Weather Icon

Πέντε άξονες για το Μεταναστευτικό ανέπτυξε ο Ν. Αναστασιάδης στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

Πέντε άξονες για το Μεταναστευτικό ανέπτυξε ο Ν. Αναστασιάδης στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου
Κινήσεις σε πέντε άξονες για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο προωθεί η Κυβέρνηση, η οποία ζήτησε παράλληλα και την υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις μέχρι και τη Δευτέρα
Σήμερα είναι προγραμματισμένη η νέα σύσκεψη της διυπουργικής Επιτροπής στην οποία έχει προσκληθεί για να παρευρεθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης για μελέτη των μέτρων, ενώ την Τρίτη θα συνέλθει ξανά η διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας, οπόταν και αναμένεται η ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων για αντιμετώπιση των κινδύνων από τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. 
Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε την κατάσταση σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο, όπως αποτυπώνεται μέσα από αριθμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς, το 2019 υποβλήθηκαν συνολικά 12.917 αιτήσεις πολιτικού ασύλου, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 76% σε σχέση με το 2018. Όσον αφορά το πρώτο δίμηνο του 2020 υποβλήθηκαν 2.150 αιτήσεις για πολιτικό άσυλο, ενώ καταγράφηκαν 1.200 νέες αφίξεις άτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα και μόλις 100 από τη θάλασσα και οι οποίες αφορούν την προχθεσινή περίπτωση.
Συνολικά στην Κύπρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 12 χιλιάδες άτομα που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο, περίπου 17 χιλιάδες άτομα των οποίων εκκρεμούν οι αιτήσεις τους και περίπου 4 χιλιάδες άτομα των οποίων οι υποθέσεις τους εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Συνολικά, οι περιπτώσεις αυτές αριθμούν περίπου σε 33 χιλιάδες άτομα που αντιστοιχούν περίπου στο 3,8% του συνολικού πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος ανέπτυξε ενώπιον του Εθνικού Συμβούλιο πέντε άξονες στους οποίους προσανατολίζεται η Κυβέρνηση να κινηθεί και οι οποίοι είναι οι εξής:

 

1. Σύντμηση της προθεσμίας καταχώρησης προσφυγής σε περίπτωση απόρριψης μίας αίτησης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου, η οποία σήμερα είναι 75 ημέρες.
2. Υιοθέτηση του παραδείγματος της Ισπανίας όσον αφορά τα μέτρα απέλασης άτυπων που ακολουθούνται σε σχέση με τους άτυπους μετανάστες.
3. Μελέτη και εφαρμογή τρόπων απώθησης άτυπων μεταναστών όταν κατευθύνονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία δια θαλάσσης κυρίως.
4. Επίσπευση της διαδικασίας ελέγχου και επί τόπου εξέταση των αιτήσεων για πολιτικό άσυλο.
5. Επί τόπου φιλτράρισμα των αιτήσεων και μη αποδοχή, για εξέταση, αιτήσεων οι οποίες εκ προοιμίου και εξόφθαλμα δεν πληρούν κριτήρια για αίτηση πολιτικού ασύλου.

 

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου έγινε και εκτενής συζήτησης για τις περιπτώσεις των νόμιμα αφιχθέντων στην Κυπριακή Δημοκρατία μεταναστών, οι οποίοι φτάνουν αρχικά ως φοιτητές κυρίως ή ως εργάτες και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αιτούνται πολιτικό άσυλο. Αναφορά έγινε επίσης και στο θέμα των εικονικών γάμων και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για περιορισμό του φαινομένου.

 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε όλα τα κόμματα, να μελετήσουν και να ετοιμάσουν προτάσεις και εισηγήσεις, τις οποίες να στείλουν στο Προεδρικό μέχρι τη Δευτέρα για να υπάρχει χρόνος να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν όσες κριθούν απαραίτητες από τη διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη. 

 

Να σημειωθεί ότι στη διυπουργική Επιτροπή συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, Εσωτερικών Νίκος Νουρής, Νομικών Γιώργος Σαββίδης και Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. Οι προτάσεις της Κυβέρνησης θα τεθούν στο πλαίσιο της συνεδρίας ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για νομική συμβουλή.
 
ΚΕ: ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

 

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε ότι σε σχέση με το θέμα του Μεταναστευτικού, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. 

 

Σήμερα, όπως είπε, θα συνέλθει η διυπουργική Επιτροπή στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα για να συζητήσει το θέμα και να προβεί σε εισηγήσεις. Την Τρίτη θα συνέλθει εκ νέου η διυπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που θα υποβληθούν στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Ετοιμάζουν προτάσεις για υποβολή τη Δευτέρα

 

Τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους κατέθεσαν τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου όσο και στις δηλώσεις τους μετά, οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα καταθέσουν τις προτάσεις και εισηγήσεις τους σε σχέση με το μεταναστευτικό, τη Δευτέρα.
   
Α. Νεοφύτου: Επικερδής βιομηχανία για κάποιους

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προειδοποίησε πως αν δεν πάρουμε ως πολιτεία στην ολότητά της γρήγορες και σημαντικές αποφάσεις, το μεταναστευτικό σε μερικές βδομάδες ή μήνες θα είναι ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουμε ως τόπος. «Λυπάμαι να παρατηρήσω πως υπάρχουν συγκεκριμένοι που μετάτρεψαν το θέμα του πολιτικού ασύλου σε μια πολύ επικερδή βιομηχανία και επιχείρηση», είπε. Πρόσθεσε ότι μέχρι τη Δευτέρα κλήθηκαν τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις. «Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε ήδη επεξεργαστεί από καιρό αυτό το ζήτημα και θα καταθέσουμε στην κυβέρνηση τις ολοκληρωμένες σκέψεις και εισηγήσεις μας για το θέμα», κατέληξε.
   
Α. Κυπριανού: Έχει ευθύνες η Κυβέρνηση

 

Επικριτικός κατά της Κυβέρνησης σε σχέση με την πολιτική της στο μεταναστευτικό, παρουσιάστηκε ο κ. Κυπριανού, λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουμε πάρει ως κράτος 100 εκατ. και πλέον από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ πήραμε άλλα 870 εκατομμύρια για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και διερωτήθηκε πού έχουν διοχετευτεί. Διερωτήθηκε επίσης τι μέτρα λήφθηκαν όταν από το 2015 η ΕΕ έκλεισε διάφορες διόδους. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως ενώ με βάση τη νομοθεσία οι αιτήσεις για παραχώρηση ασύλου πρέπει να εξετάζονται εντός έξι μηνών, στην Κύπρο χρειάζονται από τρία μέχρι πέντε χρόνια. 
   
Ν. Παπαδόπουλος: Ανησυχία για διακινήσεις

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπέδειξε ότι δεν πρέπει να μας απασχολούν οι διακινήσεις μόνο από τις νόμιμες διόδους και τις πύλες εισόδου, όχι μόνο οι έλεγχοι στα οδοφράγματα, αλλά και η διακίνηση από περιοχές που δεν ελέγχονται, λέγοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιάσει τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για το πώς θα αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. 
 
Μ. Σιζόπουλος: Ιδιαίτερη προσοχή

 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι από τις αιτήσεις και τις αφίξεις, μέχρι στιγμής κατά κύριο λόγο οι ροές είναι μεταναστευτικές και όχι προσφυγικές. Ανέφερε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και αυστηρή και με ταχύτατες διαδικασίες να διεκπεραιώνει όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με μεταναστευτικές ροές.
 
Γ. Λιλλήκας: Πρώτη σε αριθμό αιτήσεων

 

Ανέφερε πως «δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα» γιατί ως ποσοστό κατ’ αναλογία του πληθυσμού η Κύπρος σήμερα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αιτητών πολιτικού ασύλου.
    
Ε. Θεοχάρους: Δύσκολη διαχείριση…

 

Προειδοποίησε πως πολύ φοβάται πως αυτά που συμβαίνουν στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα τα έχουμε πάρα πολύ σύντομα και στην Κύπρο και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία πάρα πολύ δύσκολα διαχειρίζεται τον όγκο που έχει ήδη συσσωρευτεί.
   
Γ. Περδίκης: Προειδοποιήσαμε εγκαίρως…

 

Σημείωσε ότι το κόμμα του είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την αλματώδη αύξηση αιτήσεων για πολιτικό άσυλο και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολύχρονα κενά στις διαδικασίες.
 
Χ. Χρίστου: Ούτε ένας παράνομος…

 

Δήλωσε ότι «η πατρίδα μας δεν έχει περιθώρια πλέον να δεχθεί ούτε έναν ακόμη παράνομο μετανάστη».
    
Μ. Καρογιάν: Συνεργασία και αντιμετώπιση

 

Τόνισε την ανάγκη σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τους θεσμούς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube