Weather Icon
ΗΠΑ , Οικονομία & Αγορές 25 Μαρτίου 2020

ΗΠΑ: Ιστορική συμφωνία στο Κογκρέσο για το πακέτο μαμούθ 2 τρις του Trump – Παραπαίει η αμερικανική οικονομία από τον κορωνοϊό

ΗΠΑ: Ιστορική συμφωνία στο Κογκρέσο για το πακέτο μαμούθ 2 τρις του Trump – Παραπαίει η αμερικανική οικονομία από τον κορωνοϊό
Έχουμε συμφωνία, το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος
(upd2) Σε μια ιστορική συμφωνία κατέληξαν σήμερα Τετάρτη 25/3 τα ξημερώματα και ύστερα από ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επί του πακέτου Trump σχετικά τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει αρχίσει με ραγδαίους ρυθμούς τις ΗΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Eric Ueland, οι Αμερικάνοι γερουσιαστές και η κυβέρνηση Trump κατέληξαν σε συμφωνία επί του πακέτου των μέτρων.
«Έχουμε συμφωνία» είπε ο Ueland σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.
«Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί και αφού τελειώσουμε με ότι λεπτομέρειες έχουν απομείνει, θα είμαστε έτοιμοι να το δημοσιοποιήσουμε νωρίς σήμερα το πρωί» ανέφερε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Πάντως, μέχρι στιγμής το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, το πακέτο προβλέπει τη διάθεση ποσού ύψους 500 δισ δολαρίων για τη στήριξη των βιομηχανιών που έχουν πληγεί από την επιδημία καθώς και άμεσες πληρωμές έως και 3.000 δολαρίων σε εκατομμύρια οικογένειες.
Παράλληλα 350 δισ δολάρια θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 250 δισ δολάρια θα δοθούν ως βοήθημα ανεργίας ενώ θα διατεθεί και το ποσό των 75 δις δολαρίων ως ενίσχυση στα νοσοκομεία.
Μόλις ολοκληρωθεί η σύνταξη του κειμένου του νομοσχεδίου, αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία στη Γερουσία προκειμένου να εγκριθεί και κατόπιν θα ακολουθήσει αντίστοιχη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Κατόπιν για να γίνει νόμος του κράτους, το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου του 2020, είχε αναφέρει χθες Τρίτη 24/3 πως σε δύο εβδομάδες – και συγκεκριμένα έως τις 12/4 – θα επανεξετάσει τη στάση του σχετικά με την καραντίνα που επιβάλλεται στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού, αναφέροντας πως η αμερικανική οικονομία πρέπει να ανοίξει πλήρως και να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Ωστόσο, μετά την έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφονται στις ΗΠΑ – 55.231 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 792 θάνατοι – και ενώ Πολιτείες όπως αυτές της Νέας Υόρκης και Καλιφόρνια, βρίσκονται στο κόκκινο, ο πρόεδρος Trump άλλαξε και πάλι ρητορική, υποστηρίζοντας πως το έθνος βρίσκεται αντιμέτωπο με μια τεράστια δοκιμασία και ότι η όποια απόφαση του για το “άνοιγμα” της αμερικανικής οικονομίας θα ληφθεί, αφού πρώτα ακούσει τη γνώμη και τις συμβουλές των ειδικών.

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ο Trump θα υπογράψει το νομοσχέδιο των 2 τρις δολαρίων, εάν περάσει από Βουλή και Γερουσία

Διαβεβαιώσεις ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump θα υπογράψει οπωσδήποτε το νομοσχέδιο για μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων, εφόσον αυτό «περάσει» από τη Βουλή και από τη Γερουσία παρείχε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.
«Το πακέτο μέτρων είναι πολύ σημαντικό και θα βοηθήσει τους εργαζόμενους, τις αμερικανικές επιχειρήσεις και όλους τους πολίτες των ΗΠΑ» υποστήριξε ο Mnuchin, ο οποίος κάλεσε την πρόεδρο της Γερουσίας, Nancy Pelosi να προγραμματίσει άμεσα τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

McConell (Ρεπουμπλικάνοι): Φτάσαμε σε συμφωνία

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Mitch McConell υποστήριξε ότι τελικά υπήρξε συμφωνία στη Γερουσία με τους Δημοκρατικούς.
Όπως είπε, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση αποστολή χρημάτων στα αμερικανικά νοικοκυριά στο πλαίσιο ενίσχυσης τους για την πρώτη αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, αναφέροντας πως το «πακέτο» αυτό θα αποτελέσει μια ιστορική «ανακούφιση» για τις ΗΠΑ.
«Είναι ένα ποσό που παραπέμπει σε περίοδο πολέμου για το έθνος.
Θα το εγκρίνουμε αργότερα σήμερα» τόνισε ο McConell, ο οποίος είπε πως το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων και άμεση πίστωση των λογαριασμών των Αμερικάνων πολιτών που δεν εργάζονται λόγω του κορωνοϊού προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, την επέκταση του επιδόματος ανεργίας καθώς και την χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα ανέφερε ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα σταθεροποιήσουν βιομηχανίες – «κλειδιά» για την αμερικανική οικονομία ενώ θα παρασχεθεί η δέουσα οικονομική βοήθεια στα νοσοκομεία και στους παρόχους ιατρικών αγαθών και υγειονομικής περίθαλψης προκειμένου να παραδώσουν τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για τους νοσούντες από τον κορωνοϊό.

Schumer (Δημοκρατικοί): Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία των ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer υποστήριξε ότι δεν είναι μια στιγμή για πανηγυρισμούς, αλλά μια στιγμή ανάγκης.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής έκανε λόγο «για το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην αμερικανική ιστορία», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο Μάρσαλ για τα νοσοκομεία.
«Η βοήθεια έρχεται.
Είναι μεγάλη και άμεση βοήθεια» είπε ο Schumer, υποστηρίζοντας πάντως πως οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να θέσουν αυστηρούς όρους και κανόνες εποπτείας ως προς τα δάνεια που θα χορηγηθούν σε αμερικανικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Όπως είπε το νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση 130 δις δολαρίων ως ενίσχυση στα νοσοκομεία, ενώ τόνισε ότι προβλέπονται αυστηρές διατάξεις για την χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις.
Παράλλη είπε ότι προβλέπεται ένα ποσό της τάξης των 150 δις δολαρίων προς το κράτος και τις τοπικές κυβερνήσεις για να διαχειριστούν τις συνέπειες από την επιδημία του κορωνοϊού.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Κοντά σε συμφωνία για το πακέτο στήριξης στην αμερικανική οικονομία βρίσκονται Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ μετά την δήλωση του αμερικανού Προέδρου Trump ότι η Αμερική ως οικονομία δεν θα κλείσει, η χώρα δεν θα μπει σε καραντίνα… και τόνισε ότι θα επιστρέψει στην κανονικότητα έως το Πάσχα…τις προσεχείς 3 εβδομάδες.  
Το πακέτο των Ρεπουμπλικάνων περιλαμβάνει 2 τρισεκ. στήριξη στην αμερικανική οικονομία με παράλληλα εισφορά 1.000 δολαρίων ανά άτομο.
Η πρόταση των δημοκρατικών περιλαμβάνει 2,5 τρισεκ. και 1.500 δολάρια ανά άτομο αλλά με σχετικά διαφοροποιημένη κατανομή έναντι της πρότασης της κυβέρνησης Trump.

Το ψηφιακό δολάριο

Οι δημοκρατικοί μεταξύ άλλων θέλουν να εισάγουν το λεγόμενο ψηφιακό δολάριο σε νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοιού.
Εν μέσω διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μαζική δέσμη κινήτρων ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοιού, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών θέλουν να εφαρμόσουν το ψηφιακό δολάριο για τον εξορθολογισμό των πληρωμών προς τους πολίτες των ΗΠΑ εκτός του παραδοσιακού μοντέλου μέσω των τραπεζών.
Ο όρος ψηφιακό δολάριο σημαίνει ισοζύγιο εκπεφρασμένο ως αξία δολαρίου που αποτελείται από εγγραφές ψηφιακού ημερολογίου που καταγράφονται ως υποχρεώσεις στις λογιστικές καταστάσεις οποιασδήποτε τράπεζας της Federal Reserve ή μια ηλεκτρονική μονάδα αξίας που μπορεί να εξαργυρωθεί από ένα επιλέξιμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Η πρόταση των Δημοκρατικών

Οι δημοκρατικοί στις ΗΠΑ προτείνουν 2,5 τρισ. δολ. για το σοκ του κορωνοιού και άμεση πληρωμή 1.500 δολαρίων ανά αμερικανό
Χορός τρισεκ. δολαρίων βρίσκεται στο επίκεντρο στις ΗΠΑ με τους δημοκρατικούς να καταθέτουν στις 23 Μαρτίου την δική τους πρόταση για την αντιμετώπιση του σοκ που προκαλεί την αμερικανική οικονομία ο κορωνοιός.
Η πρόταση λοιπόν των δημοκρατικών, οι οποίοι δεν τα βρήκαν με τον Trump για το πακέτο στήριξης στην αμερικανική οικονομία προτείνουν.
-Πακέτο στήριξη 2,5 τρισεκ. δολαρίων που συμπεριλαμβάνει άμεσα την καταβολή 1.500 δολαρίων για όλους τους αμερικανούς πολίτες.
-Θα περιλαμβάνει 150 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης, 80 δισεκατομμύρια δολάρια για δάνεια και 600 δολάρια ανά εβδομάδα για παροχές ανεργίας για όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό.
-Περίπου 215 δισ. δολάρια θα διατεθούν για κρατικές ενισχύσεις και κεφάλαια που θα δοθούν σε Πολιτείες.

 Η πρόταση των Δημοκρατικών περιλαμβάνει επίσης

-Οικονομική  βοήθεια 1500 δολαρίων ανά άτομο και 7.500 δολαρίων για μια οικογένεια με 5 μέλη.
-Θα υπάρξει κονδύλιο για την ανεργία που προκαλεί η πανδημία με 600 δολάρια την εβδομάδα για κάθε εργαζόμενο που έχει πληγεί από τον ιό και πληροί τα κριτήρια για επίδομα ανεργίας
-Θα εξεταστούν άδειες μετ ‘αποδοχών και άδεια για ιατρικές εξετάσεις για την οικογένεια.
-Στόχος είναι να βοηθήσει το πακέτο τους υφιστάμενους δανειολήπτες και ειδικά τους φοιτητές.
-Θα δοθούν περισσότερα από 500 δισεκ. δολάρια σε επιχορηγήσεις, άτοκα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις
-Θα δοθεί χρηματοδότηση 200 δισ. δολαρίων για τις Πολιτείες και 15 δισεκ. στους δήμους μέσω του προγράμματος κοινοτικής ανάπτυξης Block Grant
Το νομοσχέδιο που θα καταθέσουν οι δημοκρατικοί περιλαμβάνει την δυνατότητα η  Federal Reserve να παρέχει στους δανειολήπτες επαρκή ρευστότητα για να επιτρέψουν το πάγωμα της πληρωμής δανείων μέχρι και 360 ημέρες.
Επιπλέον, η αρνητική καταναλωτική πίστη θα σταματούσε και οι κατασχέσεις επίσης θα πάγωναν.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube