Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Υγεία 30 Μαρτίου 2020

Ο ιός απειλεί και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Ο ιός απειλεί και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
«Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται» λέει η γνωστή ρήση, η οποία αποτελεί και μιαν από τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αν η χώρα μας είναι το σπίτι μας και η Ευρώπη η γειτονιά μας, τότε η κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές κρατών και κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για μια ΕΕ πιο αλληλέγγυα και πιο αποτελεσματική.
Η μέχρι τώρα αντίδραση της ΕΕ για αντιμετώπιση της κρίσης είναι σπασμωδική. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό ακολούθησε η αμηχανία, την οποία διαδέχθηκε ο φόβος ότι θα επέλθει η κατάρρευση σε δύο νευραλγικά επίπεδα: Στην υγεία και την οικονομία. 
Στο πρώτο επίπεδο, δυστυχώς, η ΕΕ φάνηκε αδύναμη να επιδείξει εμπράκτως την απαραίτητη αλληλεγγύη. Η κάθε χώρα έδειξε (για μια ακόμη φορά) ότι πρώτα κοιτάζει να ικανοποιήσει τις δικές της ανάγκες και ύστερα γνοιάζεται για ενιαία αντίδραση απέναντι στον κοινό εχθρό. Ο τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες χώρες κώφευσαν στις παρακλήσεις των μικρών κρατών για ισότιμη πρόσβαση σε προστατευτικό υλικό, αντισηπτικά και άλλα αναλώσιμα υλικά για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι μνημείο κυνισμού που προσβάλλει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η ανυπαρξία ενιαίας δράσης έναντι στην πρωτοφανή απειλή επέτρεψε στην κάθε χώρα-μέλος να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κατά το δοκούν και να αποφασίζει αναλόγως των δικών της αναγκών. Την ώρα που ο ιός κάλπαζε επικίνδυνα, η επικεφαλής της Κομισιόν γύριζε φιλμάκι για να μας δείξει σε μισό δισεκατομμύριο ευρωπαίους πολίτες πώς να πλένουμε τα χέρια μας. Όταν οι εικόνες φρίκης από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να δείχνουν την έκταση του προβλήματος, οι επικεφαλής της ΕΕ συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πάει καλά.
Στο οικονομικό επίπεδο τα πράγματα ήταν κάπως πιο αποτελεσματικά. Η χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων ήταν η πρώτη ουσιαστική αντίδραση. Δυστυχώς, όμως, η ΕΕ πάσχει από έλλειψη ευελιξίας που την κρατά εγκλωβισμένη όταν θα πρέπει να δράσει με αστραπιαία ταχύτητα. Ο λόγος είναι ότι παραμένει χωρισμένη στους ισχυρούς και τους αδύναμους, σε καλούς και κακούς, στους πειθαρχημένους και τους άτακτους. Την περασμένη Πέμπτη οι 27 ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση σε οικονομικό επίπεδο και πέταξαν την μπάλα στους υπουργούς Οικονομικών.  
Η δυστοκία στη λήψη απόφασης έχει λόγο: Οι βόρειες χώρες δεν μοιάζουν διατεθειμένες να βοηθήσουν -άνευ όρων- τις χώρες του Νότου. Το ίδιο συνέβη και στην κρίση του 2010. Μόνο που τότε ο εχθρός απειλούσε μόνο μερικές χώρες της ΕΕ, ενώ ο κορωνοϊός συνιστά απειλή για το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ενδεχομένως να βυθίσει ολόκληρο τον κόσμο σε βαθιά ύφεση.
[email protected]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube