Weather Icon

Ο γεωστρατηγικός ιός των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Ο γεωστρατηγικός ιός των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Γράφει ο Αγκιτάτορας

Ολοκληρώθηκε λοιπόν η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” που της παραχώρησε η συμφωνία των Πρεσπών. Θα πρέπει να είναι μια μέρα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης για τον Αλέξη Τσίπρα που βλέπει το… όραμα του να πραγματοποιείται.

Όσοι πιστεύουν ότι ένα κράτος με τα χαρακτηριστικά της γειτονικής χώρας, με έντονες εθνολογικές αντιφάσεις και ασταθές θεσμικό πλαίσιο, θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή σύντομα θα απογοητευτούν.

Όσοι θεωρούν ότι οι αλυτρωτικές βλέψεις τους θα εξαλειφθούν, σύντομα θα κατανοήσουν ότι η συμφωνία αποτελεί το όχημα για την ενίσχυση των στόχων τους.

Δεν κατανοώ βέβαια γιατί έσπευσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει τον ενθουσιασμό του για την εξέλιξη. Φυσικά η κυβέρνηση δεσμεύεται από μια διεθνώς αναγνωρισμένη συμφωνία αλλά από τη στιγμή που δήλωσε εξαρχής ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο της, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα θέματα της εθνότητας και της γλώσσας.

Αυτό σημαίνει ότι αντί για χαρωπές δηλώσεις οφείλει να υπενθυμίζει διαρκώς τις διαφωνίες και τους ενδοιασμούς της και να προβάλλει τις επιμέρους σκοπιανές κινήσεις που ξεπερνούν τα συμφωνηθέντα.

Επίσης απαιτείται να τονίζει τα αναγκαία βήματα για να αποδειχτεί αν μπορούμε να ελπίζουμε σε μια μακροπρόθεσμη συμμόρφωση των Σκοπίων στους διεθνείς κανόνες που θα αποτρέψει τη μετατροπή τους σε γεωστρατηγικό ιό των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: lastpoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube