Weather Icon

Σημαντικό! Οι δύο επί πλέον Ελληνικοί όροι στην διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Σημαντικό! Οι δύο επί πλέον Ελληνικοί όροι στην διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Είναι τεράστιας σημασίας οι δύο όροι που στην παράγραφο 10 της εισηγητικής έκθεσης που ενέκριναν οι ΥπΕξ της ΕΕ προς οριστική έγκριση απ’ το Συμβούλιο στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, πρόσθεσε η Ελληνική πλευρά.

Αφορούν στην κατοχύρωση της ΕΕΜ και στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων που άπτονται στην πρακτική εφαρμογή δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορημένες πηγές αλβανικών κι ελληνικών ΜΜΕ με παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, στους υφιστάμενους τέσσερεις όρους προστέθηκαν ακόμη δύο: την άμεση έγκριση νομοσχεδίου περί Απογραφής που θα εγγυάται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με τους ορισμούς των πρακτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και επίσης νομικών διατάξεων για την κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας.

Πέραν του γεγονότος ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ θα πάρει χρόνο καθώς παρόλο που του Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να ανοίξει το πράσινο φως οι όροι όπως: νομικό πλαίσιο για φερέγγυες εκλογικές διαδικασίες, συγκρότηση και λειτουργία Ανώτερου και Συνταγματικού δικαστηρίου, καταπολέμηση έμπρακτα διαφθοράς και νομικές πρακτικές για την ελευθερία έκφρασης και ΜΜΕ, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι δύο επιπλέον όροι της Ελληνικής πλευράς προσδίδουν ακόμη πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην προσπάθεια βελτίωσης της θέσης της ΕΕΜ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει την προοπτική αυτή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά δε της Αλβανίας, παράλληλα όμως με απόλυτη ειλικρίνεια έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ.

Ως εκ τούτου δεν αφίσταται αντίθεση μεταξύ της πρόθεσης για περαιτέρω αναβάθμιση της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας με την υποχρέωση της να πειθαρχήσει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μεταχείρισης των μειονοτήτων.

Οι δύο όροι μπορεί να μην καλύπτουν το ευρύ κύκλο των απαιτήσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ως αυτόνομο πολιτικό εκπρόσωπο της ΕΕΜ, και στα πλαίσια του Νόμου περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων, αλλά εν τούτοις αποτελεί το κλειδί για το μέλλον.

Πρώτα – πρώτα διότι έχουν χρονικό προσδιορισμό και είναι μετρήσιμα. Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει ημερομηνία πρώτης κοινής συνεδρίας ΕΕ – Αλβανίας εάν δεν έχουν εκπληρωθεί και οι δύο αυτοί όροι. Δεύτερον διότι ειδικά ο όρος της αντικειμενικής Απογραφής στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση των περίφημων «μειονοτικών ζωνών» και ως εκ τούτου προσδιορίζει τις κοινότητες που μέλει επωφεληθούν απ’ τις εφαρμοστικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων.

Οι αναλυτές στην Αλβανία εκτιμούν ωστόσο ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για την Αλβανία κατόπιν του κειμένου αυτού πλαισίου που ενεκρίθη απ’ τους Υπουργούς Εξωτερικών και μάλλον τυπικά θα κυρωθεί χωρίς εκπλήξεις απ’ το Συμβούλιο Αρχηγών. Οι όροι είναι αρκετά σκληροί και η παρούσα Κυβέρνηση του Έντι Ράμα παρά τις διακηρύξεις δύσκολα θα καταφέρει να τους εφαρμόσει.

Πηγή: tachydromos.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube