Διεθνή
Γιατί ο Ντράγκι ζητάει διαγραφή των ιδιωτικών χρεών

Ο Ιταλός που έμεινε στην ιστορία για το «whatever it takes» του 2012 και τις πολυάριθμες μετωπικές συγκρούσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διάσωση του ευρώ και το τι ακριβώς σημαίνει αλληλεγγύη στην Ευρώπη, τάραξε για μία ακόμη φορά τα ύδατα στην ήδη… φουρτουνιασμένη από τον κορονοϊό θάλασσα της Ευρωζώνης.
Ο Μάριο Ντράγκι σε μία σπάνιας βαρύτητας παρέμβαση περιέγραψε το πολεμικό σκηνικό που βιώνει ο πλανήτης, έριξε τα καρφιά του και έδειξε το μέλλον της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, να παρέχουμε τη ρευστότητα που χρειάζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις και πολύ περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι για να μη χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ τα κράτη θα πρέπει να επωμιστούν όλα μαζί το βάρος και να διαγράψουν τα ιδιωτικά χρέη που θα δημιουργηθούν λόγω κορονοϊού, είναι το μήνυμά του.
Γιατί, λοιπόν, ο Ντράγκι αποφάσισε να παρέμβει και να ζητήσει μία πανευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και παράλληλα τη διαγραφή χρεών του ιδιωτικού τομέα;
-Πρώτον, γιατί θέλει να στηρίξει την προσπάθεια της Κριστίν Λαγκάρντ και του μπλοκ των χωρών της περιφέρειας να πείσουν το λόμπι της Γερμανίας για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου, εξ ου και η αναφορά στη στήριξη μεταξύ των Ευρωπαίων. Η στήριξη του Ντράγκι είναι πολύ χρήσιμη αν κρίνει κανείς από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής όπου δεν έγινε καμία αναφορά σε ευρωομολόγου ενώ οι διαρροές από το Βερολίνο κάνουν λόγο για σκληρά στάση.
-Δεύτερον, γιατί πιστεύει ότι είναι ήδη αργά και βλέπει ζοφερό το μέλλον της Ευρωζώνης αν ούτε αυτή τη φορά υπάρξει κοινή και άμεση δράση. «Το κόστος της διστακτικότητας ίσως αποδειχθεί μη αναστρέψιμο», τονίζει.
-Τρίτον, γιατί θεωρεί δίκαιο να μην «μετρήσουν» τα χρέη που θα δημιουργηθούν λόγω του κορονοϊού. «Για την απώλεια εισοδήματος αυτή τη φορά δεν ευθύνονται αυτοί που θα την υποστούν», σημειώνει.
-Τέταρτον, γιατί θεωρεί ότι μόνο με πανευρωπαϊκή δράση υπάρχει ελπίδα. Ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος να φτάσουμε άμεσα σε κάθε ρωγμή της οικονομίας είναι να κινητοποιηθούν πλήρως όλα τα συστήματα: οι αγορές ομολόγων, κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες. Ειδικά οι τράπεζες, μπορούν να δημιουργήσουν χρήμα άμεσα επιτρέποντας όρια υπερανάληψης ή ανοίγοντας πιστωτικές γραμμές, υπογραμμίζει.
Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να δανείσουν… αύριο το πρωί άτοκα δάνεια στις επιχειρήσεις που δεν θα κάνουν απολύσεις, σύμφωνα με τον Ντράγκι. Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν θα τα δώσουν οι κυβερνήσεις υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για όλα τα δάνεια και τα overdraft, διότι στην ουσία οι τράπεζες γίνονται όχημα εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής. Το κόστος των εγγυήσεων θα πρέπει να είναι μηδενικό ανεξάρτητα με το κόστος χρηματοδότησης του δημοσίου που τις εκδίδει.
Παράλληλα, ο Ιταλός καλεί τους Ευρωπαίους να δράσουν συντονισμένα, να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ακολουθήσουν μια κοινή πανευρωπαϊκή στρατηγική για να σωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας. «Θα πρέπει να παρέχουμε στις επιχειρήσεις ρευστότητα και πολύ περισσότερο στις μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους», επισημαίνει.
Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό; Χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα δεν μπορούν να δανειστούν γιατί πολύ απλά θα αυξήσουν το λόγο χρέους/ΑΕΠ σε μη βιώσιμα επίπεδα και θα οδηγηθούν στο ίδιο θανάσιμο φαύλο κύκλο των προηγούμενων ετών. Ούτε έχουν μεγάλα πλεονάσματα όπως η Γερμανία. Μπορούν όμως να το κάνουν αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν επιτέλους στην έκδοση ευρωομολόγου ειδικού σκοπού.
Σε χθεσινή της έκθεση, η Capital Economics θεωρεί τη λύση του ευρωομολόγου ως τη μοναδική που μπορεί να αποτρέψει μια νέα κρίση χρέους, ακριβώς γιατί κάποιες χώρες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του επιπρόσθετου χρέους που πρέπει να αντλήσουν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο «λογαριασμός» σύμφωνα με τον οίκο φτάνει στα 1 τρις. ευρώ και η Γερμανία θα πει τελικά το «ναι» γιατί η κατάσταση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί.
AP Photo/Francisco Seco
Πηγή: Λίμπεραλ

Διεθνή
Νέα κρίση στην κυβέρνηση Νετανιάχου! Το κόμμα των υπερορθόδοξων απειλεί με αποχώρηση – Η στρατιωτική θητεία ξανά στο προσκήνιο
Μέχρι στιγμής ο Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία του Ισραήλ, τηρεί σιωπή απέναντι στην κρίση.

Ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά (UTJ), το ένα από τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, απείλησε ότι θα αποχωρήσει εάν δεν εξασφαλίσει έστω και την τελευταία στιγμή ότι θα εξαιρεθούν οι υπερορθόδοξοι άνδρες από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Εκπρόσωπος του UTJ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το κόμμα θα ψηφίσει υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου εκτός και αν εγκριθεί η πρόταση για εξαίρεση των υπερορθόδοξων νέων από τη στρατιωτική θητεία.
Παράλληλα, το κόμμα Γες Ατίντ του πρώην πρωθυπουργού Γιαΐρ Λάπιντ πρότεινε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο, για την ανατροπή της κυβέρνησης, μολονότι ο στρατός συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η Κνεσέτ (κοινοβούλιο) έχει τελειώσει. Δεν έχει πού να πάει», είπε ο Λάπιντ.
Για να περάσει η πρόταση χρειάζεται να ψηφιστεί από 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί η Κνεσέτ.
Μέχρι στιγμής ο Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία του Ισραήλ, τηρεί σιωπή απέναντι στην κρίση.
Καθώς, όμως, απομένει μία εβδομάδα μέχρι την ψηφοφορία, ο Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του έχουν ακόμη χρόνο για να διαπραγματευτούν μια λύση στο πρόβλημα που αποτελεί αγκάθι για την κυβέρνηση εδώ και μήνες.
Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι συζητήσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζονται.
Ο συνασπισμός έχει πλειοψηφία 8 εδρών στο κοινοβούλιο. Το UTJ έχει 7 βουλευτές και ο σύμμαχός του, το άλλο υπερορθόδοξο κόμμα, το Shas, έχει 11.
Η κυβέρνηση παραμένει διχασμένη για το αν οι υπερορθόδοξοι νέοι που φοιτούν σε θεολογικές σχολές θα πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Εάν δεν εγκριθεί η πρόταση, οι υπερορθόδοξοι βουλευτές απειλούν να αποχωρήσουν από τον συνασπισμό – εάν εγκριθεί, μπορεί να αποχωρήσουν τα κοσμικά κόμματα.
Ο πρώην βουλευτής Όφερ Σέλαχ είπε ότι ο Νετανιάχου πιθανότατα πιστεύει ότι οι υπερορθόδοξοι βουλευτές μπλοφάρουν, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα κόμματά τους θα υποστούν απώλειες στις εκλογές.
Τον Μάρτιο, τα κόμματα αυτά είχαν απειλήσει και πάλι να ρίξουν την κυβέρνηση, για το ίδιο θέμα, όμως ο καιρός πέρασε χωρίς να κάνουν καμία ενέργεια. Η δυσφορία για την ανεπίσημη εξαίρεση των υπερορθόδοξων σπουδαστών εντείνεται και κάποιοι βουλευτές, τόσο από τον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και από την αντιπολίτευση, σχολιάζουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ο Νετανιάχου κέρδισε τις εκλογές του 2022 και δεν χρειάζεται να ξαναπροσφύγει στις κάλπες πριν από το 2026. Στην ιστορία του Ισραήλ, ελάχιστες κυβερνήσεις έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους.
Οι πολιτικοί αναλυτές υποθέτουν ότι οι υπερορθόδοξοι βουλευτές θα μπορούσαν απλώς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς όμως και να την ανατρέψουν.
Διεθνή
Κινέζοι κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να φέρουν στις ΗΠΑ επικίνδυνο μύκητα
Η υπόθεση έρχεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με επίκεντρο τους δασμούς που επέβαλε η διακυβέρνηση Τραμπ, στους οποίους απάντησε το Πεκίνο.

Δύο Κινέζοι υπήκοοι κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να εισάγουν λαθραία στις ΗΠΑ έναν μύκητα που οι Αρχές χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο βιολογικό παθογόνο».
Η Γιουντζίνγκ Τζιαν, 33 ετών, και ο Ζουνιόνγκ Λιου, 34 ετών, κατηγορούνται για συνωμοσία, λαθρεμπόριο, ψευδείς δηλώσεις και απάτη σχετικά με τη χορήγηση βίζας, ανέφεραν οι Αρχές στο Μίσιγκαν.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Λιου προσπάθησε να περάσει λαθραία τον μύκητα μέσω του αεροδρομίου του Ντιτρόιτ για να τον μελετήσει σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όπου εργαζόταν η Τζαιν που είναι σύντροφός του.
Ο μύκητας, όπως αναφέρει το BBC, ονομάζεται Fusarium graminearum και μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια στο σιτάρι, το κριθάρι, τον αραβόσιτο και το ρύζι που μπορεί να αφανίσει τις καλλιέργειες. Αν περάσει στα τρόφιμα, ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει εμετό και ηπατική βλάβη.
Στην επιστημονική βιβλιογραφία ο μύκητας περιγράφεται ως «δυνητικό αγροτρομοκρατικό όπλο» και ευθύνεται για «οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως κάθε χρόνο».
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται και ότι η Τζιαν χρηματοδοτήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση για την έρευνά της σχετικά με το παθογόνο στην Κίνα. Ισχυρίζονται επίσης ότι είναι μέλος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η υπόθεση έρχεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με επίκεντρο τους δασμούς που επέβαλε η διακυβέρνηση Τραμπ, στους οποίους απάντησε το Πεκίνο.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
Διεθνή
Συνεχίζεταθ η προέλαση των Ρώσων την περιφέρεια Σούμι
Ο χάρτης που παρουσιάζει ο ουκρανικός ιστότοπος Deep State δείχνει ότι ο ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν 154,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια Σούμι και εξαπολύουν επιθέσεις από διαφορετικά σημεία.

Συνεχίζεται η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιφέρεια Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, απειλώντας πλέον την ομώνυμη πρωτεύουσα, έχοντας καταλάβει πάνω από 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Οι Ρώσοι ελέγχουν σχεδόν το 1/5 της ουκρανικής επικράτειας και η προέλασή τους τον Μάιο συνεχίστηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον ουκρανικό ιστότοπο Deep State που μεταδίδει πληροφορίες για τις θέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων.
Τον Απρίλιο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της είχαν απελευθερώσει πλήρως τη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσαν ουκρανικά στρατεύματα τον περασμένο Αύγουστο. Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι προκειμένου να αποτραπούν διασυνοριακές επιθέσεις στο μέλλον.
Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον οικισμό Κιντράτιβκα και απέχουν 25-30 χλμ από την πόλη Σούμι, η οποία βρίσκεται πλέον εντός εμβέλειας του πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επιτυχημένη επιχείρησή τους βόρεια της πόλης Σούμι», αναφέρει ο Γιούρι Ποντολιάκα, ένας εκ των γνωστότερων στρατιωτικών μπλόγκερ στη Ρωσία.
Ο χάρτης που παρουσιάζει ο ουκρανικός ιστότοπος Deep State δείχνει ότι ο ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν 154,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια Σούμι και εξαπολύουν επιθέσεις από διαφορετικά σημεία.
Ο Αντρίι Ντέμτσενκο, εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής συνοριοφυλακής, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδίδονται κυρίως σε καταδρομικού τύπου επιχειρήσεις – αντί για επιθέσεις με τεθωρακισμένα οχήματα – στην περιφέρεια Σούμι, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Τουλάχιστον 4 νεκροί και 28 τραυματίες είναι ο απολογισμός ρωσικών πληγμάτων στο Σούμι το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.
Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρωσική προέλαση στην περιφέρεια Σούμι περιορίζει την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να υπερασπιστούν ταυτόχρονα περιοχές του Ντονμπάς, τον πλήρη έλεγχο του οποίου επιζητεί η Μόσχα.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική6 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!