Weather Icon

Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan πυροδοτεί το ξεκίνημα των μεταναστευτικών πολέμων

Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan πυροδοτεί το ξεκίνημα των μεταναστευτικών πολέμων

Των Tuna Beklevic και Dr. Nikos Michailidis

To καθεστώς Ερντογάν στέλνει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά σύνορα με την υπόσχεση πως θα τους επιτραπεί να περάσουν στην Ευρώπη. Υπάρχουν αναφορές για βίαιες φασιστικές επιθέσεις Τούρκικων ομάδων εναντίον προσφύγων που δεν επιθυμούν να υπακούσουν στις διαταγές του Ερντογάν. Το καθεστώς του έχει οργανώσει μαζικά κινήματα που ωθούν τους μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Για να λειτουργήσουν οι μεταναστευτικές ροές αυτές η κυβέρνηση της Άγκυρας θέτει σε λειτουργία ένα ανεκδιήγητο δίκτυο ανθρώπινων διακινητών. Τα οικονομικά οφέλη για τους διακινητές και τους κρατικούς δρώντες είναι τεράστια.

Η ΕΕ σύντομα θα αντιμετωπίσει ανεξέλεγκτα μαζικά ρεύματα μεταναστών, μεταξύ των οποίων θα βρίσκονται και αρκετοί τρομοκράτες του τζιχάντ, οι οποίοι πρόσφατα αφέθηκαν ελεύθεροι από τις τουρκικές φυλακές και στάλθηκαν στα σύνορα της Ελλάδας. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, εκτός και αν η ΕΕ αρχίσει να λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για να αποτρε΄ψει αυτήν την τουρκική δράση.

Δυστυχώς η Γερμανία επέβαλε μέτρα που επιδείνωσαν το πρόβλημα: αντί να περιορίσει το καθεστώς Ερντογάν, το Βερολίνο επέλεξε να του παράσχει χρήματα και να νομιμοποιήσει τις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα. Αντί να στηρίξει την Ελλάδα που μαστίζει το πρόβλημα των μεταναστών, η Γερμανία εφάρμοσε πολιτικές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ελεύθερη ζώνη για να αποτρέψουν τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Βόρεια Ευρώπη.

Ανησυχούμε πολύ για την νέα μεταναστευτική κρίση που προκλήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν δεν ήταν ο μόνος που συμμετείχε σε αυτό. Το καθεστώς Ερντογάν συνεργάζεται με το Ιράν με σκοπό να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα.

Δημογραφική Μηχανική

Η τουρκική κυβέρνηση αρνούμενη να ελέγξει τα σύνορά της, ενθαρρύνει τις μεταναστευτικές ροές, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, υπονομεύοντας την νομιμότητα της αναγνωρισμένης ελληνικής κρατικής οντότητας. Επίσης καλλιεργεί τους πόρους για εκτεταμένη δημογραφική μηχανική στο βορειοδυτικό ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, στην ιστορική περιοχή που ονομάζεται ανατολική Θράκη, στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν υποστηρίζουν το καθεστώς Ερντογάν και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο προσπαθεί παράνομα να αλλάξει δημογραφικά και πολιτικά την περιοχή. Παρόμοιες τακτικές έχουν εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη της χώρας, όπου Αλεβίτες και Κούρδοι (μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες στην γειτονική Συρία) απειλούνται με δημογραφικό αφανισμό από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του σκοπεύουν να εξαλείψουν όλη την εθνική, θρησκευτική και πολιτισμική ποικιλομορφία στην χώρα και να επιβάλλουν ένα άκαμπτο Σουνιτικό Ισλαμικό καθεστώς σε όλους τους πολίτες της. Ας μην ξεχνάμε πως από το 2016 το καθεστώς κρατά όμηρο τον Selahatin Demitras, τον αρχηγό του HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα). Το HDP είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει την εθνική ποικιλομορφία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό στην Ανατολία και την Μεσοποταμία. 

Μία νέα πολιτική και ένα νέο όραμα

Λόγω του  ιστορικού υπόβαθρου και τις γεωγραφικής εγγύτητας, οι κάτοικοι της ανατολικής Θράκης αισθάνονται πιο κοντά στην Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές αξίες απ’ότι στον Ισλαμικό τρόπο ζωής που προσπαθεί ν επιβάλλει ο Ερντογάν. Ο λαός της ανατολικής Θράκης πρέπει να αντισταθεί στην προπαγάνδα της Τουρκίας, να μείνει σταθερός στις αρχές του και να προβάλει σθεναρά τα δημοκρατικά ιδεώδη, τον πλουραλισμό, το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα διακιώματα και την ελευθερία. 

Οι πολιτικές του Ερντογάν και η ρητορική μίσους απειλούν την ειρήνη και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και αμφισβητούν την φιλία μεταξύ τουρκικού και ελληνικού λαού. Πιστεύουμε πως η μαζική μετακίνηση μεταναστών στην Βόρεια Ελλάδα και την ανατολική Θράκη πρέπει να σταματήσει αμέσως προτού μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα. Εάν το τουρκικό καθεστώς συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο και να θέτει την ζωή τους σε κίνδυνο, η διεθνής κοινότητα θα αναγκαστεί να δράσει. 

Οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να επιβάλλουν άμεσα εμπάργκο όπλων, οικονομικές κυρώσεις και να ασκήσουν σοβαρές πιέσεις στο καθεστώς Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει  να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της CAATSA και της Magnisky Act προκειμένου να ανατρέψουν την οικονομία αυτού του διεφθαρμένου καθεστώτος. 

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας μεταξύ δημοκρατικών δυνάμεων εντός Τουρκίας. Η Ελλάδα ως γειτονική χώρα, με μακροπρόθεσμες σχέσεις με τον λαό της Ανατολίας και με σημαντική εμπλοκή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής, μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Πρέπει να συνεργαστούμε για να φέρουμε σταθερότητα και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: jpost.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube