REAL TIME |

Weather Icon

Η Γερμανία δεν θέλει ευρωομόλογο αλλά πιστωτική γραμμή για Ιταλία, ο Trump δεν θέλει καραντίνα… και λίγο φως για το εμβόλιο του κορωνοιού

Η Γερμανία δεν θέλει ευρωομόλογο αλλά πιστωτική γραμμή για Ιταλία, ο Trump δεν θέλει καραντίνα… και λίγο φως για το εμβόλιο του κορωνοιού
Τα πειραματικά φάρμακα για τον κορωνοϊό ετοιμάζονται…
Στο ομιχλώδες τοπίο που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού προκαλώντας χάος στις οικονομίες, πάνω από 16.500 θανάτους και εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα με τους πλήρως θεραπευμένους να αντιστοιχούν στο 27% των κρουσμάτων… ορισμένα νέα γεγονότα έρχονται να προστεθούν στο δισεπίλυτο πρόβλημα του κορωνοϊού

1) Παγκοσμίως 1,5 δισεκ. άνθρωποι βρίσκονται σε κάποια μορφής καραντίνα, που αποτελεί παγκόσμιο και ιστορικό στοιχείο.

2) Τα μέχρι τώρα προγράμματα στήριξης παγκοσμίως περιλαμβανομένων κυβερνητικών πακέτων στήριξης, διεθνών οργανισμών και κεντρικών τραπεζών φθάνει τα 12,5 με 13 τρισεκ. δολάρια.

3) Η Γερμανία είναι θετική η Ιταλία να πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM που υπολογίζεται σε 60 με 80 δισεκ. με κάποιας μορφής μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αλλά διάκειται αρνητικά στην έκδοση ευρωομολόγου ή corona bond.
Να σημειωθεί ότι διαχρονικά η Γερμανία ήταν αρνητική στην έκδοση ευρωομολόγων κυρίως λόγω ηθικού κινδύνου moral hazard καθώς δεν μπορούσαν να εξομοιωθούν τα κράτη του βορά που σεβάστηκαν τους δημοσιονομικούς κανόνες με τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης.

4) Επίσης πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο αμερικανός Πρόεδρος Trump παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών στις ΗΠΑ ανέφερε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πάρει απόφαση εάν θα προχωρήσει σε ολική ή όχι καραντίνα.
Κατά τον Trump η καραντίνα κάνει ζημία στην οικονομία και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό βοηθάει τον περιορισμό του κορωνοϊού.  

5) Τα πειραματικά φάρμακα για τον κορωνοϊό ετοιμάζονται…
Σε εργαστήρια στην Ουάσινγκτον γίνονται πειράματα πάνω σε ένα  υποσχόμενο φάρμακο που στοχεύει να καταπολεμήσει το COVID-19 θα μπορούσε να χορηγηθεί πειραματικά.
Το φάρμακο mRNA-1273 θα μπορούσε να διατεθεί σε λίγους ασθενείς, πιθανώς εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που πάσχουν από COVID-19.
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Moderna και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Ασθενειών, με δοκιμές σε ανθρώπους που ξεκίνησαν νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η Moderna αυξάνει την παραγωγή, ώστε να είναι έτοιμο να παράξει εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου, εάν το εμβόλιο διαπιστωθεί ότι είναι χρήσιμο για τη θεραπεία και την πρόληψη του ιού.
Ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο σε διάστημα ενός έτους από σήμερα.
Ισραηλινοί επιστήμονες τις τελευταίες εβδομάδες είχαν υποστηρίξει ότι θα μπορούσαν να έχουν έτοιμο εμβόλιο μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, παρόλο που οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει.
Περισσότερες από 20 εταιρείες πειραματίζονται πάνω στην θεραπεία για το νέο κορωνοιό.
Σε άρθρο της η εφημερίδα του Ισραήλ Jerusalem post ανέφερε τα εξής

Moderna

Η πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό με την κωδική ονομασία mRNA-1273, που αναπτύχθηκε από την Ερευνητική Ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) και την ερευνητική ομάδα για τις λοιμώδεις νόσους της Moderna, δόθηκε στον πρώτο συμμετέχοντα στη μελέτη Φάσης 1 στις 16 Μαρτίου.
Η δοκιμή του εμβολίου, που βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες του SARS και του MERS, αποσκοπεί στην παροχή δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και αναμένεται να δοθεί σε 45 υγιείς ενήλικες εθελοντές σε διάστημα έξι εβδομάδων.
Η Moderna ως φαρμακοβιομηχανία που εδρεύει στο Cambridge της Μασαχουσέτης τόνισε ότι είναι “ακόμα νωρίς”.
Οι τρέχουσες δοκιμές διεξάγονται στο Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας της Ουάσιγκτον Kaiser Permanente στο Σιάτλ.

CanSino Biologics

Οι αρχές στην Κίνα χορήγησαν έγκριση την περασμένη εβδομάδα για κλινικές δοκιμές Φάσης 1 για εμβόλιο κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Canian Biologics με έδρα το Tianjin και την Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών.
Δοκιμές του Ad5-nCoV σε ζώα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έδειξαν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει ισχυρή ανοσοαπόκριση και να εμφανίσει ένα καλό προφίλ ασφάλειας. Ορισμένα πειράματα θα διεξαχθούν σε 108 υγιείς συμμετέχοντες στο νοσοκομείο Tongji του Wuhan.

MIGAL

Βρίσκεται στο Kiryat Shmona, το ερευνητικό ίδρυμα MIGAL – Galilee εργάζεται για να προσαρμόσει ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε αρχικά για την πρόληψη του ιού της λοιμώδους βρογχίτιδας (IBV) στα πουλερικά.
Το ινστιτούτο, χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση, χαιρέτισε ένα “επιστημονικό βήμα που θα οδηγήσει στην ταχεία δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού” στα τέλη Φεβρουαρίου, με βάση την γενετική ομοιότητα μεταξύ του κορωνοϊού των πτηνών και του νέου κορωνοϊού.
Αναμένεται να αρχίσει εντός 8 έως 10 εβδομάδων και η έγκριση ασφαλείας αναμένεται εντός 90 ημερών.

INOVIO Pharmaceuticals

Η INOVIO, που εδρεύει στην Πενσυλβάνια, ανακοίνωσε την νέα επιχορήγηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates στις 12 Μαρτίου για να επιταχύνει τη δοκιμή του νέου εμβολίου DNA για το COVID-19, γνωστό ως INO-4800.
Επί του παρόντος, στις προκλινικές μελέτες, η INOVIO σχεδιάζει να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές της Φάσης 1 των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, υποστηριζόμενη από μέχρι και 9 εκατομμύρια δολάρια.
Η εταιρεία αναφέρει ότι σκοπεύει να παραδώσει ένα εκατομμύριο εμβόλια INO-4900 μέχρι τα τέλη του 2020.

CureVac

Η Γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία CureVac, ανακοίνωσε ότι αξιοποιεί την πλατφόρμα φαρμάκου που βασίζεται σε mRNA για να παράγει εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσφέρει μέχρι και 80 εκατομμύρια ευρώ στη CureVac, η οποία σκοπεύει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τον Ιούνιο του 2020.
Εάν υπάρξουν θετικές εξελίξεις εκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα μπορούσαν να παραχθούν με χαμηλό κόστος στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας.

BioNTech

Η γερμανική εταιρεία ανοσοθεραπείας BioNTech και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer υπέγραψαν επιστολή προθέσεων την περασμένη εβδομάδα για την ανάπτυξη και την διανομή ενός εμβολίου με βάση το mRNA κατά του νέου κορωνοϊού.

Μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τον κορωνοιό;

Ναι μπορούν εάν συγκριθούν 3 χώρες που αποτελούν σημείο αναφοράς η πόλη Hubei, η Ιταλία και η Ισπανία όπου υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού… και το βασικό συμπέρασμα είναι ότι με βάση την στατιστική – και μόνο – η κορύφωση θα καταγραφεί έως τις 10 Απριλίου 2020.
Και στις 3 περιοχές και χώρες επιβλήθηκε καραντίνα.
Η Κίνα ήταν πολύ σκληρή, με τους ανθρώπους στις πόλεις δεν επέτρεπε να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες τους εάν κάποιος είχε έστω και λίγο πυρετό.
Επίσης γεννάται το ερώτημα κατά πόσο τα μέτρα όπως το (κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, αλλά χωρίς περιορισμό στην κυκλοφορία των ανθρώπων) είναι
αποτελεσματικά.
Και οι 3 περιοχές – χώρες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, επιβλήθηκε καραντίνα άρα υπήρξε σχέδιο περιορισμού της νόσου.
Οι τρεις περιοχές είναι:
-Η επαρχία Hubei (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, 58 εκατομμύρια κάτοικοι) από την οποία ξεκίνησε ο κορωνοϊός,
-Η Ιταλία (61 εκατομμύρια) τη χώρα που εμφανίζει μέχρι στιγμής τον υψηλότερο αριθμό θανάτων
-Η Ισπανία (47 εκατομμύρια), ακολουθώντας την πορεία της Ιταλίας με μια μικρή καθυστέρηση στην εξάπλωση του Covid-19.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/741FCB80B44D48CB8DE21F88AD3C89AA.png?itok=E-7aRcEi
Πρώτον, ως ιχνηλάτης των επιδημιών, δεν ακολουθούμε τον αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων όπως αναφέρονται από κάθε χώρα.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά άχρηστος για την παρακολούθηση της νόσου για διάφορους λόγους.
Χρειάζεται να δοκιμαστούν τυχαία δείγματα αρκετά μεγάλα για να δώσουν ένα σημαντικό αριθμό πληροφοριών που είναι αντιπροσωπευτικές της πραγματικής γεωγραφικής κατανομής της επιδημίας.
Υπάρχει ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των επιδημιών της γρίπης, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο να αποφασιστεί κάθε εποχή τι εμβόλια πρέπει να επιλεγούν (FLUNET).
Αντί των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων είναι προτιμότερο να αναλυθούν οι θάνατοι  από τον Covid-19.
Η υπόθεση είναι ότι τα θύματα Covid-19 είναι πολύ καλύτερη αντανάκλαση της πραγματικής έκτασης των επιδημιών.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περίπου 5 ημέρες και η ανάπτυξη της νόσου διαρκεί 2 εβδομάδες για ήπιες περιπτώσεις και 3 για τις σοβαρές περιπτώσεις.
Οι νεκροί είναι φυσικά δείκτης που έρχεται ετεροχρονισμένα αλλά είναι ο πιο σαφής.
Η επιδημία στο Hubei είναι η μόνη που μέχρι τώρα δείχνει το σχήμα μιας λογικής καμπύλης, αν και σε σύγκριση με εκείνη της Ιταλίας και της Ισπανίας φαίνεται σχεδόν γραμμική.
Μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των θυμάτων μειώθηκε απότομα στις 24 Φεβρουαρίου, συμπτωματικά την πρώτη ημέρα επιδημίας που παρουσιάζεται στο γράφημα για την Ιταλία.
Αυτή η συνεχής πτώση άρχισε 31 ημέρες μετά την έναρξη της γενικής απομόνωσης.
Η διάμεση διάρκεια του κορωνοϊού σε σοβαρές περιπτώσεις είναι 20 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, αλλά σε μη επιβιώσαντες ασθενείς ο μέσος χρόνος έως το θάνατο είναι περίπου 18,5 ημέρες.
Στα οικονομικά στοιχεία αυτά θα εξαρτηθούν από την ημερομηνία γενικής έναρξης της καραντίνας.
Η περίπτωση του Hubei, ξεπέρασε κατά έξι ημέρες την εξέλιξη της νόσου δηλαδή τις 31 ημέρες και θα μπορούσε να οφείλεται στο χάος στην αρχή της καραντίνας, στην αύξηση της επιδημίας και σε κάποια στατιστικά προβλήματα.
Η απότομη μείωση των καθημερινών θανάτων θα μπορούσε να είναι κάπως συντομότερη στην Ιταλία και την Ισπανία.
Η επίδραση των μέτρων έκτακτης ανάγκης ήταν αρκετά έντονη στην Ισπανία και νομίζω ότι ήταν το ίδιο στην Ιταλία μετά την Κίνα.
Έτσι, θα μπορούσαμε να αναμένουμε κάποια εκτόνωση στην Ιταλία μέχρι τις 31 Μαρτίου και στην Ισπανία μέχρι τις 10 Απριλίου, αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων.
Ένα στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι οι ηλικίες από 70 ετών και άνω είχαν περισσότερους νεκρούς σχεδόν δύο φορές στην Ιταλία ή την Ισπανία σε σύγκριση με την Κίνα.
Εάν αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξηγεί τις διαφορές, θα περίμενε κανείς ότι η Ισπανία θα ήταν κάπως καλύτερα από την Ιταλία.
Ένας άλλος πιθανός παράγοντας θα μπορούσε να είναι ότι η επιβολή καραντίνας πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
Η Ιταλία είναι και πάλι η χειρότερη περίπτωση (11 ημέρες καθυστέρηση σε σύγκριση με το Hubei) ακολουθούμενη από την Ισπανία (καθυστέρηση 4 ημερών).
Αυτοί οι δύο λόγοι συνδυασμού μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές που παρατηρούνται μέχρι τώρα.
Μια τρίτη διαφορά είναι ότι η εκθετική αύξηση των επιδημιών ξεκινά κατά κάποιο τρόπο νωρίτερα στην Ισπανία σε σύγκριση με την Ιταλία ή το Hubei κατά περίπου τρεις ημέρες.

Τα συμπεράσματα

1) Εάν οι φορείς εμπλέκονται σε ξαφνικές εκρήξεις της νόσου τότε απαιτούνται εκτεταμένες δοκιμές και τεστ στον πληθυσμό.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την επιτυχία της Νότιας Κορέας.
Σε άλλα παραδείγματα όπου οι επιδημίες εξακολουθούν να φαίνονται γραμμικές, ελλείψει τέτοιων εκτεταμένων δοκιμών, μπορεί να είναι η τυχερή περίπτωση που μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί φορείς που μεταδίδουν επιθετικά την νόσο.
2) Όταν αποτυγχάνει η συγκράτηση και παρατηρείται ανεξέλεγκτη εξάπλωση, όσο νωρίτερα επιβάλλεται καραντίνα, τόσο καλύτερα.
3) Άλλες διαφορές μπορεί να σχετίζονται με την ένταση των κοινωνικών σχέσεων σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως το Wuhan στο Hubei ή στη Μαδρίτη στην Ισπανία.
Στην Μαδρίτη σημειώθηκε το 60% των θυμάτων στην Ισπανία.
4) Τέλος, το ποσοστό των ευάλωτων ατόμων σε μια χώρα σχεδόν ασφαλώς θα επηρεάσει τη συνολική θνησιμότητα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/0E189005797F4F44A029AFBBB3EAD8E7.png?itok=4LceL7Op
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube