Weather Icon
Γεωπολιτική , Υγεία 28 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Οι διεθνείς σχέσεις θα ξαναγραφτούν – Η Ευρώπη σε αδιέξοδο

Κορονοϊός: Οι διεθνείς σχέσεις θα ξαναγραφτούν – Η Ευρώπη σε αδιέξοδο

Καθώς ο κορονοϊός «σφυροκοπά» την παγκόσμια κοινότητα και την οικονομία της, οι διεθνείς σχέσεις φαίνεται να παίρνουν νέα τροπή. Το Sputnik συζητά επί του ζητήματος, με αναλυτές. 

Την αλλαγή των δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο σηματοδοτεί η εποχή του κορονοϊού. Η Κίνα, η χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, φέρεται να αποκτά ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπισή της, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ισχυρό μήνυμα αποτελεί το γεγονός ότι οι Κινέζοι έστειλαν βοήθεια σε Ιταλία και Ελλάδα. 

«Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι πλέον οι ίδιες. Κάθε χώρα αντιμετωπίζει κυρίως με εθνικά μέσα την κρίση. Οι πολιτικές και οι αντιδράσεις είναι ακόμα κατακερματισμένες, καθότι όλα έχουν γίνει πολύ γρήγορα. Σε αυτό το πλαίσιο η Κίνα παίρνει πρωτοβουλίες», επισημαίνει μεταξύ άλλων στο Sputnik, ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Την ίδια στιγμή, σημαντικοί αναλυτές ΜΜΕ, προσκείμενοι στο δυτικό κόσμο, κάνουν λόγο για το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ ως τριτοκοσμική χώρα στο εσωτερικό τους που αδιαφορεί για τις συμμαχίες της.

«Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το αν η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ο παγκόσμιος ηγέτης που θεωρούνταν στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Η αμερικανική αντίδραση ήταν αρκετά κακή, πέρα από κάθε προσδοκία. Ακόμα και σήμερα, ο Τραμπ μιλάει για τον κακό κινέζικο ιό. Δεν έχει την αντίδραση ενός παγκόσμιου ηγέτη, αλλά ενός ηγέτη μικρότερου βεληνεκούς, που συναντάται σε ηγεσίες μικρών κρατών. Είναι νωρίς για τις εκτιμήσεις της επόμενης μέρας. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δομικό το ζήτημα της ύφεσης, αλλά λόγω ενός εξωγενούς παράγοντα», υπογραμμίζει ο Κ. Υφαντής.

Ωστόσο, η υγειονομική κρίση φαίνεται να φέρνει στην επιφάνεια δομικές διαφορές μέσα στην Ε.Ε. και την εκ νέου αντιπαράθεση Βορρά – Νότου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 27 κράτη-μέλη και είναι πολύ δύσκολο να συνεννοηθούν. Όπως φαίνεται, αντιδρούν πολύ πιο γρήγορα από ότι στην οικονομική κρίση του 2008. Το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η αντίδραση θα φανεί τις επόμενες μέρες. Ακόμα δεν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, εκτός από την την ποσοτική χαλάρωση», επισημαίνει ο ίδιος.

Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη επιθυμούν μια διαφορετική λειτουργία της Ε.Ε. με αφορμή τον COVID-19.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και, κυρίως η Ιταλία και η Ισπανία, θέλουν κορωνο-ομόλογο. Στόχος τους η διασφάλιση χρηματοδότησης και ρευστότητας. Ωστόσο οι βόρειες χώρες και ειδικά η Γερμανία και η Ολλανδία αντιστέκονται σε αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα σε αυτούς και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έχοντας ως βασικό αίτημα, τη δημιουργία κορωνο-ομολόγων, με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Χρειάστηκε ένας ιός για να καταρρεύσει ο μύθος της Ενωμένης Ευρώπης, της “μεγάλης δημοκρατικής ευρωπαϊκής οικογένειας” όπως αποκαλούν υποκριτικά τη γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολιάζει στο Sputnik o συγγραφέας και ιστορικός Νίκος Κλειτσίκας. 

«Η Ιταλία, αποτελεί το παράδειγμα, που ευχόμαστε να μην ακολουθήσει η Ελλάδα. Πριν την υιοθέτηση του ευρώ, το ιταλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας διέθετε 600.000 κρεβάτια στα νοσοκομεία της. Κατόπιν, για την “ελεύθερη αγορά”, τον “ανταγωνισμό”, έφθασε στον αριθμό 200.000 κρεβατιών, αλλά δημιούργησε -όπως και στην Ελλάδα- πλήθος “επιχειρηματιών υγείας”.

Η Ευρώπη που εφαρμόζει οικονομικές κυρώσεις στον “άξονα των κακών” (Ρωσία, Ιράν, Κούβα, Βενεζουέλα, Συρία), μπροστά στο φονικό κορονοϊό, δηλαδή το διορισμένο διευθυντήριο συγκυβέρνησης “αριστεράς” και δεξιάς, αντί να συζητήσει μέτρα βοήθειας κι αλληλεγγύης των 27 χωρών-μελών της Ένωσης, αποφάσισε την οριστική υποταγή όλων μέσω της αναθεώρησης του “Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας”.»

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει τη σημασία της ρωσικής βοήθειας επί ιταλικού εδάφους, σε αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Η Ρωσία έχει στείλει τουλάχιστον 15 πτήσεις στην Ιταλία με βοήθεια, ανταποκρινόμενη στο ιταλικό αίτημα. Ανάμεσά τους ιατρικές και απολυμαντικές μονάδες, με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

«Κι ενώ η Ευρώπη κάνει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, στην Ιταλία -εκτός από τη βοήθεια της Κίνας, Κούβας, Βιετνάμ- η Ρωσία δίνει τη μάχη για τη σωτηρία του ιταλικού λαού με τεράστιες αποστολές γιατρών και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Πολλοί ερμηνεύουν την ανθρωπιστική αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι “χώρες του κακού”, με συνωμοσιολογικές ερμηνείες, ή εκείνους τους παλικαρισμούς του Κοτζιά με απελάσεις Ρώσων διπλωματών, σε διατεταγμένη υπηρεσία των ΗΠΑ.

Δεν θα γίνουμε Ιταλία… θα επιλέξουμε να δανειστούμε. “Χαλάρωση” βάπτισαν την απόφαση του διευθυντηρίου να επιτρέψει τον δανεισμό χωρών, δηλαδή την οριστική εκχώρηση κάθε ίχνος κυριαρχίας-, δεν θα ζητήσουμε βοήθεια από την “κακή” Ρωσία, Κούβα, Κίνα..

Γιατί όμως αυτές οι χώρες μπορούν και προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια;

Η απάντηση είναι τόσο απλή, αλλά ποτέ δεν τολμάει να την εκφέρει κανένας, ειδικά στα ΜΜΕ.

Σε αυτές τις χώρες, η Κεντρική Τράπεζα τους, διαφεύγει του ελέγχου των μεγάλων οικογενειών του υπερεθνικού κεφαλαίου.

Το ερώτημα που μας αφορά σήμερα όλους είναι ένα και μοναδικό.

Γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει τη βοήθεια των χωρών που μπορούν να βοηθήσουν, όταν η Ευρώπη αδιαφορεί;

Γιατί η Ελλάδα δεν προχωρεί σε αιτήματα βοήθειας, πριν οδηγηθεί στην ίδια κατάσταση με την Ιταλία; », καταλήγει.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube