Weather Icon
Υγεία 13 Μαρτίου 2020

Ολες οι πανδημίες γρίπης του 20ου αιώνα ξεκίνησαν από την Κίνα!

Ολες οι πανδημίες γρίπης του 20ου αιώνα ξεκίνησαν από την Κίνα!

Μόνο η πανδημία του 2009 άρχισε από το Μεξικό κι αυτή εντάσεται στις πανδημίες του 21ου αιώνα. Και φθάνουμε στον κοροναϊό, που ακόμα δεν γνωρίζουμε που και με πόσους νεκρούς θα κλείσει τον κύκλο του.

Στον 20ο αιώνα είχαμε πέντε πανδημίες γρίπης που άφησαν πίσω τους εκατομμύρια νεκρών.

Ισπανική Γρίπη: 1918-19

Δεν έχει διερευνηθεί ακόμη η προέλευση του ιού, όμως όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι η γρίπη εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Κίνα και εξαπλώθηκε στην Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και την Αφρική. Ονομάστηκε «Ισπανική» επειδή οι πρώτες αναφορές για την πανδημία προήλθαν από τον Τύπο της Ισπανίας, η οποία δεν συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο ιός μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο και στη συνέχεια άρχισε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Προσβλήθηκαν τότε περισσότερα από 500 εκατομμύρια άτομα από τα οποία πέθαναν περίπου 21.640.000 ανθρώπων[ή κατ’ άλλους υπολογισμούς 50 έως 100.000.000 ανθρώπων. Ποσοστό θνητότητας που άγγιζε το 10%! Πρωτοεμφανίστηκε τον Μάρτιο του 1918 ως μια επιδημία περιορισμένη κυρίως στη Β. Ευρώπη με μέτρια θνητότητα, παρουσίασε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες και επανήλθε το φθινόπωρο του 1918 και την άνοιξη του 1919 με παγκόσμια επέκταση. Το χαρακτηριστικό της ασθένειας ήταν ότι πρόσβαλε νέους ενήλικες. Κάποιοι παρομοίασαν την γρίπη του 1918 με τη Μαύρη Πανώλη του Μεσαίωνα, με τους 75-200 εκατ. νεκρούς. Στη Μεγάλη Βρετανία η γρίπη προκάλεσε τον θάνατο 220.000 ανθρώπων, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 550.000 θάνατοι, ενώ στην Ιαπωνία 250.000. Στις Ινδίες οι νεκροί έφτασαν τα πέντε εκατομμύρια! Η ισπανική γρίπη έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1918 και το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Πάτρα, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών. Από τα μέσα Οκτωβρίου του 1918 μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, η ασθένεια βρίσκεται στην κορύφωσή της. Ο Τύπος της εποχής γράφει: «Εξακολουθεί να θερίζη η γρίππη. Θάνατοι επί θανάτων. Κηδείαι επί κηδειών. Πένθη επί πενθών. Σπίτια ρημάζουν, ορφανά απελπίζονται, μητέρες κλαίνε, σύζυγοι χηρεύουν. Ερχόμενη δε η εκ της γρίππης αποδεκάτισις μετά τας τόσας θυσίας επί του πολεμικού μετώπου, απλώνει ένα βέλο μαύρο επί της πόλεως». Διαβάστε τη συνέχεια στο xtypes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube