REAL TIME |

Weather Icon

Πολλά ή λίγα είναι τα 700 εκατομμύρια που δίνει η Ευρώπη στην Ελλάδα για τη μεταναστευτική κρίση;

Πολλά ή λίγα είναι τα 700 εκατομμύρια που δίνει η Ευρώπη στην Ελλάδα για τη μεταναστευτική κρίση;
Από 
Τη χορήγηση 700 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χρήσιμη οικονομική βοήθεια ή σταγόνα στον ωκεανό; Σχολίασαν στο Sputnik, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και η αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης HumanRights360.

Στη συνοριογραμμή του Έβρου βρέθηκε, την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κρίσιμη κατάσταση, απότοκο της εκβιαστικής στάσης του Ερντογάν προς την Ευρώπη. Τη διεθνοποίηση του θέματος επιχείρησε να πετύχει ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στα ελληνοτουρκικά σύνορα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί του πραγματοποίησαν την αυτοψία, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά, ενώ ανακοίνωσε τη χορήγηση 700 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. 

Ουσιαστική στήριξη ή φιλικό χτύπημα στον ώμο; 

«Θετική» έκφραση υποστήριξης προς τη χώρα μας, χαρακτήρισε καταρχάς, αυτή την οικονομική βοήθεια, η υπεύθυνη επικοινωνίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Χριστίνα Νικολαΐδου. Ωστόσο, μιλώντας στο Sputnik, τόνισε ότι η στήριξη προς την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνον οικονομική, καθώς η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού απαιτεί σωστές πολιτικές κι επιχειρησιακές αποφάσεις. «Μένει να δούμε πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα και προς ποια κατεύθυνση. Καταρχάς, μπορούμε να πούμε ότι είναι μία θετική κίνηση στήριξης, ωστόσο, χρειάζεται χρόνος για να διευκρινιστεί η κατεύθυνση των χρημάτων, είτε από πολιτική, είτε από επιχειρησιακή σκοπιά. Για να κριθεί πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το ποσό, πρέπει να δούμε πού και πώς θα κατανεμηθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κλίμα, και η αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα «HumanRights360», Ελένη Τάκου, η οποία, μιλώντας στο Sputnik, έκανε λόγο για προσχηματική στήριξη της Ευρώπης που «χτυπά φιλικά τον ώμο» της Ελλάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η παρουσία των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο, η οποία θεωρητικά σηματοδότησε την έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης στη χώρα μας, εν μέσω της ακραίας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα σύνορά μας, δεν ήταν τίποτε άλλο από μία επανεπιβεβαίωση της θέσης μας ως το «μαντρόσκυλο» της ΕΕ.

«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στη χορήγηση 700 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 είναι άμεσα διαθέσιμα. Το ποσό εκ πρώτης όψεως φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό, αν παραβλέψει κανείς ότι δεν ξέρουμε ούτε ποια χρηματοδοτική περίοδο θα καλύπτουν αυτά τα ποσά, ούτε, κυρίως, σε ποια πολιτική θα διατεθούν. Η πικρή εμπειρία των τελευταίων 4 ετών έχει αποδείξει περίτρανα ότι η πολιτική του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας είναι απλά μία μαύρη τρύπα που ρουφάει θηριώδη ποσά και παράγει μόνο άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, στην αναλυτική της λίστα, ανέφερε παραπάνω στρατιωτικό εξοπλισμό για την αποτροπή και την απώθηση των «εισβολέων». Για όσους «εισβολείς» βέβαια καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα, ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας θα στείλει σκηνές και κουβέρτες. Άρα, στην πράξη, αυτό που πήραμε ήταν ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο και μία επανεπιβεβαίωση της θέσης μας ως το «μαντρόσκυλο» της ΕΕ». 

Χρεώνοντας στην Ευρώπη έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η κυρία Τάκου αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του Δουβλίνου. «Στο τέλος της τοποθέτησής του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιτέλους και στο επίδικο, δηλαδή την ανάγκη αλλαγής του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, δυστυχώς μόνο για το παραπέμψει σε ένα γενικό «αργότερα». Σε απλά ελληνικά, το θέμα δεν είναι να μας δώσουν λεφτά οι Ευρωπαίοι για να κρατήσουμε τους αιτούντες άσυλο απέξω, και να δώσουμε καμιά κουβέρτα σε όσους παρ’ όλα αυτά καταφέρουν και περάσουν. Η λύση είναι μία και μοναδική: η αναθεώρηση της όλης λογικής του Κανονισμού Δουβλίνο που φορτώνει στις χώρες της πρώτης υποδοχής, τα προβλήματα που δημιουργούν οι ισχυρές οικονομίες του Βορρά. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά προσχήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

sputnik

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube