Άμυνα
Σημαντική και αξιοποιήσιμη διεθνής μαρτυρία: «Το τουρκικό κράτος χρησιμοποίησε λεωφορεία και ξυλοδαρμούς για να ωθήσει τους μετανάστες στην Ελλάδα”»

Η αδιάβλητη μαρτυρία των Asia Times για την γκανγκστερική επιχείρηση ενός σουλτάνου ανθρωπιστή στα ελληνικά σύνορα
By AHMAD ZAZA, Asia Times,MARCH 10, 2020
[Oι καταγραφόμενες στο άρθρο μαρτυρίες αξιώνουν την προσοχή και την αξιοποίηση του υπουργείου των Εξωτερικών και των Γραφείων Τύπου των εκασταχού ελληνικών πρεσβειών, για την εκπλήρωση της αποστολής τους, με την επίσημη καταγγελία του τουρκικού γκαγκστερισμού και την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης.]
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώνονταν στα ελληνο-τουρκικά σύνορα μετά την αναγγελία της Αγκύρας ότι δεν θα εμπόδιζε πια το πέρασμά τους στην Ευρώπη.
Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Αγκυρα παρότρυνε ή εξανάγκαζε τον μεταναστευτικό πληθυσμό της να επιδιώξει την είσοδο στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, την Ελλάδα. «Αποφασίσαμε, με άμεση εφαρμογή, να μην εμποδίσουμε Σύρους πρόσφυγες να μεταβούν στην Ευρώπη, από την ξηρά ή την θάλασσα», δήλωσε στο Ρώυτερ Τούρκος αξιωματούχος στις 27 Φεβρουαρίου. «Όλοι οι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων, είναι τώρα «ευπρόσδεκτοι να περάσουν τα σύνορα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Μέσα σε διάστημα ωρών, χιλιάδες άτομα αποφάσισαν να κάνουν το ταξίδι, ενθαρρυμένοι από τα δωρεάν λεωφορεία που προσφέρονταν να τους μεταφέρουν από οικισμούς μεταναστών, όπως το Φατίχ την Κωνσταντινούπολη, σε διάφορα σημεία των ελληνικών συνόρων.
Με κλωτσιές στο στομάχι
Δυο από αυτούς τους πρόσφυγες ήταν ο 35χρονος «Αχμέτ», προερχόμενος από το Χομς και η γυναίκα του, που κανένας τους δεν είχε την πολύτιμη κάρτα/ταυτότητα κιμλίκ, που θα τους εξασφάλιζε το προσφυγικό επίδομα στην Τουρκία..
« Όταν ακούσαμε ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της μετανάστευσης στην Ευρώπη, τρέξαμε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη. Μ’ όλο που εμείς δεν είχαμε την κάρτα Κιμλίκ ούτε την άδεια να ταξιδέψουμε, μας επέτρεψαν να μπούμε στο λεωφορείο με την συριακή ταυτότητά μας,» δήλωσε ο Αχμέτ στους Τάιμς της Ασίας.
Φθάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο προσφερόμενο δωρεάν για πρόσφυγες, που τους ένωσε με άλλους μετανάστες με τον ίδιο προορισμό.
« Όταν φτάσαμε στο Edirne μας σταμάτησαν σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο και περιμέναμε μέχρι να φτάσουν και άλλα λεωφορεία γεμάτα μετανάστες» συνέχισε ο Αχμέτ. Κατόπιν ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας μπήκε επικεφαλής της φάλαγγας των λεωφορείων μέχρι την άκρη-άκρη των χερσαίων συνόρων –που αποδεικνύει τον οργανωμένο χαρακτήρα της επιχείρησης.
«Μας κατέβασαν από τα λεωφορεία σε μιαν ερημική περιοχή, μας εμπόδισαν να πάρουμε φωτογραφίες (Σημ: προφανώς με τα κινητά τηλέφωνα) και κατόπιν μας πήγαν σε ένα από τα σημεία συγκέντρωσης στα τούρκο-ελληνικά σύνορα, όπου είδαμε μερικούς πρόσφυγες να ανάβουν φωτιά για να ζεσταθούν».
Ο Αχμέτ κι η γυναίκα του αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι το πρωί για να επιχειρήσουν το πέρασμα των συνόρων. Σε αυτό το στάδιο, λέει, Τούρκος στρατό-χωροφύλακας χρέωνε 100 λίρες το άτομο για το πέρασμα του Εβρου ποταμού με λαστιχένια βάρκα.
Ήταν υπόθεση μόνο δεκάλεπτου περπατήματος το πέρασμα στην ελληνική πλευρά των συνόρων, όπου ο Αχμέτ και η γυναίκα του βρήκαν τους Έλληνες χωροφύλακες να τους περιμένουν.
«Αρχισαν να χτυπούν όλους με ραβδιά, άνδρες και γυναίκες και τους πήραν τις αποσκευές τους και χρήματα» είπε ο Αχμέτ, που διέφυγε πίσω, στην τουρκική πλευρά, με την σύζυγό του.
«Όταν γυρίσαμε στο τουρκικό έδαφος είδαμε μια ομάδα λάθρο-συνοδών, που άρχισαν να μας ρωτούν αν θέλουμε να περάσουμε ξανά στην Ελλάδα αντί χρημάτων, αλλά αρνηθήκαμε», είπε η γυναίκα του Αχμέτ. «Το περίεργο ήταν ότι οι λαθρέμποροι ήσαν παρέα με τους Τούρκους χωροφύλακες, χωρίς να φοβούνται.»
Βλέποντας ότι η απόπειρα ήταν καταδικασμένη, αυτή και ο άνδρας της αποφάσισαν να γυρίσουν στην Σμύρνη την επομένη, όταν ανακάλυψαν όμως ότι η τουρκική αστυνομία δεν επέτρεπε στον κόσμο την επιστροφή.
«Μας ανάγκασαν να ξαναμπούμε σε λεωφορεία για να μας πάνε σε ένα άλλο σημείο των συνόρων», είπε η γυναίκα στους Τάϊμς τη Ασίας.
«Αρχισα να κλαίω και να ουρλιάζω και όταν αρνήθηκα να ανέβω στο λεωφορείο ένας χωροφύλακας με χτύπησε στο πρόσωπο και με κλώτσησε στο στομάχι, και έτσι τελικά κατόρθωσαν να μας φέρουν στο συνοριακό σημείο που ήθελαν.»
Ο Αχμέτ και η γυναίκα του κατάφεραν τελικά να διαφύγουν και να φτάσουν περπατώντας επί μιάμιση ώρα σε μια πιο πολυσύχναστη περιοχή, όπου μπόρεσαν να πάρουν ένα ταξί για την Κωνσταντινούπολη. Ο ταξιτζής τους χρέωσε 1500 λίρες Τουρκίας, δηλαδή σχεδόν 250 δολάρια.
«Ευχόμουν να πεθάνω»
Δημότης του Χαλεπιού, ο 45χρονος Αλή, δέχτηκε επίσης την προσφορά ελευθέρας σε λεωφορείο για τα σύνορα, στο οποίο επιβιβάστηκε με την γυναίκα του και τα μικρά παιδιά του.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι, παρά τους κινδύνους και τον κρύο χειμώνα γιατί το είδαμε σαν μια ανεπανάληπτη ευκαιρία», είπε ο Αλή στους Asia Times. Αλλά στην άλλη πλευρά των συνόρων -πρόσθεσε ο Αλή- η ελληνική αστυνομία κατέσχεσε τις αποσκευές της οικογένειας και τους έστειλε πίσω. Παρόμοια με τον Αχμέτ, ο Αλή αναγκάστηκε να πληρώσει ταξί για να γυρίσει στην Κωνσταντινούπολη.
«Του είπαμε πως θα τον πληρώσουμε μόλις φτάσουμε εκεί, αλλά στον δρόμο μας σταμάτησαν σε ένα στρατιωτικό μπλόκο και μας ανάγκασαν να επιστρέψουμε στο ίδιο σημείο των συνόρων», συνέχισε.
Πολύ εξαντλημένοι για να κάνουν μια νέα απόπειρα να περάσουν τα σύνορα, η οικογένεια αποφάσισε να μείνει εκεί και να περιμένει, μέχρις ότου τελικά τους επέτρεψαν να γυρίσουν πίσω. Ο εννιάχρονος γιος του Αλή λέει πως θα ήθελε να πέθαινε εκεί στα σύνορα.
«Δεν θέλω να γυρίσω πίσω στην ζωή που έκανα στην Τουρκία. Έχω αποκάμει να δουλεύω μετά το σχολείο για να κερδίσω 150 λίρες (25 δολάρια) την εβδομάδα και βαρέθηκα να με κακομεταχειρίζονται στο σχολείο επειδή είμαι Σύρος.»
Οι Ουιγκούροι σε νέα καταπίεση
Από συνομιλίες με πάρα πολλούς πρόσφυγες και αυτόπτες μάρτυρες που έφτασαν στην συνοριακή πόλη Edirne από άλλες τουρκικές πόλεις, προκύπτει ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων είναι μικρός σε σύγκριση με τους αριθμούς των Αφγανών και των Ιρανών που ζητούν άσυλο και των καταπιεσμένων Ουιγκούρων της Κίνας.
Ενας από αυτούς είναι ο «Αμπού Μουχαμάντ», Ουιγκούρος, 37 χρόνων, που εγκαταστάθηκε πριν ένα χρόνο στην συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης με την γυναίκα και τα παιδιά του για να διαφύγει την καταπίεση της κινεζικής κυβέρνησης.
«Στην αρχή ένοιωσα ευτυχισμένος στην Τουρκία, αλλά οι δύσκολες συνθήκες της ζωής και η ακρίβεια και ο ρατσισμός που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού, όλα αυτά με έκαναν να σκέφτομαι να φύγουμε από την Τουρκία», δήλωσε στους Asia Times.
Μαζί με μιαν ομάδα από άλλες οικογένειες Ουιγκούρων, ταξίδεψαν στην συνοριακή πόλη Αδριανούπολη στις 3 Μαρτίου. Την νύχτα κοιμήθηκαν στα σύνορα.
«Έκανε πολύ κρύο. Το πρωί κάποιοι πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν, αλλά οι Έλληνες συνοριακοί φρουροί απάντησαν με δακρυγόνα και κανείς δε μπόρεσε να περάσει», ανέφερε.
Οι οικογένειες αποφάσισαν να επιστρέψουν, αλλά Τούρκοι χωροφύλακες τους εμπόδιζαν να μπουν τα λεωφορεία της επιστροφής. Αφού τους ξαναγύρισαν στα σύνορα, ο Αμπού Μοχαμάντ λέει πως τελικά η οικογένειά του κατόρθωσε να διαφύγει με ένα πολύ ακριβότερο ταξί.
Ο Ερντογάν κάνει πίσω
Την περασμένη Παρασκευή, αφού σε 1.700 μετανάστες επιτράπηκε να περάσουν από το Αιγαίο στην Λέσβο και σε άλλα ελληνικά νησιά, ο Ερντογάν διέταξε την τουρκική ακτοφυλακή να σταματήσει άλλα περάσματα.
Το δωρεάν λεωφορεία σταμάτησαν επίσης, όταν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι υπολογιζόταν πως είχαν περάσει τα σύνορα αυτόν τον μήνα προς τα μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Βουλγαρία.
«Αντιλαμβάνομαι πως η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη πρόκληση σχετικά με το Ιντλίμπ», δήλωσε την Δευτέρα η Γερμανίδα Καγκελάριος ΄Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις πρόσφατες μάχες στην επαρχία της γειτονικής Συρίας.
Περισσότεροι από 30 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Συρία στα τέλη Φεβρουαρίου, προκαλώντας εμπρηστική κατακραυγή από τους αντιπάλους του Ερντογάν και ανανεωμένη εχθρότητα κατά των Σύρων προσφύγων. «Για εμένα δεν είναι αυτός ο τρόπος για να πάμε μπροστά», πρόσθεσε η Μέρκελ.
Ηγέτες της ΕΕ ζητούν από την Αγκυρα να σεβαστεί τους όρους της συμφωνίας του 2016, που υποσχέθηκε δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα από την Αγκυρα να κρατήσει τους μετανάστες. μακριά.
Αλλά η κυβέρνηση του Ερντογάν, που κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως δεν ετήρησαν τις δικές τους υποχρεώσεις, προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία με την αναζωπύρωση της βίας στο Ιντλίμπ.
Οι τακτικές της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες προσφέρουν μιαν εικόνα του τι είναι διατεθειμένη να κάνει προκειμένου να πετύχει αυτόν τον σκοπό της.

Άμυνα
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τα νέα ηθικά διλήμματα!
Είναι πλέον ξεκαθαρο πως η χρήση τεχνολογίας αναγνωρισης προσωπων εγείρει θεμελιώδεις ηθικές ανησυχίες για την ανθρωπότητα , αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις ανθρώπινες αποφάσεις για τη ζωή, τη συλληψη ακόμα και και τον θάνατο με διαδικασίες αισθητήρων, λογισμικού και μηχανών.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ
Οπως και παλαιοτερα γράψαμε η ΔΕΕΣ υποστηρίζει πρωτοβουλίες κρατών με στόχο τη θέσπιση διεθνών ορίων στα αυτόνομα οπλικά συστήματα που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανησυχιών που εγείρονται από αυτά τα όπλα, όπως οι προσπάθειες που καταβάλλονται στη Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα για συμφωνία σε πτυχές κανονιστικού και επιχειρησιακού πλαισίου.
Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας και της χρήσης αυτόνομων οπλικών συστημάτων, είναι κρίσιμο να καθοριστούν έγκαιρα τα διεθνώς συμφωνημένα όρια. Πέρα από τους νέους νομικούς κανόνες, αυτά τα όρια μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κοινά πρότυπα πολιτικής και καθοδήγηση ορθής πρακτικής, τα οποία μπορεί να είναι συμπληρωματικά και αλληλοενισχυόμενα.
Για το σκοπό αυτό, και στο πλαίσιο της εντολής και της εμπειρογνωμοσύνης της, η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να εργαστεί σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων κυβερνήσεων, ενόπλων δυνάμεων, της επιστημονικής και τεχνικής κοινότητας και της βιομηχανίας.
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΜΑΣ
Προ ενός έτους η εγκυρη εφημερίδα του ΛΙΒΑΝΟΥ L ORIENT TODAY διερευνησε την αμφιλεγομενη και ενιοτε επικίνδυνη τεχνολογία αναγνωρισης προσωπων και την μεγάλη αξιοποιηση της από τον Ισραηλινο στρατό στον πόλεμο με τη Χαμας
Παραθετουμε παρακατω την πρώτη αναφορα της λιβανικης εφημερίδας η οποία αξιοποιησε και πηγές της εφημερίδας NEW YORK TIMES
” Η στρατιωτική μονάδα πληροφοριών του Ισραήλ χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου για να πραγματοποιήσει ευρεία παρακολούθηση και να καταγράψει πρόσωπα Παλαιστινίων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με αναφορά των New York Times .
Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι το πρόγραμμα, το οποίο αρχικά προοριζόταν για τον εντοπισμό Ισραηλινών που κρατούνταν όμηροι στη Γάζα, επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα για να «προσδιορίσει πρόσωπα που σχετίζονται με μαχητικές ομάδες, οδηγώντας περιστασιακά σε εσφαλμένες ταυτοποιήσεις αμάχων».
Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη πέρσι σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη Γάζα, όταν ο Mosab Abu Toha, ένας Παλαιστίνιος ποιητής, αναγνωρίστηκε από το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου, αποσύρθηκε και ανακρίθηκε – παρόλο που δεν είχε καμία σχέση με τη Χαμάς.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με κάμερες αναγνώρισης προσώπου κατά την ανάπτυξη, έχουν χαλαρά κριτήρια για να σταματούν πρόσωπα στα σημεία ελέγχου. Αυτό το ήδη χαμηλό όριο, σε συνδυασμό με ορισμένες φορές αναξιόπιστες πληροφορίες από πηγές της παλαιστινιακής κοινότητας, οδήγησε στον εσφαλμένο χαρακτηρισμό του Αμπού Τόχα ως πράκτορα της Χαμάς. Ο Αμπού Τόχα είπε στους NYT ότι υπέμεινε πριν ένα χρόνο ανάκριση και κακομεταχείριση πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος.”
Είναι πλέον ξεκαθαρο πως η χρήση τεχνολογίας αναγνωρισης προσωπων εγείρει θεμελιώδεις ηθικές ανησυχίες για την ανθρωπότητα , αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις ανθρώπινες αποφάσεις για τη ζωή, τη συλληψη ακόμα και και τον θάνατο με διαδικασίες αισθητήρων, λογισμικού και μηχανών. Η φιλοσοφία και ο προβληματισμος του Ερυθρου Σταυρου εναντι των νέων τεχνολογιων πολέμου δικαιωνεται για ακόμα μια φορα.Είναι κρίσιμο να καθοριστούν έγκαιρα τα διεθνώς συμφωνημένα όρια και στη χρήση των νέων τεχνολογιων αναγνωρισης προσωπων
Άμυνα
ΗΠΑ: Στέλνουν στο Ισραήλ 20.000 αυτόματα τουφέκια
Πρόκειται για μια πώληση που η διοίκηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν καθυστερούσε, λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους.

Πάνω από 20.000 αμερικανικής κατασκευής αυτόματα τουφέκια πούλησε στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Τραμπ. Αυτό γνωστοποιήθηκε μέσω ενός εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Πρόκειται για μια πώληση που η διοίκηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν καθυστερούσε, λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μια γνωστοποίηση στο Κογκρέσο την 6η Μαρτίου σχετικά με την πώληση ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων των αυτόματων τουφεκιών Colt Carbine, επισημαίνοντας πως ο τελικός χρήστης θα ήταν η ισραηλινή αστυνομία, σύμφωνα με το έγγραφο.
Η πώληση των τουφεκιών είναι μια μικρή συναλλαγή σε σύγκριση με τα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων όπλα τα οποία προμηθεύει η Ουάσινγκτον στο Ισραήλ. Όμως, τράβηξε την προσοχή, όταν η διοίκηση Μπάιντεν καθυστέρησε την αγορά επικαλούμενη ανησυχίες ότι τα όπλα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια Ισραηλινών εποίκων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν επιτεθεί σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.
Η διοίκηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων με την κατηγορία ότι διέπραξαν βιαιοπραγίες στη Δυτική Όχθη, όπου καταγράφεται μια αύξηση στις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.
Την πρώτη ημέρα του στον Λευκό Οίκο, την 20η Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε ένα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ανακαλούσε τις κυρώσεις σε βάρος εποίκων σε μια ανατροπή της αμερικανικής πολιτικής. Από τότε, η διοίκησή του ενέκρινε την πώληση όπλων αξίας εκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.
Η ενημέρωση προς το Κογκρέσο της 6ης Μαρτίου αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της παραμέτρους «πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές, περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελέγχου των όπλων».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε όταν ερωτήθηκε εάν η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ σχετικά με τη χρήση των όπλων.
Στενοί Δεσμοί
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεσμευόμενος να στηρίξει το Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει σε αρκετές περιπτώσεις στις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ παρά τα αιτήματα από Δημοκρατικούς βουλευτές οι πωλήσεις να ανασταλούν εωσότου λάβουν περισσότερες πληροφορίες.
Η αμερικανική Γερουσία χθες απέρριψε σθεναρά μια προσπάθεια να μην προχωρήσουν πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ ύψους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταψηφίζοντας με 82 ψήφους έναντι 15 υπέρ και με 83 ψήφους έναντι 15 υπέρ δύο σχέδια ψηφισμάτων με τα οποία θα αποδοκιμαζόταν η πώληση βομβών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.
Τα σχέδια ψηφίσματος είχε καταθέσει ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ, ένας ανεξάρτητος που συνεργάζεται με τους Δημοκρατικούς.
Η πώληση τουφεκιών είχε αναβληθεί, καθώς Δημοκρατικοί βουλευτές διαφώνησαν και ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με το πώς το Ισραήλ σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει. Οι επιτροπές του Κογκρέσου είχαν δώσει τελικά το πράσινο φως στην πώληση, όμως η διοίκηση Μπάιντεν δεν προχώρησε το θέμα.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ, ένα ακροδεξιό μέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβλέπει την ισραηλινή αστυνομική δύναμη. Η εφημερίδα Times of Israel έγραψε τον Νοέμβριο του 2023 ότι το υπουργείο του δίνει «μεγάλη έμφαση στο να εξοπλίσει ομάδες ασφαλείας που συγκροτούνται από πολίτες» την επομένη των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Άμυνα
Διαδραστικός πίνακας του ΝΑΤΟ με τις δαπάνες των μελών την τελευταία δεκαετία! Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα;
Η χώρα μας, για χρόνια ήταν μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης, αλλά το 2022 βρέθηκε στην πρώτη θέση των δαπανών, αφήνοντας στη δεύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε έναν διαδραστικό πίνακα το ΝΑΤΟ έδωσε στη δημοσιότητα τις δαπάνες των μελών του την τελευταία δεκαετία.
Η χώρα μας, για χρόνια ήταν μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης, αλλά το 2022 βρέθηκε στην πρώτη θέση των δαπανών, αφήνοντας στη δεύτερη τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για το 2024 η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση, και λογικό, γιατί έχουν αυξήσει ραγδαία τις δαπάνες τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.
NATO Allies are stepping up their defence investment to build a stronger, fairer, more capable Alliance to counter the threats we face.
Allied Foreign Ministers discussed how to continue this trend at #ForMin pic.twitter.com/7WJEeTcaeh
— NATO (@NATO) April 4, 2025
Υπενθυμίζεται πως στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με παρόντα και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, σε ένα κλίμα αμηχανίας λόγω των συντριπτικών αμερικανικών δασμών.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, καθησύχασε μεν τους Συμμάχους πως οι ΗΠΑ δεν θα φύγουν από το ΝΑΤΟ, έσπευσε ωστόσο να υπενθυμίσει ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν στο 5%. Για την ώρα στο τραπέζι είναι αύξηση των αμυντικών δαπανών από όλα τα κράτη-μέλη τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους. Ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι ο στόχος θα πρέπει να τεθεί σημαντικά πάνω από το 3% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτή, λόγω της απειλής της Ρωσίας.
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική1 ημέρα πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”