Weather Icon

Ο «ταραξίας» Ερντογάν παίζει τα «ρέστα» του αποσταθεροποιώντας κάθε γωνιά της Αν. Μεσογείου

Ο «ταραξίας» Ερντογάν παίζει τα «ρέστα» του αποσταθεροποιώντας κάθε γωνιά της Αν. Μεσογείου

Για δεύτερη μέρα η Τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε μαχητικά στον Έβρο. Μετά την πρωτοφανή πρόκληση με τα F-16 των γειτόνων να προχωρούν σε υπέρπτηση πάνω από το Διδυμότειχο και να παρενοχλούν Ελληνικό ελικόπτερο οι Τούρκοι επιτελείς επιχείρησαν να συντηρήσουν την ένταση στην περιοχή. Μόνο που αυτή τη φορά τα Ελληνικά “γεράκια” ήταν προετοιμασμένα και τους περίμεναν. Έτσι οι Τούρκοι πιλότοι αρκέστηκαν σε πτήσεις ανατολικά των συνόρων και δεν τόλμησαν να επαναλάβουν ανάλογη πρόκληση.

Όμως με αυτή τους την κίνηση ουσιαστικά οι γείτονες επιχειρούν να ανοίξουν ένα ακόμη “μέτωπο” αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Έως τώρα τα Τουρκικά αεροπλάνα προχωρούσαν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από το Καστελόριζο έως και τη Λήμνο και σε στοχευμένες υπερπτήσεις πάνω από ακριτικά νησιά και νησίδες.

Η υπέρπτηση πάνω από Ελληνική επικράτεια στο νομό Έβρου αποτελεί χωρίς αμφιβολία την πιο προκλητική και επιθετική ενέργεια αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας το τελευταίο διάστημα. Και μόνο η απόφασή τους να επιχειρήσουν υπέρπτηση πάνω από την πλέον οχυρωμένη στρατιωτικά περιοχή της Ελλάδας αποτελεί δίχως άλλο εξαιρετικά ανησυχητικό μήνυμα για τις διαθέσεις τους και δείχνει έως που θέλουν να οδηγήσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση. Ειδικά μάλιστα έπειτα από την απόφαση να υποκινήσουν χιλιάδες μετανάστες και να αναγκάσουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την ΕΛΑΣ να μεταφέρουν ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα.

Η Τουρκική πρόκληση στον Έβρο αποκτά ιδιαίτερη σημασία την ώρα που το σύνολο της Ευρώπης έχει στραμμένο εκεί το ενδιαφέρον και μάλιστα αρκετές χώρες ήδη σπεύδουν να στείλουν δυνάμεις για να υπερασπίσουν τα σύνορα Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έως τώρα ο Έβρος με ελάχιστες εξαιρέσεις είχε μείνει εκτός των Τουρκικών προκλήσεων με εξαίρεση μεμονωμένα γεγονότα όπως η αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων αξιωματικών την 1η Μαρτίου 2018. Ακόμα και όταν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πέρασαν στην Αλεξανδρούπολη με το ελικόπτερο Blackhawk και ζήτησαν πολιτικό άσυλο το ζήτημα περιορίστηκε μόνο σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Διαβάστε τη συνέχεια στο newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube