REAL TIME |

Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ρωσία , Τουρκία 19 Μαρτίου 2020

Είναι ικανή η Τουρκική Αεροπορία να πετάξει το καλύτερο μαχητικό πέμπτης γενιάς της Ρωσίας;

Είναι ικανή η Τουρκική Αεροπορία να πετάξει το καλύτερο μαχητικό πέμπτης γενιάς της Ρωσίας;

Του Mark Episkopos

Σημείο κλειδί: Το ανανεωμένο και ενισχυμένο ενδιαφέρον της Άγκυρας για τον ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό έρχεται κατά την διάρκεια μίας περιόδου έντονης πίεσης για τις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ.

Τα σχέδια της Τουρκίας για αγορά ρωσικού συστήματος S-400 σηματοδότησαν μία σημαντική αλλαγή για τον αμυντικό προσανατολισμό της Άγκυρας, προκαλώντας απότομες αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον. Παρ’αυτά η συμφωνία για τους S-400 μόλις και μετά βίας σκιάζει την επιφάνεια της ανθηρής αμυντικής σχέσης Τουρκίας-Ρωσίας, απειλώντας άμεσα την στρατιωτική συνοχή του ΝΑΤΟ. 

Το Κρεμλίνο και η Rosoboronexport -η κρατική υπηρεσία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας- επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την πολιτική της Άγκυρας σχετικά με τους S-400, δημιουργώντας και άλλες αμυντικές συμβάσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών αεροπορικών μαχητικών 5ης γενιάς. όταν το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέστειλε την παράδοση F-35 στην Άγκυρα ”εν αναμονή της κατηγορηματικής τουρκικής πρότασης, περί παραιτήσεως από την παράδοση S-400” στις αρχές του προηγούμενου μήνα, Ρώσοι και Δυτικοί αμυντικοί αναλυτές εικάζουν πως η Μόσχα θα κάνει νέα πρόταση στην Άγκυρα για τα μαχητικά Su-35. Φαίνεται πως η Μόσχα έχει ως στόχο μία μεγαλύτερη συμφωνία. Σε συνέντευξη που δόθηκε στα τουρκικά κρατικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της Rostec Sergei Chemezov  ανέφερε πως η Μόσχα είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο υπογραφής σύμβασης για τα μαχητικά Su-57 ”τα πρώτα ρωσικά μαχητικά 5ης γενιάς έχουν εξαιρετικές ικανότητες και είναι πολλά υποσχόμενα για εξαγωγές”.

Ο Chemezov δήλωσε πως η Ρωσία είναι πρόθυμη και ”έτοιμη να συνεργαστεί” σε πιθανή πώληση των Su-57 ώστε να ”στηρίξει την επιθυμία της Τουρκίας να αναπτύξει την δική της αμυντική βιομηχανία”. Η συγκεκριμένη ρωσική πρόταση είναι μέλος σειράς ρωσικών υπερεπενδύσεων με την Κίνα και την Ινδία, αντανακλώντας την εξαγωγική στρατηγική της Ρωσίας για τα μαχητικά Su-57. Η τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν δεν έχει σχολιάσει ακόμα την ρωσική πρόταση. Το ζήτημα της χρονικής προτίμησης -δηλαδή για πόσο διάστημα είναι πρόθυμοι να περιμένουν να λάβουν την παραγγελία τους- μπορεί να αποτελέσει σημαντικό θέμα για την απόφαση της Τουρκίας. Δεδομένου ότι τα ρωσικά μαχητικά ξεκινούν τώρα να παράγονται τακτικά, η Τουρκία είναι απίθανο να παραλάβει την πρώτη παρτίδα Su-57 πριν τα τέλη του 2020. Εν τω μεταξύ το F-35 δεν είναι απλώς ευρέως διαθέσιμο προς εξαγωγή, αλλά παράγεται σε σημαντικό βαθμό από τουρκικές εταιρείες εντός Τουρκίας.

Η Άγκυρα έχει αμφίσημη στάση σχετικά με τα ανερχόμενα ρωσικά συστήματα S-500”Ολοκληρώσαμε το ζήτημα των S-400 υπογράψαμε συμφωνία με τους Ρώσους και σύντομα θα ξεκινήσουμε συμπαραγωγή, αργότερα μπορεί να εργαστούμε και για τους S-500” δήλωσε ο Ερντογάν σε πρόσφατη συνέντευξη. Έχοντας αγοράσει ήδη το ρωσικό σύστημα S-400 θα είχε λογική από τεχνικής απόψεως για την Τουρκία να αγοράσει ένα αναβαθμισμένο διάδοχο σύστημα για χάρη της συνοχής αμυντικών συστημάτων.

Ακόμη και έτσι, ο τουρκικός αμυντικός τομέας είναι καλά εξοικειωμένος με την μορφή της Ρωσίας και της Δύσης, τόσο πολιτικά όσο και εξοπλιστικά. Για την Άγκυρα αυτές οι απλές διακηρύξεις μπορεί να είναι περισσότερο επικοινωνιακό παιχνίδι πρόκλησης έναντι της Δύσης, παρά διπλωματικό χαρτί για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ. Όπως και με την διαπραγματευθείσα σύμβαση S-400, η Rosoboronexport μπορεί να αναμένεται ότι θα προσφέρει τους S-500 σε  ένα κλάσμα τιμής που καθορίζεται από τους Αμερικάνους ομολόγους της.

Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία δεν στερείται εντελώς αντιμέτρων κατά του επιθετικού μοντέλου τιμολόγησης της Ρωσίας, συγκεκριμένα η Ουάσινγκτον μπορεί να προσφέρει στην Άγκυρα το αντίστοιχο σύστημα πυραύλων Patriot με έκπτωση. Ωστόσο αυτό είναι ευκολότερο να ειπωθεί παρά να πραγματοποιηθεί. Οι πιθανές επιδοτήσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Raytheon (κατασκευαστής Patriot) και Τούρκων ομολόγων, κάνοντας μία επιλεκτική παραχώρηση στην Τουρκία, δημιουργώντας επικίνδυνο περιβάλλον διαπραγματεύσεων για τους αγοραστές F-35.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: nationalinterest.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube