REAL TIME |

Weather Icon

Οι ΗΠΑ σκέφτονται να παρέμβουν στον «πετρελαϊκό πόλεμο» Σαουδικής Αραβίας- Ρωσίας

Οι ΗΠΑ σκέφτονται να παρέμβουν στον «πετρελαϊκό πόλεμο» Σαουδικής Αραβίας- Ρωσίας
REUTERS/Jonathan Ernst
Η μάχη κατά του Covid19, οι καραντίνες, η απότομη προσγείωση της ταξιδιωτικής κίνησης και η προοπτική μίας παγκόσμιας ύφεσης έχουν ρίξει βαριά σκιά στην αγορά πετρελαίου. Ωστόσο η απότομη κατάρρευση των τιμών (περίπου 60% από τις αρχές του έτους) δεν θα είχε έρθει εάν δεν είχαμε τη διάλυση της συμμαχίας Σαουδικής Αραβίας- Ρωσίας και έναν πόλεμο τιμών μεταξύ των δύο μεγάλων παραγωγών. 

Το Ριάντ αποφάσισε να λυγίσει τον μεγάλο του αντίπαλο (και έως πρόσφατα σύμμαχο) πλημμυρίζοντας με πετρέλαιο την αγορά. Πυροδότησε όμως μία αιμορραγία, στην οποία οι ειδικοί δεν βλέπουν τέλος- εκτός και εάν υπάρξει παρέμβαση από άλλη μεγάλη δύναμη. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες της Wall Street Journal εξετάζει παρέμβαση στον «πόλεμο» Ριάντ- Μόσχας. Παράλληλα οι ρυθμιστικές αρχές του Τέξας εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν περιορισμούς στην παραγωγή αργού για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες προκειμένου να βάλουν φρένο στην ελεύθερη πτώση των τιμών στην τοπική αγορά. 

Οι πληροφορίες για την αμερικανική παρέμβαση πυροδότησαν την Πέμπτη τη μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή του αμερικανικού αργού εδώ και 18 χρόνια, οδηγώντας την τιμή πάνω από τα 25 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο και πάλι εξακολουθεί να απέχει περίπου 60% από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν πτώση του ακόμη και στα 10 δολάρια το βαρέλι εάν η παρέμβαση της Ουάσιγκτον δεν έρθει σύντομα ή δεν φέρει αποτελέσματα. 

Οι ΗΠΑ έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με τη Ρωσία, αλλά δεν είναι σαφές πώς και σε ποιον βαθμό μπορούν να πιέσουν τη μία ή την άλλη πλευρά. 

Πετρέλαιο: Η Μόσχα διαμηνύει πως δεν θα υποκύψει στο Ριάντ

Ο Ρώσος πρόεδρος διαμηνύει πως δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό, όπως τον χαρακτηρίζει, από τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που αποκαλύπτει ότι ο πόλεμος τιμών, που έχει βυθίσει την αγορά πετρελαίου, έχει ακόμη μέλλον.

Η άνευ προηγουμένου σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων εξαγωγέων και πρώην συμμάχων απειλεί να στείλει την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι. Αλλά το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν είναι εκείνο που θα κάνει πρώτο πίσω, ούτε σκοπεύει να παρακαλέσει για ανακωχή. Σύμφωνα με το Βloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση της θέσης της ρωσικής κυβέρνησης,η Μόσχα ουσιαστικά περιμένει την πρώτη κίνηση από το Ριάντ.Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ρωσική κυβέρνηση επί πολλά χρόνια έχτιζε αποθέματα προκειμένου να είναι έτοιμη για μία τέτοια κρίση. Ενώ δεν περίμενε από τους Σαουδάραβες ότι θα κηρύξουν πόλεμο τιμών, είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να τον αντέξει περισσότερο από το Ριάντ.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ύστερα από δύο δεκαετίες στο τιμόνι της χώρας έχει την εμπειρία να επιβιώσει κάθε είδους κρίσης, σχολίαζαν τρεις πηγές. Τόνιζαν δε πως δεν υποκύπτει σε πιέσεις.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται και στις ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να παρέμβει στον «πόλεμο» Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας προκειμένου να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση των τιμών που είναι καταστροφική και για τους δικούς της παραγωγούς.

Mε πληροφορίες από Bloomberg

naftemporiki.gr 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube