REAL TIME |

Weather Icon
Πολιτισμός 14 Μαρτίου 2020

Η μαγεία του αριθμού π = 3,14 εορτάζεται ως παγκόσμια ημέρα

Η μαγεία του αριθμού π = 3,14 εορτάζεται ως παγκόσμια ημέρα

Κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς «π» και απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς

Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3-14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (Π=3,14). Η Ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι Π=3,14159.

Πότε καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π

Ο εορτασμός της ημέρας του «π» καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw. Γιορτάζεται με την κατανάλωση στρογγυλών πιτών καθώς στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα π θυμίζει την αγγλική λέξη pie που προφέρεται «πάι».

Ο αριθμός π είναι μια μαθηματική σταθερά οριζόμενη ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου (π = P/δ (P = μήκος περιφέρειας κύκλου, δ = μήκος διαμέτρου κύκλου)), ενώ με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων είναι ίσος με 3,14159265. Εκφράζεται με το ελληνικό γράμμα π από τα μέσα του 18ου αιώνα, παρότι επίσης μερικές φορές γράφεται ως pi.  Διαβάστε τη συνέχεια στο xtypes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube