Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 2 Μαρτίου 2020

Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της Τουρκίας στη Συρία;

Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της Τουρκίας στη Συρία;

Του David Phillips

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει την αμοιβαία αμυντική συμφωνία που ορίζει το άρθρο 4 του καταστατικού του, όταν σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες από ρωσικές και συριακές δυνάμεις στο Ιντλίμπ.

Το αίτημα της Τουρκίας είναι κυνικό και εξυπηρετεί την ίδια. Ο Ερντογάν πρόδωσε τη Συμμαχία, συμπλέοντας με  τη Ρωσία σε έναν πόλεμο που υπέθαλψε.

Μετά την λαϊκή εξέγερση του 2011 στη Ντάραα, που σηματοδότησε την έναρξη του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, ο Ερντογάν αγκάλιασε την Μουσουλμανική Αδελφότητα και υποστήριξε ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούσαν  το καθεστώς του Μπασάρ Ασάντ. Ο Ερντογάν οραματίστηκε τον εαυτό του ως τον Χαλίφη της Μεσοποταμίας, ηγούμενος της παγκόσμιας κοινότητας  των αδελφών Σουνιτών.

Η Τουρκία ήταν ο κύριος προμηθευτής  τους σε  όπλα και χρήματα, πιστεύοντας ότι η νίκη των Τζιχαντιστών  ήταν αναπόφευκτη. Ωστόσο, οι δυνάμεις του Άσσαντ άντεξαν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε αλλαγή καθεστώτος και καθόρισε μια κόκκινη γραμμή σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων (CW). Οι προειδοποιήσεις του ήταν κούφιες. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών, σκοτώθηκαν στα προάστια της Δαμασκού Γκούτα, Μουανταμίγια, Έιν Τάρμα και Ζαμάλκα στις 21 Αυγούστου 2013. Ο Ομπάμα δεν είχε καμία διάθεση για στρατιωτική επέμβαση. Ισχυρίστηκε ότι η κόκκινη γραμμή ήταν μια προειδοποίηση, παρά μια πραγματική απειλή για παρέμβαση.

Ο Ερντογάν αποφάσισε να επεκτείνει την υποστήριξή του στους αντάρτες και να ανατρέψει τον Άσαντ,  τον οποίον  είχε, πριν από ένα χρόνο, αγκαλιάσει ως «αγαπητό αδελφό».

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας σύστησε  αυτοκινητόδρομο Τζιχαντιστών από τη Σανλιούρφα της Τουρκίας στη Ράκκα, πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), στη Συρία. Βοήθησε 40.000 ξένους Τζιχαντιστές από περισσότερες από 100 χώρες που διέρχονταν μέσω Τουρκίας  στις πρώτες γραμμές στη Συρία.

Η παρουσία Τσετσένων και άλλων ισλαμιστών από τον Νότιο Καύκασο ήταν βαθιά ανησυχητική για τη Ρωσία. Η προώθησή τους δημιουργούσε κίνδυνο για τις ρωσικές βάσεις στη Λατάκια και την  Τάρτους, απειλώντας το λιμάνι της Ρωσίας στα θερμά νερά της Μεσογείου. Απειλούσαν επίσης μέσω του Ιράκ και της Συρίας,  τον Ιρανικό  διάδρομο  προμηθειών προς  την  Χεζμπολάχ του Λιβάνου με προηγμένους πυραύλους για να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ο στρατηγός Κασέμ Σολειμάνι, επικεφαλής της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC) Quds Force, συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα. Με τους αντάρτες που υποστηρίζονταν από τους Τούρκους να προωθούνται προς τη Δαμασκό, ο Σουλειμανί ξεδίπλωσε έναν χάρτη των θέσεων των ανταρτών. Παρά την ταραχή  των Ρώσων οικοδεσποτών του, τους διαβεβαίωσε: “Δεν έχουν χαθεί όλα”.

Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τη διάσωση του Άσσαντ. Οι ομάδες των IRGC, της Χεζμπολάχ και άλλων σιιτικών  παραστρατιωτικών ομάδων θα αντιπαρατίθεντο  με τους Σουνίτες αντάρτες στο πεδίο της μάχης. Η Ρωσία θα παρείχε αεροπορική υποστήριξη.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονταν στις αντίθετες πλευρές. Η Τουρκία υποστήριζε την αλλαγή του καθεστώτος και έδωσε όπλα στους αντάρτες, ενώ η Ρωσία στήριξε το καθεστώς.

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις κατέρρευσαν όταν ένα τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα ρωσικό Sukhoi-24 κατά μήκος των συριακών συνόρων.

Η Τουρκία αποξενώθηκε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας υποβαθμίστηκαν σημαντικά  όταν ο Ερντογάν υπονόησε  την συμμετοχή της Ουάσιγκτον στο λεγόμενο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Πάντα ρεαλιστής, ο Ερντογάν προσέγγισε τον Πούτιν και σφυρηλάτησε μια συμμαχία για την  Συρία.

Η Τουρκία συνεργάστηκε με την Ρωσία τον Ιανουάριο του 2017 σε μία προσπάθεια παράλληλης διπλωματίας με την διαδικασία της Αστάνα η οποία περιθωριοποίησε τα Ηνωμένα Έθνη και απέκλεισε τις ΗΠΑ.

Ο Πούτιν συμφώνησε να κλείσει τα μάτια όταν οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Τζιχαντιστές και οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κτυπούσαν τους Κούρδους της Συρίας τους οποίους ο Ερντογάν αποκαλούσε «πραγματικούς τρομοκράτες».

Η Τουρκία εισέβαλε στο Αφρίν τον Ιανουάριο του 2018. Κατά την επίθεση, η οποία κυνικά ονομάστηκε «Επιχείρηση κλάδου ελαίας» φονεύθηκαν εκατοντάδες Κούρδοι και μετατοπίστηκαν, σχεδόν, διακόσιες πενήντα χιλιάδες άτομα. Η Ρωσία η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο δυτικά του Ευφράτη υπήρξε συνένοχος.

Η Τουρκία εισέβαλε σε κουρδικά εδάφη ανατολικά του Ευφράτη τον Οκτώβριο του 2019. Εκατοντάδες φονεύθηκαν και πολλοί μετατοπίστηκαν περιλαμβανομένων Κούρδων, Αρμενίων και Χριστιανών  Συρίων. Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Τζιχαντιστές διέπραξαν φρικαλεότητες, ακρωτηριάζοντας τα σώματα των γυναικών που  μάχονταν.

Ο Ερντογάν επιδίωξε να αποτρέψει τον Πούτιν από το να επιτεθεί στην Ιντλίμπ, η οποία είναι το τελευταίο προπύργιο των Τζιχαντιστών  στην Συρία βορειοδυτικά του Ευφράτη. Παρά την επίκληση του Ερντογάν, οι Συριακές δυνάμεις εδάφους  υποστηριζόμενες από αέρος από τις Ρωσικές δυνάμεις  ενίσχυσαν τις επιθέσεις τους , εκτοπίζοντας 900 χιλιάδες κόσμου από τα σπίτια τους . Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα της αποκλείοντας κάθε διέξοδο  στους εκτοπισμένους Σύρους .

Η Τουρκία εμφανίζει τον εαυτόν της ως θύμα της Ρωσίας και της Συρίας ενώ στην πραγματικότητα είναι η επιτιθέμενη.

Η πρόσφατη ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι αποτέλεσμα του κακώς εννοούμενου παλικαρισμού του Ερντογάν. Αποτελεί κακή στρατηγική εκτίμηση να θεωρήσει ότι η Ρωσία και η Συρία θα παραμείνουν αδρανείς στο Ιντλίμπ.

Τώρα ο Ερντογάν θέλει ανάμειξη του ΝΑΤΟ. Το άρθρο 5 του καταστατικού της Συμμαχίας ορίζει ότι η επίθεση  εναντίον ενός μέλους είναι επίθεση έναντι όλων.

Όμως η επίκληση του Ερντογάν έπεσε σε ώτα μη ακουόντων. Επί πλέον της διπλοπροσωπίας του, ο αντιαμερικανισμός, αντιευρωπαϊσμός και αντινατοϊσμός του Ερντογάν έχουν βαθύτατα ερεθίσει την Δύση.

Οποιαδήποτε απώλεια ζωής είναι λυπηρή. Πάντως, είναι δύσκολο  να συμπλεύσεις με τους Τούρκους όταν οι ενέργειες του  Ερντογάν οδηγούν στην τουρκική καταστροφή.

Η Τουρκία ενίσχυσε τον εμφύλιο τροφοδοτώντας τους Τζιχαντιστές.

Όταν ο πόλεμος εντατικοποιήθηκε και εκατομμύρια πρόσφυγες πήγαν στην Τουρκία, ο Ερντογάν υφάρπαζε  χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, την οποίαν αυτός βοήθησε να δημιουργηθεί.

Η Τουρκία περιφρόνησε τα Ηνωμένα Έθνη με την διαδικασία της Αστάνα και απαρνήθηκε  τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξοδεύοντας 3 δις. δολάρια για την αγορά Ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Οι ΗΠΑ  επίμονα  απέφυγαν να διαδραματίσουν ένα στρατιωτικό ρόλο στην Συρία. Πριν από χρόνια έχασαν την ευκαιρία να επέμβουν, όταν η επέμβαση αυτή θα είχε σώσει την Συρία.

Παρά τις  σπαραξικάρδιες ταλαιπωρίες του κόσμου στην Ιντλίμπ, η κυβέρνηση του Τράμπ δεν φαίνεται να επεμβαίνει στρατιωτικά.

Η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ  τίμημα για τις κακές και  αλαζονικές  εκτιμήσεις του Ερντογάν.

Μετάφραση: Παντελής Σαββίδης, Ανιχνεύσεις

ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube