Weather Icon
Γερμανία , Υγεία 22 Μαρτίου 2020

FT : Το γερμανικό παράδοξο με τα πολλά κρούσματα και τους λίγους νεκρούς

FT : Το γερμανικό παράδοξο με τα πολλά κρούσματα και τους λίγους νεκρούς
downmagaz.com

Πώς εξηγείται ο ελάχιστος αριθμός θυμάτων που καταγράφει η χώρα σε σχέση με το σύνολο των ασθενών. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η μαζική διεξαγωγή τεστ και η προετοιμασία της για τα επόμενα στάδια της πανδημίας.

Η κρίση του κορωνοϊού έχει χτυπήσει τη Γερμανία με σφοδρότητα. Οι μολύνσεις αυξάνονται ραγδαία, εργοστάσια και μπαρ έχουν κλείσει σε όλη τη χώρα και τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας γίνονται κάθε ημέρα και πιο δρακόντεια.

H χώρα επιδεικνύει, ωστόσο, αξιοσημείωτη επίδοση σε ένα πολύ σημαντικό σημείο: σε σχέση με το σύνολο των μολύνσεων, ο αριθμός των νεκρών είναι ελάχιστος.

Με βάση στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, το απόγευμα της Πέμπτης είχαν καταγραφεί 13.979 μολύνσεις στη Γερμανία, περισσότερες από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Κίνας, της Ιταλίας, του Ιράν και της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία μετράει μόνο 42 θανάτους.

Η γειτονική Γαλλία αντίθετα έχει ανακοινώσει 9.058 κρούσματα και 243 θανάτους. Η Ισπανία έχει 17.395 μολύνσεις και 803 θανάτους. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και ακόμα και η Νότα Κορέα εμφανίζουν όλες ποσοστά θνησιμότητας πολύ υψηλότερα από αυτά της Γερμανίας.

H ιδιαιτερότητα αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις εντός και εκτός Γερμανίας, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ενάντια στη γρήγορη εξαγωγή συμπερασμάτων. Υποστηρίζουν ότι το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα αντανακλά πιθανότατα το γεγονός ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και ότι ο μέσος όρος ηλικίας όσων μολύνθηκαν ήταν μικρότερος από άλλες χώρες. Οι νεότεροι ασθενείς χωρίς υποκείμενα νοσήματα έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από το Covid-19 σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να εξηγεί την εξαίρεση μπορεί να είναι ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός τεστ που διενεργούνται στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Λόθαρ Βίλερ, τον πρόεδρο του ινστιτούτου Robert Koch, τα γερμανικά εργαστήρια διενεργούν περίπου 160.000 τεστ την εβδομάδα – περισσότερα από όσα έχουν διενεργήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί από τότε που ξέσπασε η κρίση. Ακόμα και η Νότια Κορέα, η οποία διενεργεί 15.000 τεστ την ημέρα και παρουσιάζεται από τους επιδημιολόγους ως παράδειγμα προς μίμηση, φαίνεται να κάνει λιγότερα τεστ από τη Γερμανία.

«Έχει να κάνει με την ικανότητα διενέργειας τεστ. Στη Γερμανία είναι πολύ, πολύ μεγάλη. Μπορούμε να διενεργήσουμε πάνω από 160.000 τεστ την εβδομάδα και αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο καθηγητής Βίλερ αυτή την εβδομάδα. H ικανότητα αυτή θα ενισχυθεί εν μέρει και από τη μετατόπιση εργαστηρίων που ειδικεύονται στην υγεία ζώων σε ελέγχους για τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα διαγνωστικά τεστ μειώνονται, πρόσθεσε ο κ. Βίλερ.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τουλάχιστον, η μαζική διενέργεια τεστ συνδέεται με το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, επειδή επιτρέπει στις αρχές να εντοπίζουν περιπτώσεις Covid-19 ακόμα και σε ασθενείς που έχουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα, και οι οποίοι έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Σημαίνει επίσης ότι η Γερμανία ενδέχεται να έχει μικρότερο αριθμό μη διαγνωσμένων περιστατικών από χώρους όπου τα τεστ δεν είναι τόσο πολλά. Πράγματι, ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη Γερμανία ως τώρα είναι ο υψηλός αριθμός σχετικά νεαρών ασθενών: σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Robert Koch, πάνω από το 80% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό είναι κάτω των 60.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα