Weather Icon

Και στην Κύπρο η αντιπολίτευση ακολουθεί τραγική πολιτική – Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας ή εθνικής αυτοκτονίας

Και στην Κύπρο η αντιπολίτευση ακολουθεί τραγική πολιτική – Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας ή εθνικής αυτοκτονίας
Είναι πέρα από το μέτρο της κοινής λογικής οι αντιδράσεις στις ελεύθερες περιοχές για το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων. Όχι τόσο των ομάδων που έκαναν αυτό που κάνουν πάντα, κηρύσσοντας απανωτές επαναστάσεις στη Λήδρας, αλλά των πολιτικών που έδωσαν διαστάσεις εθνικής τραγωδίας στην κυβερνητική απόφαση: Η καταγγελία των δυο ευρωβουλευτών Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργου Γεωργίου στην Κομισιόν (που χθες εξηγούσαν πως δεν είναι καταγγελία, είναι ερώτηση, λες και δεν έμαθαν ακόμα πώς παίζεται το παιχνίδι στις Βρυξέλλες), οι δηλώσεις των στελεχών του ΑΚΕΛ απολύτως ταυτισμένες και σε επιχειρήματα με τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα, τα μασημένα λόγια του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, που δείχνει να θέλει κι αυτός να ταυτιστεί με τους ακραίους γιουνάιτεντ, μην τους αφήσει όλους στην αγκαλιά του ΑΚΕΛ, αλλά κρατά και μια πισινή για να μη συγκρουστεί εντελώς με τον Αναστασιάδη. Οι άνευ λόγου αναφορές στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, που ακούγαμε χτες ακόμα και τον Άντρο Κυπριανού να ακολουθεί τις φωνασκίες των επιπόλαιων διαδηλωτών και να δηλώνει με πάσα επισημότητα ότι η όποια διαφοροποίηση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή χρειάζεται να έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σίγουρο ότι γνωρίζει ο κ. Κυπριανού πως το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων δεν έχει καμιά σχέση με τον Κανονισμό και πως η διακίνηση συνεχίζεται από άλλα τέσσερα οδοφράγματα χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως αλλαγή στον Κανονισμό. Όπως φυσικά δεν επηρεαζόταν ο Κανονισμός κι όταν Αναστασιάδης και Ακιντζί αποφάσιζαν να ανοίξουν περισσότερα οδοφράγματα (Δερύνεια και Λεύκα, τα πιο πρόσφατα), χωρίς να χρειαζόταν να ρωτήσουν την Κομισιόν.
Αυτό που δεν είναι σίγουρο πλέον είναι αν έχουν όλοι συναίσθηση για τη ζημιά που προκαλούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν είχαν, όφειλαν άπαντες χθες να απαντήσουν με απόλυτο τρόπο στην ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία ευθέως αμφισβητεί τη νομιμότητα της Κυβέρνησης να λαμβάνει αποφάσεις, και να της υποδείξουν ότι δεν της αναλογεί καμιά αρμοδιότητα για τέτοια ζητήματα. Αν είχαν, όφειλαν άπαντες να της υποδείξουν ότι η διακίνηση των οδοφραγμάτων δεν είναι «επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες», όπως σημειώνει με ελαφρότητα στην ανακοίνωσή της, και ότι επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες θα υπάρξει μόνο αν απελευθερωθεί η κατεχόμενη Κύπρος. Της επιτρέπουν, όμως, όταν δεν απαντούν, να παρεμβαίνει στις νόμιμες αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας την ίδια ώρα που δεν κάνει καμιά ανακοίνωση για τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού στρατού στην Αμμόχωστο ή στη νεκρή ζώνη, που είναι δική της αρμοδιότητα. Και ούτε βεβαίως έκανε ποτέ καμιά ανακοίνωση να υποστηρίξει το άνοιγμα διόδου στα Κόκκινα ή στο Πυρόι, που ζητούν οι Ελληνοκύπριοι, για επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες…
Οι λόγοι των αντιδράσεων των Τουρκοκυπρίων πολιτικών είναι γνωστοί και είναι αδιανόητο να έχουν τους ίδιους λόγους Ελληνοκύπριοι. Πρώτον, επηρεάστηκαν οι καταστηματάρχες στα οδοφράγματα που έκλεισαν (στον Άγιο Δομέτιο, ας πούμε, συνεχίζουν να είναι ευχαριστημένοι οι πρατηριούχοι καυσίμων των κατεχομένων) και θέλουν να τους ικανοποιήσουν ψηφοθηρικά. Εξάλλου, είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι αίφνης οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί (κυρίως, Τατάρ, Οζερσάι και λοιπά τσογλάνια της Άγκυρας) αγωνίζονται για την επανένωση και διεκδικούν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων για να διευκολυνθεί η επικοινωνία των κοινοτήτων. Δεύτερο, διότι το ενέταξαν κι αυτό στην πολιτική της υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην επιβολή συναποφάσεων των δυο κρατιδίων. Δηλαδή, η νόμιμη Κυβέρνηση της Κύπρου να χρειάζεται την έγκριση της «τδβκ» για να παίρνει αποφάσεις, που αφορούν στους πολίτες της και το έδαφος που ελέγχει. Στο πλαίσιο δήθεν κάποιας συνεργασίας, που θα είναι πάντα επιλεγμένη για να εξυπηρετεί το κατοχικό καθεστώς και τους στόχους του, όχι τον κυπριακό λαό, ούτε βεβαίως την ούτως ειπείν επανένωση. Για παράδειγμα, στο τεράστιο πρόβλημα των ημερών που είναι η αυξανόμενη ροή μεταναστών από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές ουδεμία συνεργασία. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον κάλεσε «να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά στους ελαυνόμενους από την Τουρκία, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, για να αποτρέψουμε τα όσα καταγράφονται κάθε μέρα». Και η απάντηση του κ. Ακιντζί ήταν ότι «δεν γνωρίζει». Αυτό αρκεί για να καταλάβουν όσοι θέλουν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει.

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube