REAL TIME |

Weather Icon

FT : Γιατί ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία παγκόσμιο πετρελαϊκό πόλεμο

FT : Γιατί ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία παγκόσμιο πετρελαϊκό πόλεμο

Η επιθετική κίνηση της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγικής χώρας του κόσμου προκάλεσε σεισμό στις αγορές. Η στάση της Ρωσίας, τα προβλήματα των αμερικανικών εταιρειών σχιστολιθικού πετρελαίου και ο παράγοντας «κορωνοϊός».

Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν, καταγράφοντας πτώση έως και 30%, μετά την πρώτη «βολή» που «έριξε» η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο τιμών, σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η απειλή του Ριάντ να μειώσει την τιμή του πετρελαίου και να αυξήσει την παραγωγή οδήγησε την τιμή του brent, του διεθνούς πετρελαϊκού σηματωρού, σε πτώση έως τα 31,02 δολάρια το βαρέλι. Το West Texas Intermediate, ο αμερικανικός σηματωρός, υποχώρησε στα 27,71 δολάρια το βαρέλι.

Γιατί, όμως, αποφάσισε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου να κινηθεί τόσο επιθετικά, όταν η ζήτηση έχει κλονιστεί λόγω της κρίσεως του κορωνοϊού; Και τι σημαίνει αυτό για την ευρύτερη πετρελαϊκή βιομηχανία;

Γιατί ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία πόλεμο τιμών;

Η Σαουδική Αραβία ήθελε να οδηγήσει τον OPEC και τη Ρωσία σε μεγαλύτερες μειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές του αργού λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει διαταράξει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Όταν, όμως, η Ρωσία απέρριψε το σχέδιο, το βασίλειο του Κόλπου στράφηκε σε έναν σύμμαχο με τον οποίον συνεργάζονταν για να ενισχύσει την πετρελαϊκή αγορά από το 2016.

Το Ριάντ αντέδρασε αυξάνοντας την παραγωγή και προσφέροντας το αργό της με μεγάλες εκπτώσεις. Οι αναλυτές ανέφεραν πως πρόκειται για προσπάθεια να τιμωρηθεί η Ρωσία για την εγκατάλειψη της λεγόμενης συμμαχίας OPEC+.

Η Σαουδική Αραβία μπορεί επίσης να επιθυμούσε να εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίας πετρελαιοεξαγωγικής χώρας του κόσμου, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η κίνηση έδειξε πως το Ριάντ είναι πρόθυμο να τα βάλει ανοικτά με τη Ρωσία και με άλλους παραγωγούς υψηλότερου κόστους.

«Υπήρχε μια γενική συναίνεση στον OPEC (για μείωση της παραγωγής). Η Ρωσία είχε αντιρρήσεις και είπε πως από την 1η Απριλίου όλοι μπορούν να παράγουν ό,τι θέλουν. Άρα, και το βασίλειο ασκεί το δικαίωμά του», ανέφερε πηγή που γνωρίζει την πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αναλυτές αμφισβητούν το πόσο σοφή είναι η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας. Η οικονομία της δεν είναι απρόσβλητη σε μια κατάρρευση των τιμών, ακόμα και αν πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς από τους αντιπάλους της. Όμως, υπό τον διάδοχο του θρόνου, Mohammed bin Salman, το βασίλειο έχει αποκτήσει μια φήμη για τις ριψοκίνδυνες και απρόβλεπτες κινήσεις του όταν αισθάνονταν πως έπρεπε να υποστηρίξει τη θέση του.

Γιατί δεν συμφώνησε η Ρωσία σε μείωση της παραγωγής;

Η Ρωσία είπε πως θέλει να δει την πλήρη επίπτωση του κορωνοϊού στην πετρελαϊκή ζήτηση προτού λάβει μέτρα. Αλλά η Μόσχα ήθελε επίσης να δοκιμάσει τον αμερικανικό κλάδο σχιστολιθικού πετρελαίου. Πιστεύει πως με τη μείωση της παραγωγής θα δοθεί βοήθεια σε έναν κλάδο η ανάπτυξη του οποίου έχει μετατρέψει τις ΗΠΑ στον μεγαλύτερο παραγωγού πετρελαίου του κόσμου, κερδίζοντας πελάτες σε βάρος της Ρωσίας.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube