Weather Icon

Πως οι Αμερικανοί έσωσαν την Τουρκία και πως ένα στοίχημα την καταστρέφει

Πως οι Αμερικανοί έσωσαν την Τουρκία και πως ένα στοίχημα την καταστρέφει

Η μείωση του επιτοκίου του δολαρίου απ΄την FED κατά 50 μονάδες βάσης ισορρόπησε τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα με τη σχέση ανταλλαγής του με το δολάριο να βελτιώνεται από το 6,25 που είχε αγγίξει την περασμένη Παρασκευή, στο 6.08.

Ανάλογες κινήσεις εκτόνωσης εκδηλώθηκαν και σε άλλα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών. Για τον Τούρκο όμως ήρθε την κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν του τελειώσουν τα συναλλαγματικά πυρομαχικά με τα οποία υπερασπιζόταν τη λίρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Λαμβάνει τεράστια σημασία πλέον για την Ελλάδα (και όχι μόνο) η τύχη μιας εντολής ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων που εκτελέστηκε πρόσφατα σύμφωνα με στοιχεία της Depot Trust & Clearing Corporation. Το συγκεκριμένο στοίχημα θα κερδηθεί για τον επενδυτή που το έβαλε αν η λίρα υποτιμηθεί μεταξύ 6,5 και 7,3 ανά δολάριο μέχρι τις 7 Αυγούστου – ενδεχομένως πέρα και από το χαμηλό ρεκόρ του 7,2362.

Ένα άλλο στοίχημα αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα ίδια χαρακτηριστικά και υποθέσεις ως προς τις τιμές της ισοτιμίας και την προθεσμία μπήκε λίγες ώρες αργότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της DTCC.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας εξαντλούνται. Οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι τοποθετημένες σε δολάριο. Ο λογαριασμός πλησιάζει.

Είναι προφανές ότι το μόνο που θα μπορούσε να σταματήσει τα επιθετικά σχέδια του “Σουλτάνου” είναι η πορεία της Τουρκικής οικονομίας. Εκεί ποντάρουν πολλοί και παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Πηγή: newmoney

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube