Weather Icon

«Φρένο» στους μετανάστες βάζει η Βρετανία: Πώς μπορεί η Ελλάδα να κάνει το ίδιο

«Φρένο» στους μετανάστες βάζει η Βρετανία: Πώς μπορεί η Ελλάδα να κάνει το ίδιο
Στην εποχή μετά το Brexit, η Βρετανία θεσπίζει αυστηρά κριτήρια για τη μετανάστευση. Υπό ποιες προϋποθέσεις η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει μια τέτοια πρόταση;

Το νέο σύστημα μετανάστευσης με μοριοδότηση που θα έρθει σε πλήρη ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit δίνει εύνοια στους «λαμπρούς» εγκεφάλους σε βάρος των «εργαζομένων με χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης».

Για να προμηθευτεί κανείς βίζα εργασίας θα πρέπει να έχει πληροί κάποιες προδιαγραφές.

Θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει κάτι αντίστοιχο;

«Είναι πιο σύνθετο από όσο φαντάζεστε. Θα μπορούσε. Ωστόσο η Ελλάδα έχει δύο περιορισμούς. Το Σένγκεν και το Δουβλίνο 2», τονίζει στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Ζωγράφος.

Το σενάριο αποχώρησης από τις συμφωνίες

«Αν μονομερώς η χώρα μας αποσυρόταν από αυτές τις δύο συνθήκες, αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα μπορούσε να θέσει τους δικούς της όρους για την εισδοχή μεταναστών. Έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Τότε θα μπορούσαν να τεθούν οι όροι της Ελλάδας για τη μετανάστευση. Η χώρα μας θα μπορούσε να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να φύγουν και το πρόβλημα να γίνει πανευρωπαϊκό και όχι πλέον ελληνικό», εξηγεί ο νομικός.

Γιατί όμως δεν το υλοποιεί;

«Μπορεί να το κάνει ωστόσο αυτό σημαίνει ότι θα έχει αντίποινα. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να το κάνει για πολιτικούς λόγους.
Προφανώς και η κυβέρνηση γνωρίζει τη διαδικασία, αλλά δεν θέλει να το κάνει γιατί ενδεχομένως βρεθεί εκβιαζόμενη για τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Μπορεί η χώρα να έχει βγει από τα μνημόνια, αλλά η επιτήρηση υπάρχει ακόμα.

Ωστόσο, θεωρώ συμφωνημένο να είναι η Ελλάδα ένα είδος φραγμού απέναντι στη διασπορά των μεταναστών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το αντάλλαγμα για την Ελλάδα είναι οι επιδοτήσεις για να μην φύγουν από αυτήν οι μετανάστες και να παραμείνουν σε αυτήν».

Πέρα από μια πολιτική απόφαση που θα μπορούσε να λάβει η χώρα, ο νομικός υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν φυλάει τα σύνορά της.

«Κανείς δεν θα απαγόρευε στη χώρα μας να το κάνει αυτό και να προστατέψει τα συνορά της, είτε τα χερσαία, είτε τα θαλάσσια. Ο ρόλος της Frontex ποιός είναι;

Μια κυβέρνηση που δεν θα ήταν τόσο υποταγμένη στο ευρωπαικό οικοδόμημα θα έλυνε το μεταναστευτικό, καθώς θα είχε την πυγμή να το κάνει, ώστε να αντισταθεί σε αυτά που της επιβάλλει η ΕΕ». 

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube