Weather Icon
ΗΠΑ , Υγεία 14 Μαρτίου 2020

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Τραμπ τις ΗΠΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Τραμπ τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με διάγγελμα του κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορονοϊου. 

«Κηρύττω επίσημα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δύο σημαντικές λέξεις. Απελευθερώνονται έτσι πάνω από 40 δις δολάρια για την αντιμετώπιση του κορονοιου», δήλωσε ο Τραμπ στην αρχή του διαγγέλματός του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν γίνει τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια τεστ με δυνατότητα να επεκταθούν στα 5 εκατομμύρια «αν και αμφιβάλλω αν θα τα χρειαστούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ντ. Τραμπ κάλεσε τις 50 Πολιτείες να συστήσουν κέντρα έρευνας και διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και να ενεργοποιήσουν σχέδιο δράσης.

Πρακτικά, η κήρυξη των ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να διανείμει τουλάχιστον 42 δισ. δολάρια στις πολιτείες, τις κομητείες και τις υπόλοιπες τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση του ιού. 

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ομοσπονδιακή βοήθεια για σπουδαστικά δάνεια φοιτητών και πάγωμα των τόκων μέχρι νεωτέρας για όσα από αυτά τα δάνεια διακρατεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Με την κίνηση αυτή, ο Ντ. Τραμπ θα μπορεί να άρει κανονισμούς και νομοθεσίες, δίνοντας περισσότερη ευελιξία στο σύστημα Υγείας, ώστε να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός.

Τόσο η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης όσο και η ανακοίνωση για τα τεστ θεωρούνται από τα αμερικανικά ΜΜΕ ως απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ στην κριτική που του ασκήθηκε μέχρι τώρα, βάσει της οποίας η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν «αργή» σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊου. 

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν καταγραφεί 1.678 κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο έχει ανέλθει στους 41.

Παράλληλα, η μία μετά την άλλη οι Πολιτείες στις ΗΠΑ παίρνουν μέτρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την πανδημία. Μέσα στην εβδομάδα η Νέα Υόρκη έβγαλε την εθνοφρουρά στους δρόμους, προκειμένου να περιορίσει τα κρούσματα, ενώ και η πολιτεία της Ουάσιγκτον κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Δείτε το διάγγελμα του Ντ. Τραμπ:

Πηγή: Λίμπεραλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube