REAL TIME |

Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , Υγεία 30 Μαρτίου 2020

Λονδίνο – Κορωνοιός Govid-19. Το ημερολόγιο της ανευθυνότητας στη Βρετανία και οι βαριές ευθύνες

Λονδίνο – Κορωνοιός Govid-19. Το ημερολόγιο της ανευθυνότητας στη Βρετανία και οι βαριές ευθύνες

της Φανούλας Αργυρού*

«Συλλογική αποτυχία μεταξύ πολιτικών και ίσως και των κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων που γνώριζαν και αγνόησαν,  ευθύνονται για άδικους θανάτους – κάποτε θα λογοδοτήσουν…»  Δρ. Richard Horton

12.1.2020 H  Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (WHO) επιβεβαίωσε για ένα νέο κορωνοιό στην περιοχή Wuhan, της Κίνας παρόλο που γνώριζε τουλάχιστον  από τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ονομασία COVID-19.

31.1.2020 – Το πρώτο κρούσμα  στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν  στο York  στις 31.1.2020 με πηγή την πόλη Wuhan, ήλθε από Κινέζους υπηκόους που διέμεναν σε ξενοδοχείο στο York. Όμως:

24.1.2020 – Το επιστημονικό περιοδικό The Lancet, (συντάκτης του οποίου είναι ο Δρ. Richard Horton) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου:

 “Because of the pandemic potential of 2019-nCoV, careful surveillance is essential to monitor its future host adaption, viral evolution, infectivity, transmissibility, and pathogenicity.”  «‘Επειδή υπάρχει η δυνατότητα ο ιός 2019-nCoV να εξελιχθεί σε πανδημία, προσεκτική επιτήρηση είναι αναγκαία για να παρακολουθήσουμε τη μελλοντική του προσαρμογή στον ξενιστή, την ιική του εξέλιξη, μολυσματικότητα, μεταδοτικότητα και παθογένεια”.

30.1.2020 – Έξι μέρες αργότερα προειδοποιούσε και η ΠΟΥ

11.3.2020 –  Τελικά η  ΠΟΥ κήρυξε τον ιό ΠΑΝΔΗΜΙΑ

12.3.2020 –  Δήλωση  βρετανού Πρωθυπουργού Boris Johnson

Αντί όμως  η βρετανική κυβέρνηση να προβεί σε άμεσα δραστικά μέτρα εναντίον της διασποράς του ιού,  ο Πρωθυπουργός πλαισιωμένος με δύο συμβούλους μας είπε  ότι «πολύ περισσότερες οικογένειας θα χάσουν αγαπημένα πρόσωπά τους πριν την ώρα τους». Και οι … επιστημονικοί του σύμβουλοι Δρ. Chris Whitty και Sir Patrick Vallance μας είπαν ότι η «στρατηγική» αντιμετώπισης τους ήταν το 60% -80%  του πληθυσμού να πιάσει τον ιό για να εξασφαλίσουν «αγέλη ανοσίας» (ανοησίας). 

«A senior adviser (Sir Patrick Vallance ) to the government has said that around 60pc of the country’s population needs to contract the coronavirus in order to help prevent it from being transmitted further in the future». https://www.edp24.co.uk/news/health/coronavirus-in-norfolk-uk-vallance-covid-19-immunity-1-6559569

 Έντονα και άμεσα αντέδρασαν εκατοντάδες γιατροί,  ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί από όλα τα πανεπιστήμια του ΗΒ καλώντας την  κυβέρνηση να εγκαταλείψει πάραυτα τέτοια πολιτική που θα είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Το ίδιο και απλοί πολίτες.

12- 16.3.2020 Δύο επιστολές που δημοσιοποιήθηκαν είναι ενδεικτικές των συνεπειών με τέτοιο στόχο.  Η μία ημερ. 14.3.2020 με τίτλο «Δημόσια έκκληση για πιο δυνατά μέτρα αμέσως για κοινωνική απόσταση σ΄ολο το ΗΒ» και η δεύτερη «Ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση του ΗΒ σχετικά με το COVID-19» ξεκίνησε διαδικτυακά στις 14.3.2020 και έκλεισε στις 16.3.2020 με 681 υπογραφές.   Τις παραθέτω αμφότερες. Η δεύτερη από την πηγή με τις υπογραφές – https://sites.google.com/view/covidopenletter/home

15.3.2020 Όταν είδαν ότι οι ειδικοί στη χώρα δεν αγόραζαν την «πολιτική» τους ο Υπουργός Υγείας Matt Hancock δήλωσε στη  Sophie Riche (SKY TV) ότι η «αγέλη ανοσίας» δεν ήταν στρατηγική της κυβέρνησης, εκθέτοντας ουσιαστικά  τους  συμβούλους της κυβέρνησης Chris Witty  Sir Patrick Vallance. ( Στις 22.3.2020 οι «Κυριακάτικοι Τάιμς» αποκάλυψαν διαξιφισμούς  μεταξύ πολιτικών και των συμβούλων στο πρωθυπουργικό γραφείο, ισχυρίστηκαν ότι ένας σύμβουλος ο Dominic Cummings  τέλος Φεβρουαρίου είχε πεί «Η αγέλη ανοσίας προστατεύει την οικονομία και αν αυτό σημαίνει κάποιοι συνταξιούχοι πεθαίνουν τι έγινε» αλλά στις 12.3.2020 κατάλαβε ότι υποστήριζε πολιτική καταστροφής και την εγκατέλειψε… με εκπρόσωπο του γραφείου να διαψεύδει.)

15.3.2020  Ανακοίνωση για καθημερινές δημοσιογραφικές διασκέψεις.

16.3.2020 Πρωθυπουργός –  ελαφρά μέτρα, απομόνωση για 14 ημέρες όλης της οικογένειας αν ένας έχει συμπτώματα. Να αποφεύγονται μη αναγκαία ταξίδια και επαφές. Δουλειά από σπίτι, να αποφεύγονται συναθροίσεις, κλαπς, θέατρα, σινεμά… Ειδικά από ηλικιωμένους, εγκύους και όσους έχουν προβλήματα υγείας.

17.3.2020 Φόρειν ΄Οφις οδηγία για εναντίον όλων των ταξιδιών στο εξωτερικό εκτός από αναγκαίες περιπτώσεις.  Πρωθυπουργός – Να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χρειαζόμαστε καλύτερη επιστήμη, τεχνολογία να μαθαίνουμε από άλλες χώρες κτλ. Και ενίσχυση της οικονομίας… Κανένα ουσιαστικό μέτρο…

«Οι επιστήμονες είχαν κρούσει το κώδωνα του κινδύνου για το κορωνοιό εδώ και μήνες. Γιατί απέτυχε να ενεργήσει η Βρετανία;»

18.3.2020 – Όμως, ο   ΔρRichard Horton (γιατρός και συντάκτης του Lancet ) επανήλθε στη βρετανική «Γκάρτιαν» με καταπελτικό άρθρο με τον πιο πάνω τίτλο για να ξεσκεπάσει με παρρησία την αμέλεια της βρετανικής κυβέρνησης και των συμβούλων της. Εκθέτοντας τους πρωταγωνιστές συμβούλους/πολιτικούς για μια ανήθικη  «στρατηγική»  εις βάρος 66 εκ ανθρώπων, για την οποία, όπως τονίζει καταλήγοντας, θα καλεστούν κάποια ώρα να λογοδοτήσουν για τις ευθύνες τους,  γράφοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι προειδοποιήσεις από τη Κίνα και Ιταλία ήσαν εκκωφαντικές, γιατί οι πολιτικοί και οι σύμβουλοί τους σπατάλησαν πολύτιμο χρόνο – και ζωές θα χαθούν ως αποτέλεσμα… Γιατί πήρε της κυβέρνησης του ΗΒ οκτώ εβδομάδες να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα εκείνου που σήμερα  ονομάζουμε Covid-19;»

Ασήκωτες οι ευθύνες

«Όμως ιατρικοί και επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης του ΗΒ αγνόησαν όλες αυτές τις προειδοποιήσεις. Για άγνωστους λόγους περίμεναν. Και έβλεπαν…Ο Graham Medley ένας από τους εμπειρογνώμονες επιστημονικούς σύμβουλους ήταν αποκαλυπτικός στο Newsnight 13.3.2020 (τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC 2) όταν εξήγησε τη προσέγγιση του ΗΒ. Να αφήσουν μια ελεγχόμενη επιδημία μεγάλων αριθμών ανθρώπων η οποία θα δημιουργήσει «αγέλη ανοσίας»… και εφόσον δεν υπάρχει εμβόλιο ο μόνος τρόπος είναι μια πλειοψηφία του λαού να μολυνθεί… Ο Medley εισηγήθηκε πως «ιδανικά» μπορεί να χρειαζόμαστε « μια ωραία μεγάλη επιδημία» μεταξύ των λιγότερα ευάλωτων ομάδων…. Ο Sir Patrick Vallance ο επικεφαλής επιστήμονας σύμβουλος της κυβέρνησης εισηγήθηκε ότι ο στόχος ήταν να μολυνθεί το 60% του πληθυσμού.  Μετά από εβδομάδες αδράνειας η κυβέρνηση ανακοίνωση στροφή τη Δευτέρα (16.3.2020) δηλώνοντας νέο μοντέλο για το οποίο τους έπεισαν οι  επιστήμονες του Imperial College. Πολλοί δημοσιογράφοι με πρώτο το Μπι Μπι Σι έλεγαν «η επιστήμη άλλαξε» και έτσι η κυβέρνηση προσαρμόστηκε ανάλογα. ΄Όμως αυτή η ερμηνεία ήταν λανθασμένη.  Η επιστήμη ήταν η ίδια από τον Ιανουάριο. Εκείνο που άλλαξε είναι ότι τελικά οι σύμβουλοι της κυβέρνησης κατάλαβαν τι ακριβώς είχε συμβεί στη Κίνα. Δεν χρειαζόντουσαν οι προβλέψεις του Imperial College … οποιοσδήποτε μαθητής μαθηματικών μπορούσε να κάνει τον υπολογισμό.  Με θνησιμότητα 1% σε 60% του πληθυσμού των 66 εκατομμυρίων ανθρώπων, το ΗΒ θα είχε σχεδόν 400,000 θανάτους που θα πλημύριζε το Εθνικό Σύστημα Υγείας…Και όμως έκαναν ελάχιστα, πολύ αργά. Ο ιός σύντομα μπήκε στην Ευρώπη… Και όμως το ΗΒ συνέχισε τη στρατηγική να ενθαρρύνει την επιδημία με στόχο την αγέλη ανοσίας.

Κάτι πήγε πολύ στραβά στο χειρισμό …Είχαν στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες  ορισμένων από τους καλύτερους ταλαντούχους ερευνητές στο κόσμο για να αποφασίσουν. ΄Όμως, κάπου υπήρξε συλλογική αποτυχία μεταξύ πολιτικών και ίσως και των κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων να αναγνωρίσουν τα μηνύματα  από τους Κινέζους και Ιταλούς επιστήμονες… Για λόγους που δεν είναι εντελώς ξεκάθαροι, το ΗΒ έχασε εκείνα τα μηνύματα.  Χάσαμε εκείνες τις ευκαιρίες,  Σε εύθετο χρόνο, θα πρέπει να λεχθούν…

Το ΗΒ σήμερα παίρνει τα σωστά μέτρα να κτυπηθεί αυτή η επιδημία. Όμως χάσαμε πολύτιμο  χρόνο. Θα υπάρξουν θάνατοι που μπορούσαν να αποφευχθούν.  Το σύστημα απέτυχε. Δεν γνωρίζω γιατί. ¨Όμως, όταν καταπολεμηθεί η επιδημία, όταν η ζωή επανέλθει σε κάποιο βαθμό ομαλοποίησης, δύσκολες ερωτήσεις θα τεθούν που θα ζητούν απαντήσεις.  Γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα να ξανα-αποτύχουμε. Ίσως να μην έχουμε δεύτερη ευκαιρία».

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/18/coronavirus-uk-expert-advice-wrong

18.3.2020 Πρωθυπουργός – Κλείνουν όλα τα σχολεία από τις 20.3.2020 μέχρι νεοτέρας. Ακυρώνονται οι εξετάσεις  GCSE και A’ Level.

19.3.2020  – Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος  ότι σε 12 εβδομάδες θα εξαποστείλουν τον κορωνοιό… Ξεκίνησε η πρώτη δοκιμή για φάρμακα σε βρετανό άρρωστο… Ειδικοί ελπίζουν για δοκιμές για εμβόλιο σε ένα μήνα. Καλεί τον κόσμο να τηρεί την κοινωνική απόσταση…

Αρνείται να επιβάλει κλείδωμα Λονδίνου

Η κυβέρνηση αρνείται  επίμονα να επιβάλει κλείδωμα  (lockdown) του Λονδίνου όπως άλλες χώρες παρόλες τις δηλώσεις του ότι θα πάρει «περαιτέρω και γρηγορότερα μέτρα» για να σταματήσει την διασπορά του ιού.  «Δεν είμαστε τέτοια χώρα» είμαστε δημοκρατική επικαλούνται.  Το Downing Street είπε « μηδέν προοπτική» για απαγόρευση ταξιδιών μέσα και έξω από την πρωτεύουσα(zero prospect) αλλά λόγω του ότι πολλοί δεν υπάκουαν στο να μην συναθροίζονται και μετά από συνάντηση με τον Δήμαρχο του Λονδίνου Sadiq Khan εισηγήθηκαν  ότι περαιτέρω περιορισμοί θα επιβάλλονταν. Εκπρόσωπος είπε δεν υπήρχαν σχέδια για κλείσιμο του υπόγειου σιδηρόδρομου (αλλά ήδη 42 σταθμοί είχαν κλείσει). (19.3.2020 www.theneweuropean.co.uk ).

20.3.2020 –Ανατρέποντας  την αισιοδοξία της προηγούμενης, ο Πρωθυπουργός  εξήγγειλε τα μέτρα που όφειλε να λάβει προ εβδομάδων. Καθώς οι αριθμοί των προσβληθέντων και θανάτων αυξάνονταν ραγδαία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έστελλε απεγνωσμένα μηνύματα SOS… «Διέταξε» το κλείσιμο, των καφέ, μπυραριών, μπάρ, σινεμά, θεάτρων, κλάπ, γυμναστηρίων, εστιατορίων από το βράδυ της Παρασκευής και να μην ξανα-ανοίξουν μέχρι νεωτέρας. Ο κόσμος δεν υπάκουε στη κοινωνική απόσταση…

Όμως σύμφωνα με την γαλλική «Liberation» αυτό έγινε κατόπιν απειλής του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τον Μπόρις Τζόνσον ότι αν δεν λάμβανε αυστηρότερα μέτρα την Παρασκευή (20.3.2020) η Γαλλία θα έκλεινε τα σύνορά της με το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνον.  Το βράδυ της Παρασκευής ο Τζόνσον προέβη στα έκτακτα μέτρα… (Sigmalive 22.3.2020). 

22.3.2020  Ημέρα της Μητέρας. Πρωθυπουργός –  «Το καλύτερο δώρο στις μητέρες μας είναι να μην τους δώσουμε το ιό. Να μείνουμε μακριά τους», ενώ στις 20.3.2020 υποσχόταν να δει τη μητέρα του την Κυριακή.

23.3.2020 Τελικά επιβάλει με διάγγελμα στο λαό στις 8.30 μ.μ. εκείνο που όφειλε να κάνει απαρχής. Γενικό κλείσιμο, με εξουσία στην Αστυνομία να επιτηρεί και να διαλύει συναθροίσεις. Ογκώδες «Νομοσχέδιο Κορωνοιού» στη Βουλή, υποστηρίζεται από όλες τις παρατάξεις, πάει Βουλή των Λόρδων Τρίτη και Τετάρτη και αναμένεται να θεσπιστεί την Πέμπτη με περαιτέρω εξουσίες στην κυβέρνηση για μέτρα κτλ.  

Ανέντιμος συμβιβασμός με τον κορωνοιό GOVID-19

Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη και πολεμά ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ενώ πολιτικοί και σύμβουλοι της κυβέρνησης του ΗΒ αντιμετώπισαν την κατάσταση όπως θα λένε πολλοί πλέον, σαν μια προηγούμενη  βρετανική κυβέρνηση το 1939  τον Χίτλερ. Με την στρατηγική του ανέντιμου κατευνασμού …  Είχαν προειδοποιηθεί. Ενσυνείδητα γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτα. Έχασαν πολύτιμο χρόνο. Γιατί επέλεξαν να προωθήσουν ενσυνείδητα  μια καταστροφική πολιτική εις βάρος της κοινωνίας.  Ακόμα μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν κάνουν έλεγχο στα αεροδρόμια, δεν ελέγχουν στους σιδηροδρόμους για θερμοκρασία πολιτών, δεν απολυμαίνουν δρόμους και κτίρια όπως έκαναν στη Κίνα και άλλες χώρες…

Μας ξεκαθάρισε τα πράγματα  με δύο απλά λόγια στο μήνυμά του ο Naftali Bennett  ισραηλινός Υπουργός Άμυνας (Sigmalive 21.3.2020).

Προστατεύσατε τους ηλικιωμένους

  ««Πέραν της κοινωνικής απόστασης, πέραν των testingtestingtesting, είναι να χωρίσουμε τους ηλικιωμένους από τους νεότερους. Ο πιο σημαντικός θανατηφόρος συνδυασμός είναι για τη γιαγιά να αγκαλιάζει τον εγγονό. Γιατί αυτός ο κορωνοιός είναι μοναδικός υπό την έννοια ότι είναι θανατηφόρος για τους ηλικιωμένος περισσότερο από τους νεότερους.  Κρατηθείτε μακριά από το παππού και τη γιαγιά.  Επικοινωνείτε μέσω WhatsApps and Skype , τηλέφωνο κτλ. Να τους παίρνετε φαγητό, αλλά να μην μπαίνετε στο σπίτι γιατί  τους θέτετε σε κίνδυνο…» Δεν θα μείνουν για πάντα απομονωμένοι είπε, θα βγουν σε λίγους μήνες όταν θα είναι πλέον ασφαλές…

Βίντεο στα αγγλικά εδώ:

https://timesofindia.indiatimes.com/videos/international/coronavirus-outbreak-isolating-the-elderly-key-to-defeat-covid-19-says-israel-defense-minister/videoshow/74751278.cms

Ας βάλει ο Θεός το χέρι του και λυπηθεί για ακόμα μια φορά τον κόσμο. Και βοηθήσει να βρεθούν γρήγορα  θεραπείες και εμβόλιο. Για να  έλθει και η μέρα της «κρίσεως» (“reckoning”) .Ίσως και ένα δικαστήριο, γιατί όχι,  τύπου «Νυρεμβέργης» και για αυτό το τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Για όσους ευθύνονται για τον ιό όσο και για τους χειρισμούς των εις βάρος της κοινωνίας…

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Open letter to the UK Government regarding COVID-19

We are writing as behavioural scientists to express concern about the timing of UK delay measures involving social distancing. As is clear from the disaster unfolding in Italy, there is a unique window for delaying the spread of COVID-19. Current government thinking seems to crucially involve the idea of “behavioural fatigue”. This is the worry that, if implemented too early, measures limiting social contact will be undercut just at the point at which they are most required, because people will have tired of the limitations and will revert to prior behaviour –in part precisely because those measures are effective in reducing spread and hence perceived risk.

While we fully support an evidence-based approach to policy that draws on behavioural science, we are not convinced that enough is known about “behavioural fatigue” or to what extent these insights apply to the current exceptional circumstances. Such evidence is necessary if we are to base a high-risk public health strategy on it. In fact, it seems likely that even those essential behaviour changes that are presently required (e.g., handwashing) will receive far greater uptake the more urgent the situation is perceived to be. “Carrying on as normal” for as long as possible undercuts that urgency.

More broadly, it appears that concerns about behavioural fatigue lead the government to believe that halting the spread of the disease is impossible, and the only solution is to slow the progress of the disease across most of the population, until herd immunity is achieved. But radical behaviour change may be able to do much better than this, and would, if successful, save very large numbers of lives. Experience in China and South Korea is sufficiently encouraging to suggest that this possibility should at least be attempted.

If “behavioural fatigue” truly represents a key factor in the government’s decision to delay high-visibility interventions, we urge the government to share an adequate evidence base in support of that decision. If one is lacking, we urge the government to reconsider these decisions.

Signed,

UK Behavioural Scientists

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 29/3/2020

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube