Weather Icon
Υγεία 21 Μαρτίου 2020

Κρίσιμες επείγουσες συμβουλές για τη σημαντικότητα της μάσκας για την προστασία από τον κορωνοϊό

Κρίσιμες επείγουσες συμβουλές για τη σημαντικότητα της μάσκας για την προστασία από τον κορωνοϊό

Οι CBRNE Security Managers γνωρίζουν τη σημασία της χρήσης προστατευτικής μάσκας τόσο για την πηγή του ιοφόρου νέφους (πχ φτέρνισμα/βήχας κλπ ξενιστή) όσο και για το δέκτη (συνάνθρωπος ξενιστή).

Όσοι/ες λένε ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες δεν παρέχουν ένα κάποιο ποσοστό προστασίας στον ιό δεν γνωρίζουν καλά την ατμοσφαιρική μετάδοση/διασπορά παθογόνων μικροοργανισμών.

Πρώτον όπως έχει γίνει πλέον κατανοητό είναι δυνατή η μετάδοση του ιού ακόμη και από αυτούς που έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχουν ακόμη συμπτώματα και μπορούν να φτερνιστούν/βήξουν σε δημόσιο χώρο με αποτέλεσμα να εισπνεύσουμε αεροζόλ/νέφη με ιούς που όμως σε κάποιο βαθμό θα σταματήσουν πάνω στην απλή χειρουργική μάσκα.

Είναι μεγάλο λάθος να διατυπώνεται δημοσίως (βλ δημοσιεύματα) ότι το φτέρνισμα διασπείρει τον ιό μέχρι ένα μέτρο (η εμβέλεια είναι πολύ μεγαλύτερη και η παραμονή στον αέρα σημαντικός παράγοντας), και ότι δεν χρειαζόμαστε μάσκες διότι δεν είναι ο κοροναϊός ραδιενέργεια (η βήτα και γάμα ακτινοβολία δεν σταματούν σε χειρουργικές μάσκες, η γάμα μάλιστα ούτε σε λεπτό φύλλο μετάλλου άρα το παράδειγμα είναι πολύ εσφαλμένο!), ακόμη πιο μεγάλο λάθος να υποτιμούμε τις απλές χειρουργικές μάσκες και να αναζητάμε μόνο μάσκες ειδικού τύπου που φιλτράρουν στις διαστάσεις του ιού διότι αυτός είναι συχνά και σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένος σε σταγονίδια και μικροσωματίδια που εμποδίζονται φιλτράρονται σε κάποιο ποσοστό και από τις κοινές χειρουργικές μάσκες (δεν είναι φυσικά η απόλυτη λύση αλλά είναι ένα καλό μέτρο μείωσης της ποσότητας που εισπνέουμε).

Κάθε παθογόνος/νοσογόνος παράγοντας που διασπείρεται μέσω νέφους είναι υποκείμενος στο γραμμικό μοντέλο κινδύνου μηδενικού κατωφλίου (βλ. σημειώσεις ειδικών όπλων Θ. Λιόλιου στη ΣΣΕ) δηλαδή γενικά σε πρώτη προσέγγιση ο κίνδυνος, οι μολύνσεις, οι θάνατοι κλπ έχουν τιμές ανάλογες της ποσότητας του υλικού/παράγοντα που διασπείρεται και της ποσότητας που εισπνέεται και ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται με ένα παράγοντα που λέγεται Leakpath Factor (Μηδέν (0) για αδιαπέραστα φίλτρα και ένα (1) για ανύπαρκτα φίλτρα).

Επίσης, δεν ξέρω πόσο πιο αυστηρά να το πω για να το καταλάβουν οι νέοι/ες που θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν, το έγραψα σε ανακοίνωση και τώρα το διαπιστώνουμε και σε στατιστικές (βλ. διάγραμμα). Αν ο ιός μεταλλαχθεί και αυξηθούν τα κρούσματα σε νεότερες ηλικίες τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά (ανέφερα σχετική μελέτη του παρελθόντος). Νέοι/Νέες μείνετε σπίτι όσο μπορείτε και αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις! Επίσης όλοι/ες να κάνετε χρήση της κοινής λογικής και να κυκλοφορείτε με απλές χειρουργικές μάσκες σε δημόσιους τουλάχιστον χώρους και να μην ακούτε τις «εξυπνάδες» ορισμένων (δείτε τουλάχιστον αν φοράνε μάσκες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο) διότι τέλος πάντων είναι θέμα απλής λογικής, οι απλές χειρουργικές μάσκες είναι ένα ήπιο ανέξοδο μέτρο που ακόμη και όπως εσφαλμένα σας λένε ότι είναι άχρηστο δεν σας κοστίζει τίποτα και είναι ακίνδυνο.

Ευχαρίστως θα αντιμετωπίσω δημοσίως στα ΜΜΕ με προσομοιώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και σοβαρά τεχνικά επιχειρήματα όποιον συνάδελφο καθηγητή ανώτατης σχολής πιστεύει και διαδίδει ότι οι απλές χειρουργικές μάσκες δεν προσφέρουν καμία απολύτως ασφάλεια και κανένα περιορισμό στην εξάπλωση της επιδημίας.

Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube