REAL TIME |

Weather Icon
Εξοπλισμοί , Ρωσία , Συρία 29 Μαρτίου 2020

Ο πόλεμος στη Συρία αυξάνει τις πωλήσεις ρωσικών όπλων

Ο πόλεμος στη Συρία αυξάνει τις πωλήσεις ρωσικών όπλων

Κέρδος 15.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έβγαλε η Ρωσία εντός του 2019 από πωλήσεις οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό. Ο πόλεμος στη Συρία και η “παρέλαση” νέων αλλά και παλιότερων-γνωστών οπλικών συστημάτων από τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης παρακίνησαν πάνω από 50 χώρες στο να επιλέξουν “ρωσικά”.

Ανώτατες πηγές στη Ρωσία δήλωσαν πως οι στρατιωτικές και βιομηχανικές συμφωνίες προχώρησαν και το προηγούμενο έτος παρά τις δυσμενείς πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες και τις διπλωματικές εντάσσεις. Πέντε νέες χώρες, η Μπουργκίνα Φάσο, το Μάλι, το Σουρινάμ, το Σουδάν και η δημοκρατία του Κογκό υπέγραψαν συμφωνίες με τη Μόσχα εντασσόμενες στη χορεία των 100 και πλέον κρατών που βρίσκονται σε ειδική σχέση στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Οι συνθήκες με τον πόλεμο στη Συρία και την χαλάρωση των όρων πολλών διεθνών συνθηκών ελέγχου όπλων διαφαίνονται ευνοϊκές.

H Ρωσία δίνει έμφαση στις σχέσεις της με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, διατηρεί ισχυρές βάσεις υψηλής ετοιμότητας στην Αρμενία, την Κιργισία, την Αμπχαζία, το Τατζικιστάν και τη Νότια Οσετία και μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Η διατήρηση βάσεων στην περιφέρεια εξασφαλίζει την περιφερειακή ασφάλεια της Ρωσίας για αυτό έμφαση δίνεται στον τομέα της αεράμυνας.

Εξίσου έμφαση δίνει στην σύσφιξη των σχέσεων με τα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) – το “ρωσικό ΝΑΤΟ” – φροντίζοντας να έχουν πρόσβαση σε συμβατά με τις ρωσικές ΕΔ συστήματα, σύγχρονα όπλα και δωρεάν ή προνομοιούχα εκπαίδευση σε ρωσικά στρατιωτικά ιδρύματα.

Έντονη είναι η ρωσική διείσδυση και στην Ασία και Ειρηνικό. Πέρα από τις παραδοσιακές σχέσεις με Ινδία και Κίνα, συμφωνίες έχουν υπογραφεί με τη Μυανμάρ, το Λάος, το Βιετνάμ και την Καμπότζη ενώ αναπτύσσονται οι επαφές με τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα, την Ταϋλάνδη, την Ινδονησία και άλλες χώρες. Η Μόσχα κάνει χρήση επίσης του δικτύου του ASEAN, ενός οικονομικού οργανισμού για χώρες της ΝΑ Ασίας για να βελτιώσει περαιτέρω τις σχέσεις της.

Στην Αφρική, επίσης, η Ρωσία εντείνει τις σχέσεις της με την Ανγκόλα, τη Νότιο Αφρική, τη Ρουάντα, το Μάλι, την Τανζανία και τη Μοζαμβίκη, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και υλικό για επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Στη Νότιο Αμερική η Ρωσία έχει παράδοση σε χώρες όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα.

www.ptisidiastima.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube