REAL TIME |

Weather Icon

Ο Σενέρ Λεβέντ ξεσκεπάζει το σχέδιο της Τουρκίας για αποσταθεροποίηση και της Κυπριακής Δημοκρατίας με “όπλο” τους μετανάστες

Ο Σενέρ Λεβέντ ξεσκεπάζει το σχέδιο της Τουρκίας για αποσταθεροποίηση και της Κυπριακής Δημοκρατίας με “όπλο” τους μετανάστες

Δακρυγόνα και πληγή από γκλοπ

Είδα ένα βίντεο. Πολύ θλιβερό. Σπαρακτικό. Η τουρκική αστυνομία και πολίτες επί καθήκοντι έφεραν στα ελληνικά σύνορα ένα λεωφορείο γεμάτο μετανάστες. «Κατεβείτε κάτω», τους λένε. Δεν κατεβαίνουν. Το λεωφορείο είναι γεμάτο γυναίκες και παιδιά. Φωνάζουν ξανά. «Κατεβείτε!». Αντιστέκονται. Δεν κατεβαίνουν. Ο αστυνομικός βαδίζει προς τα πάνω τους και αυτή τη φορά τους λέει απειλητικά: «Κατεβείτε, είπα, αλλιώς θα σας δείρω»!

Ανήμποροι αρχίζουν να κατεβαίνουν. Από τη μια παιδιά. Από την άλλη γυναίκες.

Σε μια παραμονή 20ής Ιουλίου είχε έρθει στην Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν. Στις 19 Ιουλίου 2011. Εκείνη την ημέρα συντεχνίες και κάποια κόμματα διοργάνωσαν μιαν εκδήλωση διαμαρτυρίας. Και αυτή η εκδήλωση κατεστάλη με αστυνομική βία. Ακόμα και γυναίκες δέχτηκαν βία. Εκείνες οι φωτογραφίες δεν σβήστηκαν από τη μνήμη μας για μακρό χρονικό διάστημα. Ακόμα είναι ζωντανές. Αλλά κανείς δεν αποκάλεσε φασίστα τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ούτε και στις 22 Ιανουαρίου 2018 είπε κάτι τέτοιο. Που η προσπάθεια λιντσαρίσματος κατά της εφημερίδας μας έγινε με δική του υπόδειξη και κινητοποίηση των μαζών του. Αυτή η επιχείρηση λιντσαρίσματος πραγματοποιήθηκε υπό την προστασία της αστυνομίας. Δεχτήκαμε βροχή από πέτρες. Η αστυνομία παρακολουθούσε. Σκαρφαλώνοντας στον ιστό της σημαίας που βρισκόταν στο πεζοδρόμιο μπήκαν μέσα από τα παράθυρά μας και από το μπαλκόνι μας. Η αστυνομία παρακολουθούσε. Ακόμα βρίσκεται στη θέση του ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας που έδωσε εντολή στην αστυνομία να μην επέμβει. Κανείς δεν ζητάει από αυτόν να λογοδοτήσει. Για εμάς όλοι είπαν «ας μην γράφατε και εσείς ‘άλλη μια επιχείρηση εισβολής από την Τουρκία’». Δηλαδή, σαν να μας άξιζε αυτή η επίθεση. Εγώ κίνησα αγωγή κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Το δικαστήριό μας είπε «δεν μπορούμε να εξετάσουμε αυτή την αγωγή».

Και, τέλος, η περιοχή της οδού Λήδρας, Λοκματζή. Δακρυγόνα. Γκλοπ. Βία. Ο λόγος είναι το κλείσιμο τεσσάρων πυλών. Ο Αναστασιάδης είναι στην μπούκα. «Φασίστας»! Η ελληνοκυπριακή αστυνομία; «Φασίστες»!

Ο δε Ταγίπ Ερντογάν την έβγαλε καθαρή! Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι για πρώτη φορά διεξήγαγαν έναν κοινό αγώνα κατά της αστυνομικής βίας με έναν κοινό στόχο. Αντιστάθηκαν. Πολύ εντυπωσιακό. Μακάρι να μπορούσαν να διεξαγάγουν έναν τέτοιο αγώνα και κατά της κατοχής που διαρκεί εδώ και 46 χρόνια στην πατρίδα μας. Μακάρι να ήθελαν και το άνοιγμα του Βαρωσιού τόσο όσο θέλουν το άνοιγμα των πυλών. Να ξεσηκώνονταν για να εμποδίσουν τον εορτασμό της 20ής Ιουλίου ως γιορτής. Και όταν δολοφονούσαν τον Ισαάκ στη Δερύνεια λιώνοντάς του το κεφάλι. Και όταν συλλαμβανόταν ο αθώος Τσιακούρμας άδικα ως λαθρέμπορος ναρκωτικών. Μακάρι να έκαναν πορεία για την ειρήνη έτσι όπως τώρα. Μακάρι να ύψωναν τη φωνή τους και για να αφαιρεθεί εκείνη η σημαία από τα βουνά που δεν ωφελεί σε τίποτε άλλο εκτός από την αύξηση του μίσους και της εχθρότητας των Ελληνοκυπρίων έναντι της κοινότητάς μας.

Ο Αναστασιάδης άναψε το φιτίλι. Και δεν μπόρεσε καν να εξηγήσει γιατί το άναψε. Πρώτα είπε ο ιός. Ύστερα είπε οι πρόσφυγες. Και κατά τη γνώμη μου, ο ουσιαστικός λόγος είναι οι πρόσφυγες. Δηλαδή, δεν μπόρεσε να πει «η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της, ο βορράς είναι στα χέρια της Τουρκία και γι’ αυτό και εμείς κλείσαμε τις πόρτες μας όπως όλη η Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί έμεινε σιωπηλή μέχρι σήμερα στο κλείσιμο των πυλών στην Κύπρο; Δεν έχει μούτρα να πει κάτι, διότι και εκείνη κράτησε ερμητικά κλειστές τις πόρτες της. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτέρες γιατί δεν απάντησε στην επιστολή του Ακιντζί; Δεν θα μπορούσε να πει «δεν μπορούν να κλείνουν πόρτες»; Δεν το είπε. Είμαι περίεργος να δω αν θα πει κάτι τώρα που παράγινε το κακό.

Μετά από πολλά χρόνια για πρώτη φορά Τουρκοκύπριοι ήρθαν αντιμέτωποι με την ελληνοκυπριακή αστυνομία. Χτυπήθηκαν με γκλοπ. Δέχτηκαν δακρυγόνα. Η αστυνομία είναι όπως την ξέρετε παντού. Είναι ο φρουρός των κρατούντων κατά του λαού.

Αν από εδώ και στο εξής ο κοινός αγώνας της οδού Λήδρας διεξαχθεί και εναντίον της κατοχής, θα χαιρετίσω όλους. Φοβάμαι ότι αυτή η βία μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις στο νησί.

Θέλετε τώρα να βγει ο Ταγίπ Ερντογάν και να πει «Η ελληνοκυπριακή αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά πολιτών μας, τους χτύπησε με κλομπ. Η ελληνοκυπριακή επιθετικότητα θα λάβει απάντηση»; Να πει «δεν γίνεται ειρήνη με αυτούς»; Να πει «δεν μπορεί να υπάρξει συμβίωση με αυτούς»; Και να ρωτήσει τον Ακιντζί για τον Αναστασιάδη που ανακηρύχθηκε φασίστας: «Με αυτό τον φασίστα θα συζητήσεις την ειρήνη;».

Και ποιοι δεν ήταν παρόντες στα χθεσινά γεγονότα. Εκείνοι που δεν είπαν έστω και μία κουβέντα κατά της αστυνομίας στην επίθεση που έγινε εναντίον της εφημερίδας μας πριν από δύο χρόνια. Εκείνοι που δεν άγγιξαν καθόλου τον φασισμό στην Τουρκία μέχρι τώρα.

Μήπως είναι τέχνη να μην αποκαλείς έστω και μία φορά κατακτητή την Τουρκία και να αποκαλείς φασίστα τον Αναστασιάδη; Πρέπει να έχετε και μια-δυο κουβέντες να πείτε για εκείνους που μάζεψαν τους μετανάστες από την Τουρκία και τους έριξαν στα ελληνικά σύνορα.

Υπάρχουν πολύ λίγοι θαρραλέοι άνθρωποι στην Κύπρο που δεν θα εκτελέσουν διαταγές προερχόμενες από ψηλά. Σε εμάς τιμωρούν όσους δεν τις εφαρμόζουν, τους εξορίζουν μαζί με την οικογένειά τους. Τότε γιατί σαστίσατε επειδή η ελληνοκυπριακή αστυνομία δεν έδωσε κλάδο ελαίας σε όσους έκαναν κίνηση για να γκρεμίσουν το οδόφραγμα;

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube