Weather Icon

Φτιάχνει ο Ρονάλντο εμβόλια;

Φτιάχνει ο Ρονάλντο εμβόλια;

Δεν ξέρω πόσοι το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά ο πυρετώδης αγώνας δρόμου στον οποίο επιδίδονται οι ιδιωτικές εταιρείες για την ανακάλυψη εμβολίου ή φαρμάκου θεραπείας κατά του κορονοϊού έχει ως κίνητρο εκτός από την προστασία της ανθρώπινης ζωής ΚΑΙ την προσδοκία του κέρδους. Η εταιρεία που θα λύσει πρώτη το πρόβλημα θα δει τα έσοδά της να εκτοξεύονται. Η ελεύθερη οικονομία (αυτή που κακώς ονομάζεται καπιταλισμός) κατάφερε να δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ασχολούνται με αυτό που επιλέγουν και, αν είναι καλοί, να κερδίζουν πολλά από τη δουλειά τους: και χρήματα και κύρος και δημοσιότητα. Είναι άδικο αυτό ή θα έπρεπε να αποφασίζει το κράτος με πόσα θα αμείβεται ο καθένας, ανεξαρτήτως επιδόσεων;

Κυκλοφορεί ένα βίντεο, όπου μια συριζαϊκής αντίληψης Ισπανίδα ερευνήτρια συγκρίνει τη δική της “χαμηλή” αμοιβή των 1800 ευρώ τον μήνα με την αμοιβή του Ρονάλντο και του Μέσι, και προτρέπει τους ασθενείς να πάνε σ’ αυτούς για να τους δώσουν το φάρμακο για το κορονοϊό. Πέρα από την απαράδεκτη στάση της, υποτίθεται επιστήμονας άνθρωπος, αποδεικνύεται πως δεν ξέρει τους στοιχειώδεις κανόνες της σκέψης. Εγώ θα της απαντούσα να μην συγκρίνει τον εαυτό της με τον Μέσι και τον Ρονάλντο αλλά με ενός ποδοσφαιριστή Γ κατηγορίας που δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του. Διότι οι συγκεκριμένοι είναι οι κορυφαίοι στον τομέα τους και έχουν κερδίσει παγκόσμια κύπελλα και πρωταθλήματα με τις ομάδες τους από 17 χρονών. Η κυριούλα τι κατάφερε στον τομέα της; Πόσες επιτυχίες χάρισε στην εταιρεία που την προσέλαβε για ερευνήτρια; Πιστεύει ότι αξίζει; Ευκαιρία τώρα να το αποδείξει, κι αν γίνει ο Μέσι της φαρμακευτικής θα χρυσοπληρωθεί!

Επειδή έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέμα, γνωρίζω ότι από τις 10.000 ουσίες που ξεκινούν να ερευνώνται στα φαρμακευτικά εργαστήρια για πιθανή θεραπευτική δράση, μόνο μία φτάνει στα ράφια του φαρμακείου. Οι 9.999 πετιούνται ως ακατάλληλες σε κάποια φάση της έρευνας, η οποία μπορεί να είναι η τελική δοκιμή σε ανθρώπους, μετά κι από 10 χρόνια μελέτης στην οποία έχουν επενδυθεί εκατομμύρια δολάρια. Να είναι μια ουσία στο τσακ για να πάρει άδεια, αλλά να αποδειχθεί ότι οι παρενέργειες είναι δυσανάλογα πολλές σε σχέση με το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Μια ουσία που θα φτάσει στο φαρμακείο θα έχει κοστίσει σε έρευνα από 200 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτά τα πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας και φυσικά προσδοκά κέρδος, όπως προσδοκά μεγάλες αμοιβές από τη δουλειά της η μιζεροερευνήτρια του βίντεο, η οποία φαίνεται να αγνοεί πως όποιος τα φέρνει, τα παίρνει. Και, ευτυχώς, το επίπεδο της αμοιβής κάποιου δεν το κρίνει ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, αλλά οι πελάτες – καταναλωτές. Ο Μέσι πουλάει θέαμα και οι καταναλωτές πληρώνουν γι αυτό. Η κυριούλα δεν ξέρουμε τι πουλάει. Ξέρουμε μόνο ότι ψάχνει. Πάντως, ακόμα και την εποχή που τις αμοιβές τις αποφάσιζε στην ΕΣΣΔ ο Γενικός Γραμματέας, όσοι πουλούσαν θέαμα και αθλητικές επιτυχίες ήταν η ευνοημένη τάξη, όχι οι ερευνητές.

για τη συνέχεια MarketNews

 

 Το κόστος ανά ημέρα νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κρεστένων Ηλείας ανέρχεται (μελέτη του 2012) σε 3.195€!  (Βλέπε εδώ) Απλώς δεν την πληρώνεις επί τόπου και έχεις την εντύπωση ότι είναι δωρεάν. Την έχεις όμως χρυσοπληρώσει με τον φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube