Weather Icon

Ερντογάν: Βάζει θηλιά στην Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό

Ερντογάν: Βάζει θηλιά στην Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό
Τη μέγκενη του Ερντογάν φαίνεται να επιλέγει η Ε.Ε., η οποία, υπό το φως της τραγικής της αδυναμίας να εξεύρει εναλλακτική λύση στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, αυτοεγκλωβίζεται στην ικανοποίηση «των θέλω» του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται ο ρυθμιστής του ζητήματος, κρατώντας ουσιαστικά τα κλειδιά της Ευρώπης και ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα των ροών, όποτε ο ίδιος επιθυμεί, προκειμένου να εξασφαλίσει οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

 

Η νέα ηγεσία της Ε.Ε., ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχασαν κατά κράτος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος επέβαλε στους ηγέτες των δύο θεσμικών οργάνων να ξαναβάλουν στον χάρτη των συζητήσεων τέσσερα τουλάχιστον σημεία της ευρωτουρκικής Δήλωσης (σ.σ. συμφωνίας) του 2016, τα οποία αντανακλούν μεγάλους κινδύνους για τη Λευκωσία, καθώς διακυβεύονται ζωτικά και κυριαρχικά της συμφέροντα.
Τα τέσσερα αυτά σημεία αφορούν στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, στην παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την Άγκυρα, στην ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για την Τουρκία και στην επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της χώρας, με αφετηρία το ξεπάγωμα πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Το πρόβλημα μεγαλώνει για τη Λευκωσία, καθώς οι ηγέτες των δύο θεσμικών οργάνων αποδέχθηκαν να εισέλθουν σε μια διαδικασία καταγραφής των «κενών» και «διαφωνιών στην ερμηνεία» της Δήλωσης του Μαρτίου 2016, προκειμένου να βρεθεί «κοινή συνισταμένη», κάτι που εκ των πραγμάτων παραπέμπει στην επισημοποίηση ενός νέου παζαριού, με την ανοχή, αν μη τι άλλο, του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν. 
Ως αποτέλεσμα., ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξουσιοδοτήθηκαν αντίστοιχα να προβούν σε «χαρτογράφηση» των κενών και των διαφωνιών, όπως εύγλωττα ανέφερε η πολιτικά ανυπόληπτη Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, όπως πληροφορείται ο «Φ», δεν μπήκε στον κόπο να αναφερθεί στις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του Ερντογάν προς την Ε.Ε. αλλά και προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάτι επεχείρησε να πει ο Σαρλ Μισέλ, προφανώς για τυπικούς λόγους, αλλά στη συνέχεια «μαζεύτηκε», καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε σε υψηλούς τόνους, προτάσσοντας «κυριαρχικά συμφέροντα» της Τουρκίας…
Όπως δε είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη σε έναν απίστευτο μονόλογο κατά την κοινή συνάντηση με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν και τους έθεσε ενώπιον εκβιαστικού διλήμματος. Διαβάζοντας άρθρο προς άρθρο τη Δήλωση της 18ης Μαρτίου 2016, ο κ. Ερντογάν εξήγησε στους ηγέτες των δύο θεσμικών οργάνων ότι εάν επιθυμούν τη συνεργασία της Άγκυρας για περιορισμό των προσφυγικών ροών, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δώσουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε στους «2» ότι προσβλέπει σε ένα νέο πλαίσιο «μόνιμης στήριξης» της Άγκυρας για το Μεταναστευτικό, ενώ τους έβαλε δύσκολα αξιώνοντας και πολιτικά ανταλλάγματα.

 

Ειδικότερα:

 

1.  Ανέγνωσε, όπως πληροφορείται ο «Φ», αυτούσιο το άρθρο της Δήλωσης του 2016 σύμφωνα με το οποίο «η Ε.Ε. και η Τουρκία καλωσόρισαν την εν εξελίξει εργασία για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης». Ρώτησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ τι έγινε και γιατί, ενώ καλωσορίστηκε η εργασία για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί. Αυτός είναι ο πρώτος πυλώνας διαφωνιών και κενών, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες μας θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων τεχνικών επιτροπών που θα συστήσουν ο Γιοσέπ Μπορέλ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας αποτελεί κόκκινο πανί για τη Λευκωσία, καθώς η Άγκυρα διατηρεί κλειστά τα λιμάνια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. 

 

2. Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε στους ηγέτες των δύο θεσμικών οργάνων ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως υποκατάστατο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Φρόντισε μάλιστα να αναγνώσει το άρθρο 8 της Δήλωσης του 2016, το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Ε.Ε. και η Τουρκία επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας…». Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης σε «δέσμευση» δήθεν της Ε.Ε. να προωθήσει «άμεσα» το άνοιγμα πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων, που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, ξεχνώντας προφανώς ότι η Δήλωση του 2016 επισημαίνει ότι αυτή η διαδικασία τελεί υπό την αίρεση της θέσης των κρατών-μελών, τα οποία ως γνωστόν διαθέτουν δικαίωμα άσκησης βέτο. Επίσης, ο κ. Ερντογάν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση της Ε.Ε. να βάλει στο ψυγείο την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, με ομόφωνα Συμπεράσματα, λόγω της κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υποψήφια χώρα.
3.  Επίσης, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Ερντογάν ανέγνωσε μέρος του άρθρου 5 της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, σύμφωνα με το οποίο «η εκπλήρωση του οδικού χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων θα επιταχυνθεί έναντι όλων των συμμετεχόντων κρατών-μελών, με στόχο την άρση των απαιτήσεων θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, νοουμένου ότι όλα τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί». Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στον Σαρλ Μισέλ ότι η Ε.Ε. έδειξε «έλλειψη πολιτικής βούλησης» και ότι εάν επιθυμούσε θα μπορούσε να είχε άρει τις απαιτήσεις της για θεωρήσεις διαβατηρίων, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει ακόμη 6 από τα 72 προαπαιτούμενα κριτήρια (benchmarks) του οδικού χάρτη. Σημειώνεται ότι δύο από τα έξι προαπαιτούμενα που δεν έχουν εκπληρωθεί είναι η παροχή δικαστικής συνεργασίας με όλα τα κράτη-μέλη, κάτι που η Άγκυρα δεν εφαρμόζει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η υλοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παράτυπων Μεταναστών, κάτι για το οποίο η Τουρκία ενημέρωσε και γραπτώς την Ε.Ε. ότι δεν θα εφαρμόσει έναντι της «νήσου Κύπρου»…

 

4.  Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέγνωσε επίσης το άρθρο που αφορά στην οικονομική στήριξη της Τουρκίας από την Ε.Ε. για τους Σύρους πρόσφυγες. Κατηγόρησε και γι’ αυτό την Ε.Ε. ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της έναντι της Άγκυρας, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ των δύο πακέτων στήριξης (3 δισεκατομμύρια έκαστο), η Ε.Ε. έχει διαθέσει μόλις 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία έχει ήδη διαθέσει κονδύλια που υπερβαίνουν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ για τη φιλοξενία προσφύγων. Ο Τούρκος Πρόεδρος φωτογράφησε, όπως πληροφορούμαστε, μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν θα παρέχουν «επαρκή» οικονομική στήριξη προς την Τουρκία «για όσο χρονικό διάστημα φιλοξενεί πρόσφυγες», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όλα αυτά τα σημεία «διαφωνιών» και «κενών» της ευρωτουρκικής Δήλωσης του 2016 θα συζητηθούν από τις ομάδες εργασίας προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, γεγονός που εκ των πραγμάτων αναμένεται να αποδώσει κέρδη στον Ερντογάν, σε κάποια τουλάχιστον από τα τέσσερα ντοσιέ, όπως ανέφερε στον «Φ» έγκυρη πηγή. Δεδομένη θεωρείται μάλιστα η παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία «αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ και στα άλλα σημεία «πολιτικών διαφωνιών» αναμένεται παζάρι. Στο πλαίσιο του οποίου, η Ε.Ε. αναμένεται να συνεχίσει να χορεύει στους ρυθμούς της Τουρκίας… 
 
«Διευθυντήριο» στην Πόλη 

 

Το ζήτημα της Συρίας, αλλά και τα τουρκικά αιτήματα, στο πλαίσιο της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, αναμένεται να αποτελέσουν το βασικού μενού της συνάντησης του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μεθαύριο Τρίτη στη Κωνσταντινούπολη. Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσει, μέσα από τη συνάντηση αυτή, να εξασφαλίσει τη στήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας σε κάποια τουλάχιστον από τα τέσσερα αιτήματα που προέβαλε στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα.

 

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Άνγκελα Μέρκελ ευνοεί τις συναντήσεις τύπου «διευθυντηρίου», όπου λαμβάνονται αποφάσεις και στη συνέχεια σερβίρονται στους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 2016, όταν οι αποφάσεις για το Μεταναστευτικό λήφθηκαν με τον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και γνωστοποιήθηκαν την επόμενη μέρα στους ηγέτες των υπολοίπων κρατών και στον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ενημερώθηκε για τα γερμανοτουρκικά μαγειρέματα από τα ΜΜΕ. 
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης, στην Κωνσταντινούπολη, προσκλήθηκε και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, η συμμετοχή του οποίου ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. 

 

Κατώτεροι των περιστάσεων

 

Η ηγεσία της Ε.Ε., ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δείχνουν να μην κατανοούν την ανάγκη για άμεση αναθεώρηση του συστήματος ασύλου της Ε.Ε. και για εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου μέσα από το οποίο η Ένωση θα μπορεί να διαχειρίζεται αυτόνομα τα ενδεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν από τις ροές προσφύγων και μεταναστών.

 

Ένα σύστημα μέσα από το οποίο τα κράτη της «πρώτης γραμμής», στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος, να τυγχάνουν έμπρακτης αλληλεγγύης από τους εταίρους τους, προκειμένου τα προσφυγικά/μεταναστευτικά βάρη να κατανέμονται αναλογικά, σε όλα τα κράτη-μέλη. Αντί λοιπόν να εστιάσει την προσοχή της στην αναθεώρηση του συστήματος ασύλου, προκειμένου να διασφαλίζεται και μια ορθή και ανθρώπινη προσέγγιση έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, η νέα ηγεσία της Ε.Ε. εμμένει στη συνταγή Ερντογάν, στον οποίο προσφέρει χρήματα και πολιτικά ανταλλάγματα, προκειμένου να διαχειρίζεται εκ μέρους της Ε.Ε. το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό.

 

Η Ε.Ε., υπό τις οδηγίες Μέρκελ, καθιστά ουσιαστικά τον Ερντογάν ως τον διαχειριστή του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, τακτική που επιτρέπει στον Τούρκο Πρόεδρο να εκμεταλλεύεται ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να εκμαιεύει οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο τυπικά υπεύθυνος της εν λόγω πολιτικής της Ε.Ε., ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έφτασε «η ώρα» για την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου, κάτι πάντως που επί του παρόντος περιορίζεται στη «λογική της ατάκας», χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο. 

 

Χρονοδιάγραμμα μέχρι 26 Μαρτίου

 

Στη σύσταση τεχνικών επιτροπών προχωρούν Βρυξέλλες και Άγκυρα προκειμένου να διαχειριστούν τα κενά της Δήλωσης του 2016 και να βρουν «κοινή συνισταμένη» σε σχέση με τα σημεία διαφωνίας. Μετά τη συνάντηση της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ με τον Ταγίπ Ερντογάν και την εξουσιοδότηση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ και του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συζητήσουν το θέμα, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και αποφάσισαν να ορίσουν τεχνικές επιτροπές, προκειμένου να προβούν σε ανάλυση των κενών και των σημείων διαφωνίας επί της Δήλωσης του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, στόχος της όλης προσπάθειας είναι να υπάρξει κατάληξη και να παραχθεί ένας οδικός χάρτης, πριν από τις 26 Μαρτίου.

 

Η 26η Μαρτίου δεν είναι τυχαία ημερομηνία, καθώς αναμένεται η έναρξη της Συνόδου Κορυφής (η οποία τελεί υπό την αίρεση των εξελίξεων στο ζήτημα του κορωνοϊού). Όπως πληροφορούμαστε, τόσο το Βερολίνο όσο και οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έχουν αναλωθεί στην υλοποίηση των θελημάτων της Μέρκελ στις Βρυξέλλες, δεσμεύτηκαν προς την Άγκυρα για την προώθηση σαφών όρων εντολής στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, με απώτερο στόχο ένα πλαίσιο κατ’ αρχήν συμφωνίας.

 

Άλλωστε, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την Άγκυρα, θα ενημερωθούν οι ηγέτες των κρατών-μελών και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των ηγετών των θεσμικών οργάνων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας… Είναι τουλάχιστον προφανές ότι η Ε.Ε. θα επιχειρήσει να προσεγγίσει «τα θέλω» του Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να διασφαλίσει την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. Εναποθέτοντας, για άλλη μια φορά, τις ελπίδες της στην Άγκυρα… 

 

Ενδεικτικό είναι αντί η Σύνοδος του Μαρτίου να ασχοληθεί με την οικονομία, ως είθισται, θα αναλωθεί αποκλειστικά στα ζητήματα της Τουρκίας και του κορωνοϊού, εάν και εφόσον βεβαίως πραγματοποιηθεί. 
 
Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube