REAL TIME |

Weather Icon

Γιατί δεν πρέπει να μας φοβίζει η προσωρινή κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών… θα μηδενιστούν 70 δισ. NPEs εφάπαξ

Γιατί δεν πρέπει να μας φοβίζει η προσωρινή κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών… θα μηδενιστούν 70 δισ. NPEs εφάπαξ
Η κρατικοποίηση σημαίνει χρήση κρατικών κεφαλαίων με στόχο τα 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια να γίνουν μηδέν στις ελληνικές τράπεζες….
Η κρατικοποίηση, προκαλεί προβληματισμό, ανησυχία, stress κάθε φορά που αναφέρεται ειδικά μάλιστα για τον τραπεζικό κλάδο που πρέπει να λειτουργεί με αυστηρά κριτήρια του ιδιωτικού τομέα.
Η κρατικοποίηση σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, χρηματιστηριακής ευφορίας είναι εγκληματικό λάθος.
Η κρατικοποίηση όμως σε περίοδο χάους και πανικού, σε μια περίοδο που η Ευρώπη έχει χαλαρώσει τα κριτήρια για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών λόγω κορωνοϊού μήπως είναι ευκαιρία;
Η κρατικοποίηση για να βρεθούν απλά κεφάλαια είναι λάθος, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι τράπεζες έχουν κεφάλαια στην Ελλάδα, έχουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οπότε δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια.
Αυτή η άποψη είναι λάθος γιατί ενώ με όρους λογιστικούς είναι επαρκείς με πραγματικούς όρους είναι ανεπαρκείς, όταν διαθέτουν 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια και 16 δισεκ. ευρώ αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC δηλαδή λογιστικά κεφάλαια που κατ΄ ουσία χρωστάνε στο κράτος.
Η κρατικοποίηση σε ένα τραπεζικό σύστημα, οριζόντια πρέπει να έχει ένα μεγάλο στόχο εάν δεν υπάρχει ο μεγάλος στόχος δεν έχει κανένα νόημα οποιαδήποτε κρατικοποίηση.
Η Ευρώπη πανικόβλητη λόγω του κορωνοϊού πήρε μια απόφαση να χαλαρώσει τα πάντα για να αντιμετωπίσει ένα μη συμβατικό εχθρό.
-Πλέον η χρήση κρατικών κεφαλαίων δεν θεωρείται κρατική βοήθεια state aid
-Εάν χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια δεν ενεργοποιούνται τοξικές ρήτρες όπως της BRRD με το bail in σε καταθέσεις και ομολογιούχους.
-Εάν χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια δεν επέρχεται οποιαδήποτε ζημία, αλλά επιτυγχάνεται ανάρρωση και υγεία.
Ο κορωνοϊός (αρρώστια) φέρνει στις τράπεζες (υγεία) προοπτική.
Επειδή το σύστημα χαλάρωση και επειδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Με κρατικά κεφάλαια αυτά τα 70 δισεκ. μπορούν να τα μηδενίσουν.
Δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί μια bad bank γιατί το πρόβλημα θα παραμείνει.
Απαιτείται κάτι πιο ρηξικέλευθο δηλαδή μια αποφασιστική πρωτοβουλία που θα επιλύσει το ελληνικό τραπεζικό πρόβλημα.
Θα πρέπει τώρα που είναι η ευκαιρία οι τράπεζες οι διοικήσεις, η ΤτΕ, ο SSM και η κυβέρνηση να συναποφασίσουν για τον νέο οδικό χάρτη της εξυγίανσης που θα απαιτήσει 6-8 μήνες έως ότου να μηδενίσουν τα 70 δισεκ.
Γιατί οι τράπεζες προ κορωνοϊού είχαν κολλήσει στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015;
Γιατί η εξυγίανση των NPEs ήταν αργή και γιατί η ορατότητα για τα κέρδη ήταν πολύ περιορισμένη.
Είχαμε προ κορωνοϊού τράπεζες που πάλευαν με την στασιμότητα, χωρίς δυναμική και χωρίς προοπτική.
Οι τράπεζες χρειάζονται ένα σοκ και αυτό μπορεί να προέλθει μόνο με το εξής τρόπο
Οι ελληνικές τράπεζες να πάρουν κρατικά κεφάλαια από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 – 30 δισεκ. ευρώ περίπου 10-12 δισεκ.
Με τα κεφάλαια αυτά οι διοικήσεις των τραπεζών – καμία δεν θα πρέπει να αλλάξει τουναντίον να χειριστούν τις αυξήσεις κεφαλαίου και το επόμενο στάδιο την ιδιωτικοποίηση – θα επιλύσουν εφάπαξ το πρόβλημα των 70 δισεκ.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν 10-12 δισεκ. και σε σύνολο κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο 3,3 δισεκ. – σήμερα όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν χρηματιστηριακή αξία όσο είχε και η Eurobank πριν 2 μήνες – το dilution των ιδιωτών μετόχων θα είναι ισοπεδωτικό.
Από την κρατικοποίηση θα χάσει ο ιδιώτης μέτοχος, όμως θα κερδίσει, ο καταθέτης, θα κερδίσει ο ομολογιούχος, θα κερδίσει η τράπεζα και ο εργαζόμενος της και θα κερδίσει και ο μελλοντικός μέτοχος.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα πάρουν 10-12 δισεκ. μέσω αυξήσεων κεφαλαίου που θα καλύψει το δημόσιο, σχεδόν το κράτος θα κατέχει ποσοστό 80% με 90% αλλά αυτό θα είναι μια προσωρινή μεταβατική περίοδος.
Οι τράπεζες θα έχουν μηδενίσει τα προβληματικά τους δάνεια, θα έχουν πεντακάθαρους ισολογισμούς, θα έχουν κεφάλαια και όντας εξυγιασμένες θα ακολουθήσουν πορεία ιδιωτικοποιήσεων.
Στην φάση της ιδιωτικοποίησης ελληνικών τραπεζών πεντακάθαρων από προβληματικά δάνεια και μετά κορωνοϊό εποχή, θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν τράπεζες καθαρές.
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν τα 70 δισεκ. να τα κάνουν 0 προβληματικά δάνεια και προφανώς αυτό αποτελεί όχι απλά θεραπεία σοκ αλλά θα είναι οι τράπεζες με τον πιο καθαρό ισολογισμό παγκοσμίως.
Οι σημερινές διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχοντας πλήρως εξυγιασμένες τράπεζες μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς τα NPEs θα είναι 0% και μετά την κορωνοϊό εποχή όπου η οικονομία της Ελλάδος θα ανακάμψει, όπως όλος ο πλανήτης… θα μπορέσουν να πουλήσουν μια ωραία ιστορία στους διεθνείς επενδυτές.
Ελάτε να αγοράσετε καθαρές τράπεζες σε μια οικονομία που ανακάμπτει μετά τον κορωνοϊό.
Τότε ναι θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι ξένοι επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες.
Ναι τότε οι ελληνικές τράπεζες θα λένε ότι θα ρίξουν 10-15 δισεκ. στην πραγματική οικονομία σε νέα δάνεια και αυτό θα είναι γεγονός, υλοποιήσιμο, όχι απλά ένα δελτίο τύπου.
Η κρατικοποίηση σημαίνει χρήση κρατικών κεφαλαίων με στόχο τα 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια να γίνουν μηδέν στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο, χρειάζεται τόλμη από όλους κυρίως την κυβέρνηση, τις διοικήσεις και τον SSM.
Οι ιδιώτες μέτοχοι που θα υποστούν ακραία απίσχναση, αραίωση τι είναι προτιμότερο να έχουν μετοχές σε υγιείς τράπεζες ή μετοχές σε zombie bank;

Υποσημείωση

Θα πει κανείς ότι πάλι το κράτος θα βάλει λεφτά, δηλαδή οι φορολογούμενοι αλλά πλέον το κράτος πουλώντας στην φάση της ιδιωτικοποίησης τις ελληνικές τράπεζες θα μπορέσει να ανακτήσει σημαντικά κεφάλαια.
Ως προς τις μετοχές, όλες θα χρειαστούν reverse split, όλες χωρίς καμία εξαίρεση και σίγουρα το discount για τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι 40% χαμηλότερα από τις τρέχουσες αλλά αυτό έχει μικρή σημασία.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube