Weather Icon

Gatestone Institute: Κορωνοϊός και ελληνοτουρκικά απειλούν την ΕΕ με διάλυση

Gatestone Institute: Κορωνοϊός και ελληνοτουρκικά απειλούν την ΕΕ με διάλυση
Θα σημάνει ο κορωνοϊός τη διάλυση της ΕΕ; Απούσα η αλληλεγγύη
Η κρίση του κορωνοϊού αλλά και η αναταραχή στα ελληνοτουρικά σύνορα δοκιμάζουν την αντοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απειλούν με διάλυση, προειδοποιεί το Ινστιτούτο Gatestone.
Οι Ιταλοί πήραν το μάθημά τους από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, καθώς τα όμορφα λόγια περί αλληλεγγύης δεν μετατρέπονται πάντα σε πράξη, τονίζει το Gatestone. H αλληλεγγύη υποτίθεται ότι αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε, όπως ορίζεται στο άρθρο 222 της ευρωπαϊκής Συνθήκης.
το πρόσφατο παρελθόν, η ΕΕ έχει επικαλεσθεί την αρχή της αλληλεγγύης όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών.
Ωστόσο όταν η Ιταλία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στο ξέσπασμα της κρίης του κορωνοϊού, δεν έλαβε απολύτως τίποτα, σύμφωνα με το Gatestone.
Αντιθέτως, Γερμανία και Γαλλία, επέβαλαν απαγορεύσεις ή όρια στις εξαγωγές μασκών και άλλων ειδών προστασίας.
Αυτή η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση αξιωματούχων της Ε.Ε. με την Επίτρπο Στέλλα Κυριακίδη να δηλώνει ότι η αλληλεγγύη αποτελεί το κλειδί.
Ωστόσο, η κρίση του κορωνοϊού, δεν είναι το μόνο ζήτημα που θέτει σε αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, η ΕΕ άφησε μόνη της την Ελλάδα να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, σημειώνει το Gatestone, παρά την προφανή ρητορική υποστήριξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία αποκαλούσε την Ελλάδα «ασπίδα της Ευρώπης».
Η Επίτροπος της Κομισιόν Ylva Johansson κάλεσε την Ελλάδα να επιτρέψει τη μεταφορά των μεταναστών που έστειλε ο Erdogan στα σύνορα του Έβρου, ώστε να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των αιτήσεων ασύλου, εεπικαλούμενη το άρθρο 78 (3) της Συνθήκης, περί έκτακτων συνθηκών.
H Eπίτροπος επέμεινε ωστόσο ότι η Κομισιόν δεν προτείνει την αναστολή του δικαιώματος στο άσυλο.
Ωστόσο η αναστολή της κοινής λογικής, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Gatestone, είναι κάτι για το ποίο είναι ικανή η Ε.Ε.
Καθώς η Johansson έθετε τα παράλογα αιτήματά της στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η Ευρώπη είναι εύθραυστη λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, η Γερμανίδα καγκελάριος Αngela Merkel φάνηκε έτοιμη να υποκύψει στις εκβιαστικές απαιτήσεις του Erdogan. Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών από τον Erdogan στα σύνορα με την Ελλάδα, η Μerkel δήλωσε, σύμφωνα με την Die Welt, ότι θα εργαστεί «με όλη της τη δύναμη» για να «περάσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σε νέο επίπεδο».
 

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube