Weather Icon

Μια συνέντευξη που αξίζει να διαβαστεί: Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην «Κ»: Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στο Κυπριακό

Μια συνέντευξη που αξίζει να διαβαστεί: Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην «Κ»: Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στο Κυπριακό

«Ως εγγυήτρια δύναμη, αναμένουμε ότι θα κληθούμε κάποια στιγμή να εμπλακούμε στην όλη προσπάθεια», δηλώνει ο Μάθιου Κιτ

Την ελπίδα η συνάντηση των δύο ηγετών με τον γ.γ. του ΟΗΕ στη Γενεύη να επαναφέρει το μομέντουμ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού εκφράζει ο Μάθιου Κιτ. Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής υποστηρίζει ότι στο παρόν στάδιο μια συζήτηση για επιστροφή της Αμμοχώστου δεν θα ήταν ευεργετική για την εν εξελίξει διαδικασία, ενώ τοποθετείται και όσον αφορά την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης. Σχολιάζει επίσης τις επικρίσεις που προκάλεσε η δήλωση του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών σχετικά με τις περιουσίες στα Κατεχόμενα.

–Την Πέμπτη θα έχουμε τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον γ.γ. στη Γενεύη. Υπάρχει η εντύπωση ότι οι συνομιλίες δεν προχωρούν. Εντούτοις, διατυπώσατε την άποψη ότι η επικείμενη συνάντηση θα πρέπει να δώσει ώθηση στη διαδικασία και όχι να αποτελέσει μια απλή καταγραφή των θέσεων των δύο πλευρών. Πώς θα γίνει αυτό;
Δεν θα συμφωνήσω ότι δεν προχωρούν. Ακόμα και την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών, υπήρχαν διαπραγματεύσεις, παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος. Πιστεύω ότι η συνάντηση στη Γενεύη αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία ώστε η διαδικασία να επανακτήσει μέρος του μομέντουμ που –αναπόφευκτα– χάθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να διαφανεί ο τρόπος με τον οποίο προχωρούμε τους επόμενους μήνες.

–Αυτό είναι κάτι που είχε λεχθεί επανειλημμένα. Ότι δηλαδή η περίοδος μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα προσφερόταν ώστε να δοθεί εκ νέου ώθηση στη διαδικασία. Βλέπουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να έχει παγώσει, τη στιγμή που η χώρα –σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη– παρουσιάζει σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Γιατί θεωρείτε ότι η Τουρκία θα παρουσιαστεί πρόθυμη να προχωρήσει με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και να εμπλακεί εποικοδομητικά στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Ερντογάν επιθυμεί τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, καθώς και ότι η εκλογική νίκη του κόμματός του θα τον βοηθήσει σε αυτό, και αναμένω ότι θα συνεχίσει να αξιοποιεί την ενταξιακή πορεία ώστε να επιτύχει τις αναγκαίες αλλαγές. Σίγουρα η επιθυμία ανάμεσα στον κόσμο για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. δεν βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν πριν κάποιο διάστημα, θεωρώ όμως ότι συνεχίζει να υπάρχει. Είναι σαφές ότι, στην πορεία της αυτή, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, αλλά τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Κύπρος πιστεύουν ότι η Ε.Ε. και η περιοχή έχουν να κερδίσουν από πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

–Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, κ. Λίντινγκτον, εξέφρασε την άποψη ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και υπέδειξε ότι, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις, τα Η.Ε. πολύ πιθανόν σύντομα να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό. Η τοποθέτηση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως σαφές μήνυμα προς την ε/κ πλευρά, η οποία έχει επανειλημμένα απορρίψει την ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων;
Σε καμιά περίπτωση δεν ευνοούμε την επιβολή χρονοδιαγράμματος, είτε από το Ηνωμένο Βασίλειο είτε απ’ οποιονδήποτε άλλο τρίτο. Γνωρίζουμε όμως ότι τα Η.Ε. έχουν να αντιμετωπίσουν σειρά άλλων προβλημάτων και σίγουρα η ρύθμιση του Κυπριακού κάθε άλλο παρά ευκολότερη γίνεται με την πάροδο του χρόνου. Λύση του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν, θα είναι προς όφελος της Κύπρου, της περιοχής, της Ε.Ε. και βέβαια των διμερών σχέσεών μας. Και ελπίζω αυτή η τοποθέτηση να μην εκληφθεί ως προσπάθεια από μέρους μου επιβολής χρονοδιαγράμματος. Πρόσφατα ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη θέλησή του να δει την Κύπρο επανενωμένη πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (2012). Η δήλωση αυτή μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

–Ως μια από τις επιλογές που τίθενται στο τραπέζι, ώστε να δοθεί ώθηση στη διαδικασία, είναι και η πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης. Η Βρετανία θεωρεί ότι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στην όλη προσπάθεια;
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ως εγγυήτρια δύναμη, είμαστε ενδιαφερόμενοι και αναμένουμε ότι θα κληθούμε κάποια στιγμή να εμπλακούμε και να συνεισφέρουμε στην όλη προσπάθεια. Στους δύο ηγέτες όμως εναπόκειται το πότε θα γίνει αυτό, όχι σε εμάς.

–Αναφερθήκατε στον ρόλο σας ως εγγυήτριας δύναμης. Ποια είναι η θέση της Βρετανίας όσον αφορά στη Συνθήκη Εγγυήσεως;
Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε πει ότι οι αρχικές συζητήσεις για τη Συνθήκη Εγγυήσεως, όπως και τα υπόλοιπα θέματα, είναι θέμα των δύο ηγετών. Εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε οτιδήποτε συμφωνήσουν.

–Δεν θεωρείτε αναχρονισμό τον 21ο αιώνα να έχει μια χώρα, η οποία μάλιστα είναι μέλος της Ε.Ε., εγγυητές;
Όπως έχω πει, αυτό εναπόκειται στους ηγέτες να το αποφασίσουν. Αλλά συμφωνώ ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις από το 1960, συμπεριλαμβανομένου και του χαρακτήρα και της έκτασης που έχει λάβει η Ε.Ε., παρέχουν ένα διαφορετικό πλαίσιο για συζήτηση αυτής της πτυχής.

Η Αμμόχωστος

–Στο παρελθόν είχατε δηλώσει ότι ενδεχόμενη συζήτηση για επιστροφή της Αμμοχώστου δυνατόν να είχε αρνητικό αντίκτυπο στις συνομιλίες και κατηγορηθήκατε γι’ αυτό. Τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επικείμενη πρόταση από πλευράς Ερντογάν που θα περιλαμβάνει και την πόλη της Αμμοχώστου. Είστε ενήμερος για μια τέτοια εξέλιξη;
Δεν έχω υπόψη μου οποιεσδήποτε εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, πέραν των πληροφοριών που βγαίνουν από τα διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οτιδήποτε θα βοηθούσε τη διαδικασία ή θα βελτίωνε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, το βλέπουμε θετικά. Η ανησυχία μου είναι ότι τυχόν συζήτηση επιμέρους –έστω και σημαντικών– ζητημάτων, όπως είναι αυτό της Αμμοχώστου, παράλληλα με την κύρια διαδικασία, δυνατόν να απομακρύνει τα μέρη από την ουσία. Και πάλι, όμως, την απόφαση θα την πάρουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Σε καμιά περίπτωση δεν εξισώνουμε τα δύο

«Τις περισσότερες φορές, νομίζω, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μη λες τίποτα»

–Σε πρόσφατη συνέντευξή σας στο ΚΥΠΕ, είχατε εκφράσει την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο θα ήταν υποβοηθητική στην προσπάθεια που γίνεται. Τελικά, ο κ. Λίντινγκτον προκάλεσε τη δυσφορία της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων, εξισώνοντας τον σφετερισμό των ε/κ περιουσιών με κάποια κενά που παρατηρούνται στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές.
Ο κ. Λίντινγκτον σε καμιά περίπτωση δεν εξίσωσε τα δύο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ξεκάθαρο όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Αν δείτε και τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδίδονται, γίνεται σαφής αναφορά στα προβλήματα που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων στον Βορρά.

–Ως τι άλλο από εξίσωση των δύο θα μπορούσε να εκληφθεί η επιλογή του κ. Λίντινγκτον να απαντήσει σε μια ερώτηση που αφορούσε τον σφετερισμό των περιουσιών στον Βορρά, επικαλούμενος τα προβλήματα που παρατηρούνται με τους τίτλους ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές;
Θα επαναλάβω ότι τα δύο δεν συνδέονται. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Από την άλλη, είναι γνωστό το πρόβλημα που παρατηρείται με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Ο υπουργός απλά σχολίαζε το πόσο συχνά τίθεται το συγκεκριμένο θέμα από ψηφοφόρους, βουλευτές και ευρωβουλευτές.

–Υπάρχει η εντύπωση ότι κάθε φορά που έχουμε κάποια τοποθέτηση από Βρετανούς αξιωματούχους, ακολουθεί νέα τοποθέτηση για ανασκευή της προηγούμενης.
Πάντα αυτοί που θέλουν να ερμηνεύσουν αρνητικά τα όποια σχόλια Βρετανών αξιωματούχων, θα βρίσκουν την ευκαιρία να το πράξουν. Αν επιθυμούμε περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεών μας, θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού ώστε να υπάρξει καλύτερη αλληλοκατανόηση. Είναι ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τη μεταξύ μας σχέση, παράλληλα –ευτυχώς– με πολλά θετικά. Το έχω αποδεχθεί, προσπαθώ να το αλλάξω, αλλά έχω μάθει να ζω με αυτό. Τις περισσότερες φορές, νομίζω, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μη λες τίποτα. Αλλά, όχι, δεν είναι αλήθεια ότι ξοδεύουμε πολύ χρόνο στο να δίδουμε διευκρινίσεις ή να ανασκευάζουμε τοποθετήσεις, έστω κι αν από μια καθ’ όλα θετική και χρήσιμη τριήμερη επίσκεψη, κάποιοι επέλεξαν να επικεντρωθούν σε ένα λεπτό της συνέντευξης Τύπου.

www.kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube