Weather Icon

Παρενέργειες και στην Κύπρο από μεταναστευτικό

Παρενέργειες και στην Κύπρο από μεταναστευτικό

 του Ανδρέα Πιμπίσιη   

Η πανδημία του κορωνοϊού κυριαρχεί το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων πλην όμως το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί τις δικές του παρενέργειες σε πολιτικό επίπεδο. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, χαρακτήρισε ως θεωρίες συνωμοσίας την ύπαρξη τουρκικού οργανωμένου σχεδίου στο μεταναστευτικό. Τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση του ΔΗΣΥ ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να στραφεί κατά του ΑΚΕΛ, δίνοντας συνέχεια στη δική του ξεχωριστή κόντρα για το μεταναστευτικό.

Το ΚΥΠΕ αναφέρεται σε δήλωση του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ο οποίος χαρακτήρισε θεωρίες συνωμοσίας για εσωτερική κατανάλωση τα περί καλά οργανωμένου σχεδίου της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, «τα περί σχεδίων της Τουρκίας είναι μια πολύ επιφανειακή προσέγγιση». Υπενθύμισε πως «είναι η ΕΕ που προσέγγισε την Τουρκία προσφέροντας της χρήματα σε αντάλλαγμα τη συγκράτηση των ροών των προσφύγων από τη Συρία». Ο Κύπριος ευρωβουλευτής υπέδειξε πως η εν λόγω συμφωνία αποτέλεσε ντροπή για τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, η οποία υποτίθεται πως στηρίζεται στον ανθρωπισμό. «Αντ’ αυτού έκανε παζάρι με ανθρώπινες ψυχές αντί να διαμορφώσει μια πραγματικά λειτουργική στρατηγική αποδοχής και ενσωμάτωσης αυτών των προσφύγων. Και την ώρα που τον βόλευε πολιτικά, ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία για να κερδίσει μόχλευση απέναντι στην ΕΕ», υπογράμμισε ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Ανέφερε ακόμα ότι η στάση της ΕΕ δεν ήταν η ενδεδειγμένη γιατί, αντί έστω και την υστάτη να δράσει με τρόπο ανθρωπιστικό και να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα το βάρος της ευθύνης των προσφύγων, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε κράτους, πάει στην Ελλάδα και προσφέρει 700 εκατομμύρια για να σπρώχνουν οι δυνάμεις ασφαλείας τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου πίσω στην Τουρκία. Υπενθυμίζοντας τέλος πως «τα λεγόμενα ‘push-backs’ όσο και η άρνηση ασύλου είναι παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ευρωβουλευτής σημείωσε πως ανεξάρτητα με το τι κάνει η Τουρκία, η Κύπρος είναι γενικά ευάλωτη αναφορικά με το προσφυγικό, λόγω της πράσινης γραμμής.

Τα όσα υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ προκάλεσαν την αντίδραση του ΔΗΣΥ ο οποίος υποστήριξε πως οι αναφορές Κιζίλγιουρεκ έγιναν για εσωτερική κατανάλωση. Η Πινδάρου του υποδεικνύει πως θα έπρεπε προηγουμένως και μπορούσε «να παρακολουθήσει τις δηλώσεις των ίδιων των Τούρκων αξιωματούχων, των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο και τα ντοκουμέντα που τα αποδεικνύουν».

Ο ΔΗΣΥ κάλεσε το ΑΚΕΛ να πει εάν η θέση του ευρωβουλευτή είναι και του κόμματος. «Οι στιγμές είναι κρίσιμες και η διαχείριση του ζητήματος απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους. Και από το ΑΚΕΛ. Δηλώσεις αυτού του περιεχομένου, είτε τις πιστεύουν είτε ακόμη χειρότερα αν δεν τις πιστεύουν, δεν βοηθούν καθόλου», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.
Καταλήγοντας ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μετανάστευση «χρειάζεται ενότητα και ομοφωνία, κάτι που το ΑΚΕΛ δυστυχώς φαίνεται πως ούτε και σε αυτό το θέμα διαθέτει».

Γεωργίου: Πρόβλημα η διάρκεια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Η διάρκεια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου είναι το κυριότερο πρόβλημα στην Κύπρο σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος τονίζει ότι το πρόβλημα πρέπει να αντικριστεί στις σωστές του διαστάσεις. Με αφορμή συζήτηση πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο για τη μεταναστευτική κρίση, το προσφυγικό και την κατάσταση στον Έβρο, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι αποκαλύφθηκε η γύμνια της ΕΕ και μίλησε για ασήκωτες ευθύνες και προκλητική υποκρισία.

«Στην Ευρώπη των 450 εκατομμυρίων, το προσφυγικό θα μπορούσε να είχε λυθεί αποτελεσματικά, ανθρώπινα και δίκαια και σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες αναλάμβαναν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, υιοθετώντας μια προσφυγική πολιτική στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και μεταξύ των κρατών μελών», ανέφερε. Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι αντ’ αυτού, συνεχίζεται η οικοδόμηση της Ευρώπης – φρούριο με τον Ερντογάν να κεφαλαιοποιεί, όπως είπε, τον ρόλο του ‘προστάτη των προσφύγων’, που η ίδια η ΕΕ του έδωσε, απενοχοποιώντας τον.

Παπαδάκης: Η Άγκυρα εκβιάζει

Την άποψη ότι σε θεωρητικό επίπεδο, οι απαντήσεις της ΕΕ ήταν οι ενδεδειγμένες, αλλά ότι η Ένωση οφείλει να κατανοήσει τα σχέδια της Άγκυρας, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Ανέφερε πως «εάν η Ευρώπη δεν κατανοήσει, ότι το σχέδιο του κ. Ερντογάν είναι να εκβιάσει την ίδια την ΕΕ και το NATO, μετά από τη διασάλευση των σχέσεών του με τη Ρωσία, τότε σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές προθέσεις του κ. Ερντογάν, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις γεωστρατηγικές του επιδιώξεις. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν μπορούν να γίνουν αποθήκες ψυχών, αναλαμβάνοντας έτσι το βάρος, το οποίο θα πρέπει να αναλάβει ολόκληρη η ΕΕ συνολικά, χωρίς καμία εξαίρεση».

Δεν αποκλείεται η πρόκληση προβλημάτων και στην Κύπρο

Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς δεν αποκλείουν η Τουρκία να επιχειρήσει να προκαλέσει προβλήματα και προς την Κύπρο χρησιμοποιώντας τους μετανάστες. Σημειώνουν επίσης ότι η Τουρκία ακολουθεί για χρόνια τακτική εκφοβισμού και εκβιασμού.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου θεωρεί σίγουρο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προκαλέσει πρόβλημα στη Κύπρο χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό. Ο κ. Χριστοφόρου είπε πως για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία, καθημερινά εκβιάζει την ΕΕ, λαμβάνει χρηματοδότηση και δημιουργεί καθημερινά προβλήματα, ενώ η μικρή και φτωχή Ιορδανία καθώς και η Κύπρος ούτε απειλούν , ούτε εκβιάζουν και ούτε λαμβάνουν αντίστοιχη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής τονίζει πως ένα πολύ σωστό μέτρο που οφείλει να λάβει η ΕΕ απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα είναι το πάγωμα της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – ΕΕ. «Είναι γνωστό ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται κατά 70% από την ΕΕ. Δημόσια στο Ευρωκοινοβούλιο προκάλεσα τους θεσμούς να προβούν σε απολογισμό για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Η Τουρκία δεν πρόσφερε και δεν προσφέρει τίποτα στην ΕΕ. Το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί προβλήματα, να απειλεί, να εκβιάζει και πάντοτε να περιφρονεί και να βρίζει την ΕΕ, μη σεβόμενη ούτε αρχές, ούτε συμφωνίες. Την ίδια στιγμή απολαμβάνει μόνο οφέλη από την ΕΕ. Η οικονομία της βασίζεται και επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό από την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, από την προενταξιακή βοήθεια και από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Στήριξης. Πιστεύω ήλθε η ώρα η ΕΕ, να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση και να πει ξεκάθαρα στην Τουρκία, ”Ως εδώ και μη παρέκει”. Κανένας εκβιασμός και απειλή δεν θα περάσει και χρειάζεται μηδενική ανοχή. Ο μόνος χαμένος από τη διακοπή σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ, είναι μόνο η Τουρκία και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Άγκυρα», ανέφερε.

Ο Λουκάς Φουρλάς από δικής του πλευράς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει τα γεωπολιτικά της παιχνίδια, η Ευρώπη ενώνεται ακόμη περισσότερο. Με αφορμή την κατάσταση στον Έβρο και τη συζήτηση στο ΕΚ για την κρίση και ανταποκρινόμενος σε κάλεσμα του ΚΥΠΕ για να καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα, ο κ. Φουρλάς διατύπωσε τη θέση πως οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, τα σύνορα της οποίας αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν έχουν καμία σχέση με τη Συρία και τις εκεί πολεμικές συγκρούσεις.

Σε σχέση με την Κύπρο και πώς η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση επηρεάζει την κατάσταση στη χώρα, ο κ. Φουρλάς αναφέρει πως οι στόχοι της Τουρκίας είναι ξεκάθαροι και πως οι Τούρκοι επιχειρούν εδώ και χρόνια την τακτική του εκφοβισμού και του εκβιασμού, ώστε να κερδίζουν ανταλλάγματα. «Το όνειρο της μεγάλης Τουρκίας που θα είναι ο ηγεμόνας της περιοχής οδηγεί τον Ερντογάν σε μοναχικά μονοπάτια και πέρα από οποιοδήποτε πλαίσιο λειτουργίας της Διεθνούς Νομιμότητας. Ξεκάθαρα μιλώντας, δεν είμαστε καθόλου ρατσιστές και δηλώνουμε κατηγορηματικά κατά ακραίων φαινομένων συμπεριφοράς. Ωστόσο, δεν επικροτούμε την αλόγιστη είσοδο μεταναστών, που δεν αποτελούν πρόσφυγες πολεμικών συγκρούσεων, αλλά οικονομικούς μετανάστες με άγνωστο προφίλ και παρελθόν και που προέρχονται από τρίτες χώρες», αναφέρει.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube