Weather Icon

Κύπρος: Δυναμική αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών μέσω γραμμής αντιπαράταξης

Κύπρος: Δυναμική αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών μέσω γραμμής αντιπαράταξης
Φρίξος Δαλίτης   
Αυστηρούς ελέγχους επιτήρησης της γραμμής αντιπαράταξης, οι οποίοι θα συνδυαστούν και με τα ανάλογα νομικά μέτρα, δίνοντας ένα ισχυρό αποτρεπτικό όπλο στην Κυβέρνηση για μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα κατεχόμενα, επεξεργάζεται η Κυβέρνηση σε συνεργασία και με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Όπως πληροφορούμαστε, πέραν από τα μέτρα γενικής πολιτικής, τα οποία ανακοινώθηκαν μετά την προχθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, βρίσκονται υπό επεξεργασία ακόμα πιο συγκεκριμένα μέτρα. Τα μέτρα αυτά βρίσκονται υπό επεξεργασία στη Νομική Υπηρεσία του κράτους και αφορούν τρόπους με τους οποίους θα αποτελεί ποινικό αδίκημα η είσοδος στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας από μη καθορισμένα σημεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Αυτό το οποίο αποτελεί διαχρονικά κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η γραμμή αντιπαράταξης αποτελεί μια μαύρη τρύπα 184 χιλιομέτρων από την οποία εισέρχεται μεγάλος αριθμός μεταναστών και στη συνεχεία προχωρούν με την κατάθεση αίτησης ασύλου. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί την ώρα που διέρχονται από τη γραμμή αντιπαράταξης. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η αυξημένη επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης, καθώς και άλλα ισχυρά αποτρεπτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η ποινικοποίηση και η φυλάκιση. Αυτό βέβαια χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης λόγω της ιδιαιτερότητας της πολιτικής κατάστασης, ωστόσο εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να εξευρεθούν λύσεις προκειμένου να περιορίσουν τις ροές αυτές. 
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, όπως ανακοινώθηκε και από το Σχέδιο Δράσης, θα υπάρξει ενίσχυση των περιπολιών με μικτές ομάδες δυνάμεων της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, με ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπου κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί συχνές παραβιάσεις και διελεύσεις μεταναστών, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή της Πράσινης Γραμμής μεταξύ Ακακίου και Δένειας. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, και ιδιαίτερα των «αδύνατων» σημείων, με τεχνικά μέσα, δηλαδή με κάμερες που θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία αλλά ακόμα και με drones. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, οι Αρχές του κράτους θα ενισχυθούν και με ειδικά οχήματα για τις ανάγκες περιπολιών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης που ανακοινώθηκε εξουσιοδοτείται ο υπουργός Εσωτερικών να εντατικοποιήσει τις επαφές του με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία FRONTEX, για ενίσχυση της συνεργασίας τόσο σε θέματα επιστροφών όσων και σε θέματα περιορισμού των ροών των παράτυπων μεταναστών τόσο διά ξηράς όσο και διά θαλάσσης.
Ταυτόχρονα, όπως πληροφορούμαστε, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών έχουν ήδη δρομολογηθεί προς άμεση υλοποίηση και βρίσκονται σε εξέλιξη. Ήδη χθες το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε το πράσινο φως από την αρμόδια Αρχή για να προχωρήσει στην ανέγερση των γραφείων για τα 40 άτομα, στον χώρο φιλοξενίας Πουρνάρα, στην Κοκκινοτριμιθιά, για κατ’ επείγουσα εξέταση των αιτήσεων για άσυλο των ατόμων που θα φιλοξενούνται στον χώρο. 
Υπενθυμίζεται επίσης ότι με βάση τη απόφαση του Υπουργικού, προωθείται άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας για την περίοδο 2020-2021, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για τη φιλοξενία και υποδοχή του αυξημένου αριθμού μεταναστών, την κάλυψη των απαιτούμενων λειτουργικών και διοικητικών εξόδων, αλλά και την παροχή εξοπλισμού για την επιτήρηση της ακτογραμμής και της διαχωριστικής γραμμής.
 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube