Weather Icon

Η Τουρκία πυροδοτεί νέα προσφυγική κρίση η οποία θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Τουρκία πυροδοτεί νέα προσφυγική κρίση η οποία θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με το τελευταίο του τέχνασμα, τους πρόσφυγες-ένα τέχνασμα που θα μπορούσε και να τον καταστρέψει.

Την Παρασκευή η Άγκυρα ανακοίνωσε πως ανοίγει τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της προς την Ευρώπη, επιτρέποντας έτσι σε εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να μεταβούν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας.

Ο Ερντογάν ανυπομονεί για την Δυτική βοήθεια καθώς οι δυνάμεις του μάχονται έναντι του συριακού στρατού δυτικά του Ιντλίμπ-όπου βρίσκεται το τελευταίο οχυρό των σύριων ανταρτών. Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση μετά από την δολοφονία 33 Τούρκων στρατιωτών από την Ρωσία την περασμένη Πέμπτη. Η Τουρκία μέχρι στιγμής υπερτερεί στο κομμάτι των βομβαρδισμών, αλλά η Ρωσία μπορεί οποτεδήποτε να παρέμβει για να ”αντιστρέψει την παλίρροια”.

Όπως και να έχει οι συγκρούσεις έχουν οδηγήσει περισσότερους Σύριους πρόσφυγες στα σύνορα με την Τουρκία, (η οποία φιλοξενεί ήδη 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες) η οποία αποφάσισε να μεταφέρει το προσφυγικό πρόβλημα στην ΕΕ.

Η Ελλάδα βέβαια αρνείται να τους αφήσει να μπουν. Έχει αναστείλει όλες τις αιτήσεις ασύλου για έναν μήνα και δεσμεύτηκε να απελάσει όλους τους παράνομους νεοεισερχόμενους πίσω στις πατρίδες τους.

Ήδη χιλιάδες πρόσφυγες έχουν συγκρουστεί βίαια με τα ελληνικά ΜΑΤ, τα οποία απαντάνε με χρήση δακρυγόνων, γκλοπ και σφαιρών από καοτσούκ. Η Αθήνα ανέφερε πως θα χρησιμοποιήσει ζωντανά-τακτικά πυρομαχικά αν συνεχιστεί και κλιμακωθεί η εισβολή. Πληθώρα προσφύγων προσπαθεί να φτάσει στην Ελλάδα μέσω της θαλάσσιας οδού, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο, καθώς πρόσφατα ένα μικρό παιδί έχασε την ζωή του όταν ένα φουσκωτό γεμάτο μετανάστες ναυάγησε την περασμένη Δευτέρα. 

Ο τρέχον νόμος της ΕΕ απαγορεύει τις ενέργειες της Ελλάδας, αλλά η Αθήνα αρνείται να υποχωρήσει, ενώ ταυτόχρονα η υπόλοιπη Ευρώπη αρνείται να έρθει σε κατάσταση προσφυγικής κρίσης παρόμοιας με αυτήν του 2015. Εξακολουθεί να νιώθει τους ”μετασεισμούς” της κρίσης αυτής καθώς τα ποσοστά των κομμάτων κατά της μετανάστευσης αυξάνονται.

Πράγματι, ένα νέο κύμα προσφύγων θα μπορούσε να ωθήσει την Ιταλία στο χείλος του γκρεμού: το κύμα του Coronavirus έχει ήδη κλείσει πολλά αεροδρόμια και πανεπιστήμια εντός της χώρας, αλλά και πολλές οικονομικά παραγωγικές γεωγραφικές επαρχίες, οδηγώντας την Ιταλία σε μία κατάσταση που μοιάζει με εκείνη της ελληνικής κρίσης του 2008.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η συνολική ηγεσία της ΕΕ είναι στο χειρότερο στάδιο που έχει βρεθεί εδώ και δεκαετίες. Η Βρετανία είναι εκτός ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποσυρθεί από την πολιτική και η Γαλλία ψάχνει ακόμα τα ηγετικά της πατήματα εντός της ΕΕ χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.nypost.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube