Weather Icon
Ιράν , Συρία , Τουρκία 2 Μαρτίου 2020

Πιθανή Ιρανική εμπλοκή στην Συρία έπειτα από την Τουρκική Στρατιωτική Επιχείρηση

Πιθανή Ιρανική εμπλοκή στην Συρία έπειτα από την Τουρκική Στρατιωτική Επιχείρηση

Ο στρατός SAA έχει χάσει αρκετό έδαφος στις πεδιάδες Ghad της δυτικής Idlib. Πριν από  τρεις μέρες, σχεδόν όλη η πεδιάδα είχε κατακτηθεί από τον  Συριακό Στρατό και ο αυτοκινητόδρομος Μ4 ήταν εντός του επιχειρησιακού πλάνου. Αυτήν την στιγμή ο στρατός SAA περιορίζεται περίπου στα μέσα της πεδιάδας.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος προς το Saraqib, έπειτα από ολονύχτιες μάχες στα προάστια της στρατηγικής σημασίας πόλης. Η Χεσμπολάχ όπως φαίνεται είχε μεγάλη ανάμειξη στο αγώνα. 

Μέχρι στιγμής η Χεσμπολάχ ήταν προσεκτική και δεν είχε εμπλακεί σε μάχες με τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά και η Τουρκία από την πλευρά της δεν είχε εξαμολύσει βομβαρδισμούς έναντι των βάσεων της Χεσμπολάχ. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο η κατάσταση άλλαξε. Παραστρατιωτικά μέλη της Χεσμπολάχ αποτέλεσαν στόχο του τουρκικού πυροβολικού. Τόσο η Χεσμπολάχ όσο και το Ιράν προειδοποίησαν την Τουρκία να μην στοχοποιήσει Ιρανούς και Λιβανέζους στρατιωτικούς στην περιοχή της Συρίας. Η Τεχεράνη έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει την Τουρκία, υπενθυμίζοντας πως τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται εντός βεληνεκούς των Ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων.

Η τουρκική εμπλοκή των μη επανδρωμένων οχημάτων θα μελετηθεί από τα συριακά, τα ιρανικά και τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς έδωσε μία διαφορετική διάσταση στο πεδίο της μάχης παρά τις συνεχόμενες και λανθασμένες χρήσεις των UAV από τα τουρκικά στρατεύματα. Οι Τούρκοι παραστρατιωτικοί έχουν αρχίσει να στοχεύουν τους διαδρόμους εφοδιασμού των συριακών στρατευμάτων αποσκοπώντας στην καταστροφή του συριακού ηθικού, χωρίς αποτελεσματικότητα. Η πίεση των παραστρατιωτικών ιρανικών στρατευμάτων οδηγεί τους τζιχαντιστές και τα τουρκικά στρατεύματα σε αποχώρηση από το πεδίο της μάχης αφήνοντας πίσω τα στρατεύματά τους. Παρ’αυτά η χρήση των UAV από την Τουρκία έχει καταστρέψει αρκετές αποθήκες πυρομαχικών του συριακού στρατού. Το υλικό αντικαθίσταται γρήγορα από την Μόσχα. 

Η στρατιωτική δύναμη SyAD φαίνεται αδύναμη μπροστά σε αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Μόσχα αναμένεται να μεταφέρει σύντομα στην Δαμασκό συστήματα Jammer με σκοπό να διάγει πληροφοριοκεντρικό πόλεμο έναντι των τουρκικών μη επανδρωμένων. 

H SyAF (Συριακή αεροπορία) έχασε πρόσφατα δύο Su24 Fencers πάνω από το Ινλίμπ το Σάββατο. Πληροφορίεςαπό την Άγκυρα αναφέρουν ακόμα και εμπλοκή Τουρκικών F-16.

Η Τουρκία πάρ’αυτά φαίνεται να μεταφέρει ακόμα Σύρους μαχητές από την Συρία στην Λιβύη μέσω της ένοπλης δύναμη HTS, που αποτελεί παρακλάδι της Al-Qaeda. 

Ο Στρατηγός Haftar βρέθηκε χθες στην Δαμασκό για να συντονίσει και να παρατηρήσε την δράση των τουρκικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης. Η Ουάσινγκτον η οποία βρήκε ευκαιρία να εμπλακεί στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, δεσμεύθηκε πολιτικά να στηρίξει την Τουρκία στο Ιντλίμπ. Ωστόσο, το αίτημα της Τουρκίας για ανάπτυξη συστημάτων Patriot στην περιοχή έχει απορριφθεί από την Ουάσινγκτον.

Η Μόσχα παρά την αμερικάνικη εμπλοκή έχει δηλώσει ξεκάθαρα  πως πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Δαμασκό.

Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών για να λύσουν τις διαφορές τους. Οι αντιπροσωπείες των Υπουργείων Εξωτερικών και των δύο χωρών έχουν ήδη συναντηθεί, προετοιμάζοντας το κλίμα της επερχόμενης συνάντησης. Το σαββατοκύριακο 1-3 Μαρτίου η Τουρκία ζήτησε από τις Συριακές συνάμεις να αποχωρήσουν από το Ιντλίμπ με σκοπό την διεξαγωγή επιχείρησης από τις τουρκικές δυνάμεις. Η Μόσχα υπενθύμισε στην Άγκυρα πως η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που δραστηριοποιείται στην Συρία προς το παρόν, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας αναπτύχθηκαν νόμιμα στην Συρία, μετά από επίσημη πρόσκληση της Συριακής Κυβέρνησης.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

Πηγή: TheWarBible.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube