Weather Icon

Η βίζα ήταν ο στόχος του Ερντογάν με το σχέδιο “Έβρος” και δεν τον πέτυχε – Δείτε γιατί…

Η βίζα ήταν ο στόχος του Ερντογάν με το σχέδιο “Έβρος” και δεν τον πέτυχε – Δείτε γιατί…

Οι λόγοι για τους οποίους ο Ερντογάν αποδέχτηκε το Σχέδιο “Έβρος” και το υλοποίησε πριν απο δέκα μέρες, είναι πολλοί και θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο στο θέμα.

Όμως ένας από τους κυριώτερους είναι το θέμα της βίζας. Δηλαδή, ο Ερντογάν προσδοκούσε να σπάσει τα σύνορα στις Καστανιές, να γεμίσει η Ευρώπη με φωτογραφίες που θα δείχνουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να εισβάλλουν στην Ελλάδα, και υπό το φόβο της εισόδου των εκατομμυρίων που απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος, να αποσπάσει την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τις χώρες της Σέγκεν.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και λόγω της ήττας στο Ιντλίμπ, έχει πέσει μεταξύ του 30-35%, γεγονός που καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την επανεκλογή του το 2023.

Για το λόγο αυτό ο φιλόδοξος ηγέτης της Τουρκίας έψαχνε τρόπο να ανατάξει την εικόνα του και να ενισχύσει τα ποσοστά αποδοχής του στην τουρκική κοινωνία.

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι το θέμα της βίζας είναι τεράστιο, κορυφαίο για τους Τούρκους, που θεωρούν ότι η Ευρώπη τους προσβάλλει, αναγκάζοντάς τους να στιβάζονται στα προξενεία για να πάρουν την πολύτιμη βίζα, έβαλε το θέμα ως πρώτη προτεραιότητα κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλες. Ήθελε να επιστρέψει ως ένας άλλος “Πορθητής” στην Τουρκία και να λέει στους Τούρκους πολίτες τα γνωστά “Έι Τούρκοι, νικήσαμε τους Ευρωπαίους, δεν θα σας προσβάλουν πλέον στα προξενεία τους, δεν θα σας αντιμετωπίζουν ως κατώτερους” και άλλα τέτοια που ξέρει να λέει στο κοινό του.

Όμως, μετά το φιάσκο στον Έβρο, η διαπραγματευτική του δυνατότητα χάθηκε, αφού ο Ερντογάν δεν μπορούσε πλέον να απειλήσει. Και δεν μπορούσε να απειλήσει γιατί η Ελλάδα, που επιτέλους αποφάσισε να προστατέψει τα σύνορά της, δεν ήταν πια ο αδύναμος κρίκος, που του επέτρεπε από το 2015 και εντεύθεν να χρησιμοποιεί το υπερόπλο που λέγεται “μεταναστευτικό-προσφυγικό”.

Έτσι, αν τα ΜΜΕ του ΑΚΡ έγραφαν επί ημέρες άρθρα με τίτλους “Ευρώπη χωρίς βίζα για την Τουρκία”, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στις Βρυξέλες φαίνεται ότι αυτό είναι πλέον ένα άπιαστο όνειρο.

Πλέον τα ίδια μέσα περιορίζονται σε αναφορές για προσπάθειες του Ερντογάν να αποσπάσει χρήματα από την Ευρώπη.

Μάλιστα, για την αποτυχία των Βρυξελών υπάρχουν αρκετά άρθρα, όπως αυτό του Eser Karakaş με τίτλο “Η περιπέτεια του Ερντογάν στις Βρυξέλες”, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: “Δεν περιμένω να έχει κάποιο αποτέλεσμα στο θέμα της βίζας. Επίσης, δεν καταφέραμε να πείσουμε την Ευρώπη για την αποδοχή της έννοιας της τρομοκρατίας που δίνει η Τουρκία. Στην πραγματικότητα, το μόνο που έμεινε στον Ερντογάν, είναι σε ένα περιβάλλον κρίσης να επιχειρήσει να αποσπάσει χρήματα από την Ε.Ε.”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube