακρυγόνα και πέτρες προς τα ελληνικά εδάφη. Σε ένα παράλληλο επεισόδιο Έλληνας αστυνομικός τραυματίστηκε κοντά στο Δέλτα του Έβρου από Έλληνες εθνοφύλακες, που τον πυροβόλησαν πιστεύοντας πως είναι μετανάστης.
Η ένταση σημειώνεται στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές όπου οι μετανάστες κινούνται κατά μήκος του φράκτη, από την τουρκική πλευρά και προσπαθούν να ρίξουν τον φράκτη, χρησιμοποιώντας γάντζους και σχοινιά.
Οι συγκεκριμένες ομάδες άρχισαν να πετούν δακρυγόνα, καπνογόνα και πέτρες προς τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες είναι παραταγμένες στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Χθες (7/3) βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ελληνική κυβέρνηση, απεικονίζει τεθωρακισμένο όχημα του τουρκικού στρατού να επιχειρεί να ρίξει τμήμα του ελληνικού φράκτη, με στόχο τη διευκόλυνση της διέλευσης των μεταναστών και των προσφύγων.
Με βάση τα διαθέσιμα πλάνα, το τουρκικό όχημα επιχειρεί να γκρεμίσει μέρος του φράκτη, χρησιμοποιώντας συρματόσκοινο.
Παράλληλα, χθες (7/3) υπήρξε για μια ακόμη φορά ένταση στον Έβρο καθώς τούρκοι αστυνομικοί έριχναν από το πρωί δακρυγόνα και καπνογόνα εναντίον ελλήνων αστυνομικών στις Καστανιές, ενώ προσπαθούν να ρίξουν το φράκτη για να μπουν μετανάστες καθώς έχουν αυξήσει τις ροές προς την περιοχή .
Φωτογραφίες και βίντεο που έρχονται από τον Έβρο δείχνουν πως η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να γίνεται αποπνικτική, καθώς η “πολιορκία” στο σημείο συνεχίζεται για ένατη συνεχόμενη ημέρα, με υπαιτιότητα των τουρκικών αρχών.

Η ένταση έρχεται μετά από μια νύχτα συγκρούσεων (6/3) στη συνοριακή γραμμή, καθώς τα μεσάνυχτα έγιναν επιθέσεις από την πλευρά της Τουρκίας με στόχο να διασπαστεί ο φράχτης που έχει τοποθετήσει η Ελλάδα στα σύνορά της.

Σε βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές είναι εμφανής η ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών.
Επίσης, βίντεο δείχνουν Τούρκους αστυνομικούς σε οργανωμένη στοίχιση και με κατάλληλο εξοπλισμό, να εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά αλλά και τις μικρές εστίες φωτιάς που έχουν ξεσπάσει στις Καστανιές όταν λίγες δεκάδες πλησίασαν τον φράχτη.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές από την τουρκική πλευρά βάζουν μόνοι τους φωτιές για να μας κατηγορήσουν ότι τους καίμε!

Τραυματίστηκε Έλληνας αστυνομικός από πυρά εθνοφυλάκων

Παραλίγο τραγωδία στον Έβρο, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη λόγω της μεταναστευτικής πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας.
Μία ομάδα αποτελούμενη από κυνηγούς και εθνοφύλακες φέρεται να περιπολούσε στη συνοριακή περιοχή του Νότιου Έβρου, στις Φέρες, κοντά στο Δέλτα του ποταμού.
Αντιλήφθηκαν κινήσεις και ένας από την ομάδα πυροβόλησε με το όπλο του στον αέρα ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πυροβόλησε κατά του αστυνομικού, πιστεύοντας πως είναι παράνομος μετανάστης ο οποίος έχει μπει στο ελληνικό έδαφος.
Ο αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά ενώ το περιστατικό επιβεβαιώνουν αστυνομικές πηγές.
«Οι εξελίξεις με ανεξέλεγκτη δράση των παρακρατικών ομάδων, φαίνεται, δυστυχώς, ότι μας επιβεβαιώνουν.
Λίγη ώρα αφότου με ανακοίνωσή μας ζητήσαμε εξηγήσεις για τη δράση τους, ήρθε στη δημοσιότητα είδηση για τραυματισμό αστυνομικού από πυρά αυτόκλητης ομάδας εθνοφυλάκων στον Έβρο», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στεφανής: Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο λάθους

Την εκτίμηση ότι “η Τουρκία θα αυξήσει την πίεση στον Έβρο” εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.
Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι ο Erdogan βλέποντας το σχέδιο του να μην επιτυγχάνει το στόχο του θα αυξήσει την πίεση ενώ σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν στον Έβρο υπογράμμισε: «Δεχόμαστε επίθεση από την Τουρκία με όχημα τους μετανάστες. Βρισκόμαστε σε πόλεμο χωρίς σφαίρες. Απειλείται η εθνική μας ασφάλεια».
Σχολιάζοντας τα περί προβοκάτσιας και το ενδεχόμενο ενός “ατυχήματος”, ο κ. Στεφανής σημείωσε:

«Δεν μας φοβίζει τίποτα. Αξιολογούμε την κάθε ενέργεια χωρίς όμως να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας ή ενός ατυχήματος. Ήρεμοι και με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκική προκλητικότητα».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube