REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Υγεία 27 Μαρτίου 2020

Κερδίσεις χάσεις, κάνεις το καθήκον σου!

Κερδίσεις χάσεις, κάνεις το καθήκον σου!

Ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί πως η αμερικάνικη οικονομία δεν έχει σχεδιαστεί για να είναι κλειστή και πως μέχρι το Πάσχα των καθολικών στις 12 Απριλίου πρέπει η οικονομική δραστηριότητα να έχει ανακάμψει πλήρως.

Οι οπαδοί του προέδρου σε όλο τον κόσμο που ομνύουν στην πρακτική ευφυΐα του και μιλάνε για έναν συνδυασμό των δυο αντίθετων στρατηγικών αντιμετώπισης της επιδημίας, αυτή της “Καραντίνας” και του φυσικού τείχους προστασίας που δημιουργεί η “Ανοσία της αγέλης”.

Οι αντίπαλοί του πάλι ομιλούν για σπασμωδικές κινήσεις ενός ιδιοτελούς νάρκισσου που φοβάται μην χάσει τις εκλογές.  

Το βέβαιο είναι πως η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη με την εκθετική καμπύλη να βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανύψωσης, μοιάζει αναποφάσιστη και αυτό ενδεχομένως να έχει χειρότερο αποτέλεσμα τόσο στον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών όσο και της οικονομικής καθίζησης.

Μια αποφασιστική στάση προς την μία ή την άλλη επιλογή ενδεχομένως να είχε μικρότερες απώλειες σε αμφότερα τα πεδία από καμμιά επιλογή και σπασμωδικές κινήσεις προς τη μια ή την άλλη πλευρά.

Η σκέψη του Προέδρου και προφανώς των συμβούλων που ο ίδιος έχει επιλέξει να τον συμβουλεύουν είναι απλή και πρακτική. Αν η ύφεση στην αμερικάνικη και την παγκόσμια οικονομία  είναι τόσο  θηριώδης όσο αναμένεται,  οι ζωές που θα χαθούν από την οικονομική ανέχεια θα είναι πολλές και ενδεχομένως περισσότερες απ’ ό,τι από την επιδημία.

Φαίνεται λογικό πως η στρατηγική της “Ανοσίας της αγέλης” θα είχε μικρότερες οικονομικές συνέπειες.

Η στρατηγική της “Καραντίνας” έχει τρομακτικές οικονομικές απώλειες και στον βαθμό που πετύχει, κανένας δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί αν μετά από μερικούς μήνες δεν θα χρειαστεί να επαναληφθεί.

Αν π.χ. το σύνολο του πλανήτη εφάρμοζε τη μέθοδο αντιμετώπισης της ανοσίας της αγέλης και το ποσοστό θνησιμότητας παρέμενε περί το 2%, με 8 περίπου δισ. πληθυσμό θα είχαμε 160 εκατ. θανάτους.  Δηλαδή σαν να εξαφανιζόταν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ, ή μια χώρα σαν τη Ρωσία ή 15 χώρες σαν την Ελλάδα.

Ο πληθυσμός του πλανήτη θα ερχόταν στο επίπεδο που ήταν πριν 2-3 χρόνια. 

Τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά συστήματα της Δύσης (αλλού δεν έχουν) θα ωφελούνταν κατά πολλά τρισ. δολάρια.  Ο μέσος όρος ηλικίας  του πληθυσμού θα μειωνόταν. Όσοι δεν πλήττονται από τις “προτιμήσεις” της επιδημίας ενδεχομένως σιωπηρά να θεωρούν θετική εξέλιξη την επιδημία.

Μετά την επιδημία του “Μεγάλου Θανάτου” που αφάνισε το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης τα εργατικά χέρια υπολείπονταν σημαντικά των αρόσιμων γαιών, γεγονός που αύξησε το εισόδημα των φτωχών σε βάρος των πλούσιων.

Κανένας δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει το ακριβές αποτέλεσμα ούτε της μίας ούτε της άλλη στρατηγικής ούτε σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που θα καταλήξουν, ούτε τις οικονομικές συνέπειες.

Ποιος μπορεί να βεβαιώσει όμως πως το ποσοστό θνησιμότητας θα μείνει κοντά στο 2% των ηλικιωμένων και ευάλωτων αν υπάρξουν συνθήκες εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων;

Αυτό που μοιάζει βέβαιο όμως είναι πως η επιλογή της “ανοσίας της αγέλης” δηλαδή “αφήστε την τύχη και τη φύση να κάνουν τη δουλειά τους”, θα μοιάζει με τη μεγαλύτερη εκούσια γενοκτονία της ιστορίας. Ποιος πολιτισμός (δεν μιλάμε για άνθρωπο ή κυβέρνηση) μπορεί να υποφέρει μια τέτοια κηλίδα αίματος στο μετωπό της;

Για τη συνέχεια Capital

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube