Weather Icon

Ο κορωνοϊός κτύπησε και τα κύματα μεταναστών προς Κύπρο

Ο κορωνοϊός κτύπησε και τα κύματα μεταναστών προς Κύπρο

 Μιχάλης Χατζηβασίλης

 Μειώθηκαν κάθετα οι μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο που παρατηρήθηκαν προ ημερών και πριν ξεσπάσει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό. Οι στρόφιγγες που διοχέτευαν κυρίως μετανάστες και λιγότερο πρόσφυγες έχουν κλείσει, ενώ όσοι θα ζητούν άσυλο θα τίθενται άμεσα σε καραντίνα 14 ημερών σε χώρο που ετοιμάζεται.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», ενώ προ δεκαημέρου παρουσιάζονταν στα επαρχιακά κλιμάκια του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης για να υποβάλουν αίτηση ασύλου 100 με 120 αλλοδαποί ημερησίως, στην πλειονότητά τους από αφρικανικές χώρες, τώρα οι αριθμοί έχουν μειωθεί κάθετα. Αρχές της εβδομάδας εμφανίστηκαν μόνο στα επαρχιακά γραφεία της ΥΑΜ Λευκωσίας 20 αλλοδαποί, ενώ την επομένη προσήλθαν μόλις πέντε. Όλοι τους προέρχονται από χώρες της Αφρικής, ενώ στις άλλες επαρχίες κανένας δεν ζήτησε άσυλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Υπηρεσία Ασύλου επεξεργάζεται σχέδιο που θ’ αφορά στους νεοαφιχθέντες αλλοδαπούς που αιτούνται άσυλο, ώστε να περιορίζονται για 14 ημέρες σε χώρο που ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει μέχρι την Παρασκευή. Ο χώρος αυτός βρίσκεται δίπλα από το κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά και προορίζεται στο μέλλον ως κλειστό κέντρο φιλοξενίας για άτομα που δεν είναι πρόσφυγες (Σύροι κ.ά.) αλλά έρχονται από χώρες που δεν υπάρχει πόλεμος και ζητούν άσυλο.

Όπως εκτιμούν οι αρμόδιες Αρχές, η μείωση των μεταναστών που ζητούν άσυλο οφείλεται κατά κύριο λόγο στον τερματισμό της μεταφοράς αλλοδαπών στις πτήσεις από την Τουρκία προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αλλά και στην επιδείνωση του καιρού, αφού τώρα είναι άκρως επικίνδυνο να φτάσουν βάρκες με μετανάστες στα παράλια της Κύπρου. Αυτοί που συνεχίζουν να έρχονται μέχρι και σήμερα, εκτιμάται ότι είχαν μείνει στα κατεχόμενα και βρίσκουν τρόπο να περνούν στις ελεύθερες περιοχές είτε μέσω διάφορων μη ελεγχόμενων σημείων, είτε ακόμα και από το τείχος Ρόκα παρά το Λήδρα Πάλας. Ωστόσο, θεωρείται επίσης πως πέτυχαν τα μέτρα που λαμβάνει η Δημοκρατία εδώ και λίγο διάστημα για επιτήρηση της πράσινης γραμμής, τα οποία κρίνονται ως αποτρεπτικά στην έλευση νέων μεταναστευτικών ροών.

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν τους 600 οι διαμένοντες στο Κέντρο Φιλοξενίας στην περιοχή Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, με το υπουργείο Εσωτερικών να προσπαθεί να διαχειριστεί όσο καλύτερα μπορεί την κατάσταση ώστε να μην επιμολυνθούν με τον νέο ιό οι διαμένοντες. Στο κέντρο τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής τόσο από τους πρόσφυγες όσο και από το προσωπικό που βρίσκεται εκεί για την καλύτερη διαβίωσή τους.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube