REAL TIME |

Weather Icon

Γάλλος οικονομολόγος Σαρλ Γουίπλοζ: Η Ευρώπη να τυπώσει πολύ χρήμα, διαφορετικά θα χαθούν εκατομμύρια δουλειές

Γάλλος οικονομολόγος Σαρλ Γουίπλοζ: Η Ευρώπη να τυπώσει πολύ χρήμα, διαφορετικά θα χαθούν εκατομμύρια δουλειές

Οι τράπεζες θα χρειαστεί να τυπώσουν πάρα πολύ χρήμα για να μην χρεοκοπήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, να μην χαθούν εκατομμύρια δουλειές και να μην πεινάσουν άνθρωποι, τονίζει στο liberal.gr ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Σαρλ Γουίπλοζ.

Σε δραματικούς τόνους προβλέπει ότι μας περιμένουν δύσκολες ημέρες και εξηγεί ότι αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί είναι κατά την διάρκεια του άγνωστης διάρκειας lockdown, οι επιχειρήσεις να μην χρεοκοπήσουν και οι άνθρωποι να μην μείνουν χωρίς εισόδημα.

”Για να τα καταφέρει η παγκόσμια οικονομία, το κόστος θα είναι τεράστιο, δηλαδή θα είναι ανάλογο με την ύφεση. Χρειαζόμαστε πάρα πολλά χρήματα, τα οποία οι κυβερνήσεις πρέπει να δανειστούν από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες και θα τα τυπώσουν”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γουίπλοζ, τακτικός σύμβουλος της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εξηγεί ότι τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να δοθούν άκριτα στους πάντες αλλά σε όσους τα χρειάζονται, δηλαδή νοικοκυριά χωρίς εισόδημα και χωρίς αποταμιεύσεις, εταιρείες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και βασικές δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υγείας.

Ερωτηθείς για την ζημιά που αναμένει στην ελληνική οικονομία, απαντά ότι ασφαλώς και αυτή θα είναι μεγάλη λόγω του τουρισμού, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά λέει, και η Γερμανία που παράγει αυτοκίνητα, αυτή την στιγμή δεν βρίσκει κανένα να τα αγοράσει. “Κάθε χώρα θα υποφέρει πάρα πολύ, δεν πιστεύω καμία πρόβλεψη γιατί κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκεια της επιδημίας, αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο εικασίες χωρίς σύνδεση με την πραγματικότητα”, σημειώνει ο κ. Γουίπλοζ.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

-Πόσο βαθιά εκτιμάτε ότι θα είναι η ύφεση ;

Είναι πολύ απλό: Αν το μισό τμήμα της οικονομίας σταματήσει να παράγει και να καταναλώνει για ένα χρόνο, τότε το ΑΕΠ πέφτει κατά 50%. Αν αυτό συμβεί για μισό χρόνο, τότε το ΑΕΠ πέφτει κατά 25%. Αυτά μπορεί να είναι πολύ απαισιόδοξες εκτιμήσεις, ωστόσο δεν παύουν να είναι θεωρητικές προσεγγίσεις. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, μετά το τέλος του lockdown, θα πρέπει να περιμένουμε μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη, καθώς οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι θα θελήσουν να κερδίσουν το χαμένο χρόνο. Τελικά η ζημιά θα μπορούσε να είναι μικρή, εφόσον κάνουμε από τώρα τα σωστά πράγματα.

-Ποιο είναι το βασικό σας σενάριο και ποιο το χειρότερο;

Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι θα ζήσουμε ένα lock down τεσσάρων μηνών και στη συνέχεια η ζωή θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Το καταστροφικό σενάριο είναι ότι η επιδημία επιστρέφει μόλις σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα, επομένως θα χρειαστούμε ένα νέο lockdown, έως ότου ένα εμβόλιο να είναι διαθέσιμο για όλους. Σε ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει και μπορούμε να περιμένουμε βαθιές πολιτικές αναταραχές. Είναι ωστόσο ένα καταστροφικό σενάριο.

-Εκτιμάτε ότι θα πεισθούν κάποια στιγμή οι αγορές από τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων ;

Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας τι θα γίνει με τους επενδυτές. Τα μπαζούκας έχουν έναν εντελώς διαφορετικό στόχο : Κατά τη διάρκεια του lockdown οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να χρεοκοπήσουν και οι άνθρωποι δεν πρέπει να πεινάσουν. Για να τα καταφέρει η παγκόσμια οικονομία, το κόστος θα είναι τεράστιο, δηλαδή θα είναι ανάλογο με την ύφεση. Χρειαζόμαστε πολλά χρήματα, τα οποία οι κυβερνήσεις πρέπει να δανειστούν από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες και θα τα τυπώσουν.

-Έχει έρθει η ώρα να πέσουν χρήματα από το ελικόπτερο ;

Το να τυπώσει κανείς χρήματα και να αρχίσει να τα μοιράζει στον καθένα είναι εξαιρετικά ανεπαρκές. Τα χρήματα θα πρέπει να πηγαίνουν σε όσους τα χρειάζονται: Νοικοκυριά χωρίς εισόδημα και χωρίς αποταμιεύσεις, εταιρείες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, βασικές δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υγείας

-Αναμένετε κύμα εθνικοποιήσεων ;

Όταν μια κυβέρνηση δίνει χρήματα στις επιχειρήσεις για να αποφευχθεί η κατάρρευση τους, μπορεί να προσφέρει δάνεια (απευθείας ή μέσω τραπεζών) ή χρήματα. Στην τελευταία περίπτωση, πρόκειται για μια de facto εθνικοποίηση, μερική ή πλήρης. Το 2008, η αμερικανική κυβέρνηση είχε δώσει χρήματα σε αυτοκινητοβιομηχανίες και δάνεια σε τράπεζες, αλλά δεν χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως εθνικοποίηση. Άλλες χώρες το έκαναν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

-Ποια η γνώμη σας για την ζημιά που θα υποστεί η ελληνική οικονομία ;

Ο τουρισμός έχει πολύ μεγάλη σημασία για μια οικονομία, πολλώ δε μάλλον για την Ελλάδα. Αλλά σκεφτείτε τη Γερμανία που παράγει αυτοκίνητα, τα οποία αυτή την στιγμή κανείς δεν αγοράζει. Κάθε χώρα θα υποφέρει πάρα πολύ. Δεν πιστεύω καμία πρόβλεψη γιατί κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκεια της επιδημίας. Αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο εικασίες χωρίς σύνδεση με την πραγματικότητα.

Πηγή: Λίμπεραλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube