Weather Icon

Ο κορονοϊός δεν πτοεί την Τουρκία

Ο κορονοϊός δεν πτοεί την Τουρκία

Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου ιού, την ίδια ώρα, ωστόσο, παραμένει ενεργή η τουρκική απειλή, καθώς η Άγκυρα στέκεται “άτρωτη” έναντι του κορονοϊού. Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, παρά το γεγονός ότι μπορεί, λόγω του γεγονότος ότι η προσοχή είναι επικεντρωμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, να διαπιστώνεται μια ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας,  οι προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων από τον Έβρο, το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο, παραμένουν ζωντανές. 

Είναι γι’ αυτό που υπάρχει προβληματισμός σε Αθήνα και Λευκωσία και για το σενάριο, η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει αυτή την περίοδο για προώθηση σχεδιασμών της. Η περίοδος, σύμφωνα εκτιμήσεις, ενδεχομένως να προσφέρεται καθώς η προσοχή είναι στραμμένη αλλού και πρωτίστως στην προστασία της δημόσιας υγείας. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας δεν αναστέλλονται, ούτε και επηρεάζονται από άλλα γεγονότα, όσο μεγάλα και τρομακτικά θεωρούνται, όπως η εξάπλωση του κορονοϊού.

Τι μπορεί να κάνει η Τουρκία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, για εσωτερικούς λόγους καθυστέρησε εγκληματικά να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό;

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό γεωτρύπανο “Γιαβούζ”, παραμένει στο θαλασσοτεμάχιο 8 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι και το τέλος Απριλίου. Είναι προφανές ενόψει της αποχώρησης του “Γιαβούζ”, η Άγκυρα ενδεχομένως να ζητήσει μορατόριουμ στις γεωτρήσεις τόσο για την ίδια όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ταυτόχρονο, δηλαδή, πάγωμα γεωτρήσεων και των νόμιμων, που διενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και των παράνομων της κατοχικής Τουρκίας. 

Με αυτή την κίνηση η Τουρκία θα κερδίσει χρόνο, αλλά και θα φανεί πως ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των Ευρωπαίων, με τους οποίους συζητά τους νέους όρους της για το μεταναστευτικό. Επί της ουσίας αυτό που θα γίνει, εάν τεθεί θέμα μορατόριουμ, είναι πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι περί το τέλος Απριλίου αναμένεται να γίνει η γεώτρηση από την κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Εάν δεν επηρεαστεί ο προγραμματισμός (που ήδη καθυστέρησε), από τον κορονοϊό, τότε η κοινοπραξία θα ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης όταν το “Γιαβούζ” θα αποχωρεί. Περαιτέρω, στα πλαίσια της υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil θα προβεί σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιούνιο. 

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube