Weather Icon

Ο Ερντογάν ρίχνει «λάδι στη φωτιά» – Στο «κόκκινο» η ένταση σε στεριά, αέρα και θάλασσα

Ο Ερντογάν ρίχνει «λάδι στη φωτιά» – Στο «κόκκινο» η ένταση σε στεριά, αέρα και θάλασσα

Για τρία λεπτά στο Διδυμότειχο και στα γύρω χωριά οι ακρίτες του Έβρου έβλεπαν χθες το μεσημέρι τα Τουρκικά F-16 να πετούν πάνω από τα κεφάλια τους και να προσεγγίζουν επικίνδυνα το ελικόπτερο Huey της Αεροπορίας Στρατού το οποίο εκτελούσε περιπολία στη συνοριογραμμή.

Μαζί τους μάρτυρες της Τουρκικής προκλητικότητας έγιναν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που δίνουν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες “μάχη” για να κρατήσουν τα σύνορα απροσπέλαστα.

Τα Τουρκικά μαχητικά πέταξαν τόσο χαμηλά που οι κάτοικοι είδαν τα κόκκινα φτερά τους μέχρι να φτάσουν τα Ελληνικά “γεράκια” και να αναγκάσουν τους προκλητικούς Τούρκους πιλότους να αποχωρήσουν.

Ήταν μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις των γειτόνων εδώ και πολλά χρόνια αφού αυτή τη φορά πέταξαν πάνω από Ελληνικό έδαφος στην ηπειρωτική χώρα και όχι στο Αρχιπέλαγος. Πόσο μάλλον σε μια περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων η οποία τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η τεράστια εμπειρία των χειριστών του Huey λειτούργησε σωτήρια για το Ελληνικό ελικόπτερο. Αντιλήφθηκαν αμέσως τα Τουρκικά μαχητικά τα οποία κινήθηκαν επικίνδυνα από πάνω τους κατέβασαν χαμηλά το μονοκινητήριο Huey και το προσγείωσαν με ασφάλεια την ώρα που τα F-16 των γειτόνων έκαναν κύκλους πάνω από το Ελληνικό έδαφος όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στο βίντεο ντοκουμέντο το οποίο τράβηξε κάτοικος της περιοχής.

Τα Τουρκικά μαχητικά είχαν απογειωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα από την αεροπορική βάση της Badirma με ξεκάθαρη αποστολή όχι απλά να προκαλέσουν αλλά να πετάξουν στα όρια του ατυχήματος πάνω από τους Έλληνες ακρίτες και τους φρουρούς του Έβρου.

Το σύνθημα έδωσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δείχνει τα τελευταία 24ωρα να βρίσκεται σε παροξυσμό. Με παραληρηματικό λόγο αποκάλεσε τους Έλληνες Ναζί ξεχνώντας ποια χώρα συνεργάστηκε με τη φασιστική Γερμανία. Στην ίδια εμπρηστική ομιλία του έδειξε βίντεο με τους επικίνδυνους ελιγμούς Τουρκικού σκάφους της ακτοφυλακής πίσω από Ελληνικό πλωτό στη Λέσβου την περασμένη εβδομάδα.

Ελάχιστες ώρες πριν την ομιλία Ερντογάν ανοιχτά της Κω και μέσα σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα η Τουρκική επιθετικότητα στη θάλασσα κορυφώθηκε με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος από Τουρκικό περιπολικό. Ήταν το πλωτό ΛΣ 150 της Ελληνικής Ακτοφυλακής που εκτελούσε περιπολία μέσα στη νύχτα όταν δέχτηκε σφοδρό χτύπημα στην πρύμνη του από σκάφος των γειτόνων. Και μάλιστα το Τουρκικό περιπολικό δεν σταμάτησε εκεί αλλά στη συνέχεια κινήθηκε επιθετικά και προς φουσκωτό του Λιμενικού το οποίο επίσης περιπολούσε στα Ελληνικά νερά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Τουρκικό πλωτό ολόκληρη τη νύχτα δεν σταμάτησε τους επικίνδυνους ελιγμούς στο πέρασμα μεταξύ Κω και Τουρκικών ακτών ακόμα και μέσα σε Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Άγκυρα όμως εξακολουθεί να ρίχνει “λάδι στη φωτιά” και στα χερσαία σύνορα του Έβρου. Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι αργά το απόγευμα άνδρες της JADARMA μετέφεραν με λεωφορεία εκατοντάδες μετανάστες απέναντι από το Ελληνικό φυλάκιο στους Πετράδες. Το βράδy οι Ελληνικές δυνάμεις στις Καστανιές δέχτηκαν ‘’βροχή’’ μολότωφ από υποκινούμενους Ασιάτες και Αφρικανούς. Την ίδια ώρα οι άνδρες των Τουρκικών ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έχουν επιδοθεί σε μια δήθεν προβολή ισχύος που παραπέμπει περισσότερο σε show προπαγάνδας χωρίς την παραμικρή ουσία.

Εξαιρετικά πιεσμένος πλέον από τις εξελίξεις και τις συνεχείς ήττες σε διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο στη Συρία ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι “παίζει” τα τελευταία του χαρτιά που δεν είναι άλλα από αυτά της έντασης, των απειλών και των προκλήσεων. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες με το Ελληνικό Επιτελείο να ανεβάζει συνεχώς το επίπεδο ετοιμότητας.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube