Weather Icon
Υγεία 7 Μαρτίου 2020

Forreign Affairs: Τι μπορεί να μάθει ο κόσμος από την εμπειρία της Κίνας με τον κορωνοϊό

Forreign Affairs: Τι μπορεί να μάθει ο κόσμος από την εμπειρία της Κίνας με τον κορωνοϊό

Μαθήματα από το Ground Zero της πανδημίας

Γράφουν Thomas J. Bollyky και Vin Gupta

Η Κίνα εξακολουθεί να έχει το 92% των παγκόσμιων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που είναι γνωστός ως COVID-19, και όλοι εκτός από 118 από τους σχεδόν 3.000 θανάτους από τον ιό έχουν σημειωθεί μέσα στα σύνορά της. Αλλά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν δείξει ότι ο COVID-19 δεν θα παραμείνει μια κυρίως κινεζική ιστορία για πολύ καιρό.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων COVID-19 που αναφέρονται καθημερινά εκτός Κίνας υπερβαίνει σήμερα για πρώτη φορά τον αριθμό των νέων περιπτώσεων μέσα στην Κίνα. Την τελευταία εβδομάδα (από τις 24 Φεβρουαρίου), περισσότερες από 30 νέες χώρες έχουν αναφέρει τα πρώτα κρούσματα COVID-19, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας στη Νότια Αμερική, του Αφγανιστάν στη Νότια Ασία και του Μπαχρέιν στον Περσικό Κόλπο. Σχεδόν καμία από τις περιπτώσεις σε αυτές τις χώρες δεν ήρθε απευθείας από την Κίνα. Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η πολιτεία της Ουάσιγκτον ανέφερε τον πρώτο θάνατο στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον COVID-19, τον πρώτο εργαζόμενο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που προσβλήθηκε από την ασθένεια, και, πιο ανησυχητικά, το πρώτο γνωστό ξέσπασμα της νόσου σε μια μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης για ηλικιωμένους.

Καθώς αυτός ο κορωνοϊός διαδίδεται σε χώρες πολύ πέρα από την προέλευσή του, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά ποια κομμάτια της εμπειρίας της Κίνας θα είναι γενικεύσιμα στις χώρες τους.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να ξεκινήσουν με το ερώτημα εάν ο COVID-19 θα έχει παρόμοιες επιπτώσεις στην υγεία των πληθυσμών τους όπως εκείνες που είχε για τους ανθρώπους στην Κίνα, όπου ο ιός έχει σκοτώσει περίπου το 3% των θυμάτων του [1] και προκάλεσε σοβαρές παθήσεις, όπως πνευμονία και δύσπνοια, σε ένα από κάθε επτά [2] άτομα που έχουν μολυνθεί.

Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ανοσολογική αντίδραση ενός ατόμου στον COVID-19 πιθανόν θα έχει τόσο ουσιαστική σημασία όσο και η κατανόηση του ίδιου του ιού. Η κακή πνευμονική υγεία αφθονεί στην Κίνα περισσότερο από όσο σε άλλα έθνη. Ένας στους δύο [3] ενήλικες άνδρες στην Κίνα καπνίζουν. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στον COVID-19 δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα αυξάνει την σοβαρότητα της γρίπης [4] και του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής [5], ενός άλλου κορωνοϊού. Τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά καπνίσματος μπορεί να εξηγήσουν γιατί οι Κινέζοι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 64% των θανάτων από τον COVID-19. Πεθαίνουν από τον ιό σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τις Κινέζες, εκ των οποίων μόνο το 2% καπνίζει.

Η έντονα αστικοποιημένη [6] Κίνα έχει επίσης μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο, ενώ τα πλήθη και ο καφετί ουρανός μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω [7] τους ρυθμούς με τους οποίους οι άνθρωποι μολύνονται από τον COVID-19 και την σοβαρότητα των συνεπειών. Ωστόσο, αν και οι ανθυγιεινές συνήθειες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ενδέχεται να επιδεινώσουν την εξάπλωση και την σοβαρότητα του COVID-19 στην Κίνα, κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με τον ιό από την έξαρσή του σε αυτό το έθνος είναι πιθανό να είναι ευρέως εφαρμόσιμες -για παράδειγμα, ότι απλώνεται εύκολα και είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος για τους ηλικιωμένος. Ο COVID-19 πλήττει σκληρότερα τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, έναν πληθυσμό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί [8] στην Κίνα από το 2000.

Άλλα έθνη θα πρέπει να λάβουν προσεκτικά υπόψη τους την εμπειρία της Κίνας με τις απαιτήσεις μιας επιδημίας COVID-19 στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Εδώ, η ζοφερή πιθανότητα είναι ότι πολλές χώρες μπορεί να τα πάνε χειρότερα. Αυτός ο νέος κορωνοϊός έχει συγκλονίσει τόσο πολύ το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην επαρχία Hubei, η οποία περιλαμβάνει την Wuhan και είναι το επίκεντρο της έξαρσης, που σκοτώνει τους ανθρώπους εκεί με ρυθμό τέσσερις έως έξι φορές μεγαλύτερο από εκείνο της υπόλοιπης Κίνας. Υπάρχουν αναφορές ότι οι γιατροί φορούν πάνες επειδή δεν έχουν χρόνο για διαλείμματα και ότι χιλιάδες εθελόντριες νοσοκόμες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο με ξυρισμένα κεφάλια και ανεπαρκείς προμήθειες σε μάσκες. Εν τω μεταξύ, οι ασθενείς με άλλες παθήσεις, όπως καρκίνο, παραπονιούνται για παραμέληση. Αυτή η έλλειψη φροντίδας παρατηρείται παρόλο που η Κίνα κατασκευάζει νέα νοσοκομεία, αποσπά ολόκληρα νοσοκομεία από την γενική υπηρεσία και τα αφιερώνει στην αντίδραση στον COVID-19, και κινητοποιεί χιλιάδες αναπνευστήρες και άλλον εξοπλισμό υποστήριξης της πνευμονίας.

Αναμφισβήτητα, ορισμένες χώρες με ισχυρότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης από όσο της Κίνας θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα. Η Σιγκαπούρη έχει διαχειριστεί μέχρι στιγμής την κοινοτική εξάπλωση του COVID-19 και τα περισσότερα από 100 κρούσματα χωρίς ούτε έναν θάνατο. Αλλά πολλά έθνη δεν θα έχουν αρκετά νοσοκομειακά κρεβάτια και αναπνευστήρες για να υποστηρίξουν σοβαρά ασθενείς σε μια έξαρση του COVID-19. Το Ιράν έχει επιβεβαιώσει 978 κρούσματα COVID-19 σε μια εβδομάδα και έχει ήδη υποστεί 54 θανάτους από τον ιό, αριθμός ο οποίος επί του παρόντος αντιπροσωπεύει τους περισσότερους θανάτους από COVID-19 εκτός της Κίνας.

Ο THOMAS J. BOLLYKY είναι Διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας στο Council on Foreign Relations και ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Plagues and the Paradox of Progress: Why the World Is Getting Healthier in Worrisome Ways. Μπορείτε να τον ακολουθείτε στο Twitter @TomBollyky.

Ο VIN GUPTA είναι επίκουρος καθηγητής Επιστημών Μετρήσεων Υγείας και Φαρμάκων Πνευμονικής / Κρίσιμης Φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Μπορείτε αν τον ακολουθήστε στο Twitter @VinGuptaMD.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube