REAL TIME |

Weather Icon
Λαθρομετανάστευση 26 Μαρτίου 2020

«Politico»: Θέμα χρόνου η εξάπλωση του κορωνοϊού στους πρόσφυγες στην Ελλάδα

«Politico»: Θέμα χρόνου η εξάπλωση του κορωνοϊού στους πρόσφυγες στην Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ. Θέμα χρόνου είναι η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στους καταυλισμούς των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το «Politico».

 

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, στα ελληνικά νησιά στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, η κοινωνική απομόνωση και η αυτο-απομόνωση είναι πολυτέλεια που πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

 

Στη Μόρια, το μεγαλύτερο ανεπίσημο μεταναστευτικό στρατόπεδο της Ευρώπης, περίπου 20.000 άνθρωποι ζουν σε μια περιοχή που σχεδιάζεται για να φιλοξενήσει όχι περισσότερους από 3.000. Σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια ξεχειλίζουν πέρα από τους φράχτες του επίσημου κέντρου υποδοχής και κάτω από το λόφο στους γύρω ελαιώνες.

 

Εδώ, είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει κανείς να πλένει συχνά τα χέρια του, να κρατά αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπους και να απομονώνεται όταν εμφανίζει συμπτώματα.

 

Στη Μόρια εκατοντάδες άνθρωποι μοιράζονται την ίδια πηγή νερού και οι περισσότεροι καθημερινά ώρες σε ουρές για τρόφιμα και απαραίτητες προμήθειες. Οι συνθήκες υγιεινής είναι φτωχές.

 

«Δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις απομόνωσης», δήλωσε η Σιγιάνα Μαχρόφ-Σαφί, ιδρυτής της «Kitrinos Healthcare», μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που παρέχει ιατρική περίθαλψη στη Μόρια. «Δεν έχουν σπίτι. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να καθίσουν σε μια σκηνή και να ελπίζουν για το καλύτερο».

 

Πολλοί μετανάστες δεν έχουν τη δική τους σκηνή και βασίζονται στην καλοσύνη των άλλων για ένα μέρος για ύπνο – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την εξάπλωση του ιού ακόμη πιο γρήγορα. «Μια νύχτα στη σκηνή ενός φίλου, μια νύχτα στην άλλη», δήλωσε ο 16χρονος Shams από το Αφγανιστάν. Αφήνει τακτικά το στρατόπεδο για να ξεφύγει από τους καβγάδες που ξεσπούν τη νύχτα. «Δεν έχουμε τίποτα. Είμαστε μόνοι».

 

Ο Τάσος Μπαλής, ο οποίος συμβουλεύει τον δήμαρχο της Μυτιλήνης, την πρωτεύουσα της Λέσβου, δήλωσε ότι «είναι θέμα χρόνου» μέχρι να εκδηλωθεί το ξέσπασμα της επιδημίας στους καταυλισμούς.

 

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις δικαιωμάτων χτύπησαν τον κώδωνα του κινδύνου μετά την επιβεβαίωση της πρώτης περίπτωσης κορωνοϊού στη Λέσβο στις 10 Μαρτίου.

 

Κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει επείγουσα δράση και να εκκενώσει τους μετανάστες για να σταματήσουν τη μαζική μόλυνση – κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα. Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένη περίπτωση κορωνοϊού στο στρατόπεδο των μεταναστών.

 

«Ο περιορισμός είναι το μόνο υπάρχον σχέδιο», δήλωσε ο Peter Casaer, εκπρόσωπος των Médecins Sans Frontières (Γιατροί Χωρίς Σύνορα – ΓΧΣ) στη Λέσβο. «Ο ιός είναι στο κατώφλι μας και τίποτα δεν γίνεται».

 

Σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου, οι ΓΧΣ προειδοποίησαν ότι «με τις συνθήκες υγιεινής και τις άσχημης διαβίωσης, η απειλή της επιδημίας μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ πραγματική, όμως δεν υπάρχουν σχέδια επιδημικής αντίδρασης».

 

Η Ιλβα Γιόχανσον (Ylva Johansson), η Ευρωπαία Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις, δήλωσε ότι οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του ιού στους αιτούντες άσυλο την κρατούν ξύπνια τη νύχτα. Είπε ότι η κατάσταση για πολλούς στο ελληνικό στρατόπεδο ήταν «απαράδεκτη ήδη» πριν από την τρέχουσα κρίση.«Ο κίνδυνος να έχεις τον ιό σε αυτά τα στρατόπεδα είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνος» δήλωσε.

 

Η Γιόχανσον δήλωσε ότι μιλάει με τις ελληνικές αρχές, τις διεθνείς οργανώσεις προσφύγων και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις για να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες στα νησιά.

 

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα έκαναν έκκληση για «προληπτική εκκένωση» των καταυλισμών, λέγοντας ότι «η ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά κινδυνεύει να γίνει θέμα δημόσιας υγείας για το οποίο πρέπει να βρεθεί άμεση ευρωπαϊκή απάντηση».

 

«Πολλοί από τους καταυλισμούς (42.000 άτομα συνολικά) βρίσκονται ήδη σε επισφαλή κατάσταση υγείας και παρά τα μέτρα που έλαβαν οι ελληνικές αρχές, ο υπερπληθυσμός και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης δυσκολεύουν να συγκρατήσουν τον Covid-19» έγραψε ο Juan Fernando Lοpez Aguilar (Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ), πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε επιστολή του προς τον Janez Lenarcic, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη διαχείριση κρίσεων.

www.ekirikas.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube