REAL TIME |

Weather Icon

Η «μοναξιά» της Μέρκελ και η απόσταση Βερολίνου – Αθήνας

Η «μοναξιά» της Μέρκελ και η απόσταση Βερολίνου – Αθήνας

Γιάννης Κ. Τρουπής

Το ότι δεν διάγουν και την πιο θερμή περίοδο των σχέσεων τους, είναι κάτι που το γνωρίζαμε ήδη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μεταξύ τους επαφή δεν χαρακτηρίζεται από εκατέρωθεν εκτίμηση και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, η απόσταση που τους χωρίζει μοιάζει σε ορισμένα κομβικά ζητήματα να παραμένει.

Είναι νωπές άλλωστε οι μνήμες της γεμάτης έντασης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν μετά την μη πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα δεν “περπατούν με τον ίδιο βηματισμό” σε βασικά θέματα, παρά την πρόσφατα επιτυχημένη διοργάνωση του οικονομικού φόρουμ στην γερμανική πρωτεύουσα και την μεταξύ τους κατ’ ιδίαν συνάντηση , όπου κυριάρχησε η συναντίληψη σε πολλά αναφορικά με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Λάτρης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της απόλυτης προσήλωσης στους αριθμούς, η γερμανίδα καγκελάριος μοιάζει να μην θέλει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να προσχωρήσει στο στρατόπεδο όλων όσοι θεωρούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι έχει έρθει η ώρα, μετά και την πανδημία του κορονοϊού, για περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας.

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης , όπως αποτυπώνεται και στην επιστολή που υπογράφει μαζί με άλλους οχτώ ευρωπαίους ομολόγους του, καλεί την ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ άλλων να δημιουργήσει ομόλογα-corona, προκειμένου να διατεθούν σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση. Μια διαφορετική προσέγγιση , βασισμένη σε μία εντελώς αντίθετη φιλοσοφία, από εκείνην του Βερολίνου.

Ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει την Γερμανία όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες της ευρωζώνης πλέον, ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της κυρίας Μέρκελ μέσω του εκπροσώπου της , μία απάντηση που παρέπεμψε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Για την Γερμανία είναι σημαντικό η ανάληψη χρεών να συνδέεται με όρους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ προσθέτοντας με νόημα : «Στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το αν θα αλλάξει στάση το Βερολίνο μένει να αποδειχθεί στο προσεχές διάστημα, μια και η όλη συζήτηση μόλις αρχίζει. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα αφού η όποια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαμβάνεται μετά από ομοφωνία και συνήθως είναι προϊόν συμβιβασμών. Παρόλαυτα η κίνηση των εννιά πρωθυπουργών (Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Λουξεμβούργου, Σλοβενίας και Βελγίου) δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα , ήδη καταγράφεται η συγκρότηση ενός μετώπου ευρωπαϊκών χωρών όπου η χώρα μας πρωταγωνιστεί και μάλιστα έχοντας στο πλάι της χώρες με ισχυρή οικονομία και επί ίσοις όροις πλέον.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να κινηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ένα σταθερό γνώμονα, τον οποίο και περιγράφει συνομιλητής του πρωθυπουργού :

“Σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να η χώρα να βγει από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση με το μικρότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος, και να ακολουθήσει αμέσως μετά δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας”.

Σε κάθε περίπτωση οι οικονομικές παρενέργειες του κορονοϊού είναι ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικές και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην κουβέντα που ήδη έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Ένωσης για το αύριο του οικοδομήματος.

Πηγή: Λίμπεραλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube