Weather Icon

Έρχεται πέτρινη περίοδος στην οικονομία της Κύπρου – Το μεγαλύτερο σοκ μετά την εισβολή το 1974

Έρχεται πέτρινη περίοδος στην οικονομία της Κύπρου – Το μεγαλύτερο σοκ μετά την εισβολή το 1974
  Θεανώ Θειοπούλου 
Για το μεγαλύτερο σοκ από το 1975 ετοιμάζεται η κυπριακή οικονομία χωρίς να μπορούν να γίνουν προς το παρόν ασφαλείς προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης, της ανεργίας, του δημοσιονομικού ελλείμματος, του δημόσιου χρέους.

 

Η εποχή του μνημονίου το 2013 που επιφύλαξε  τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων δεκαετιών φαντάζει πιο ανώδυνη από αυτό που βιώνει σήμερα η οικονομία. Προς το παρόν δεν είναι ποσοτικά μετρήσιμες οι παρενέργειες της επιδημίας του κορωνοϊού, σε νευραλγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία, το λιανικό εμπόριο, κλάδοι που βρίσκονται σε προσωρινή αργία. Η εξίσωση περιλαμβάνει αρκετούς άγνωστους «Χ» που συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας. Λόγω του ότι ακόμη η επιδημία «τρέχει» δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς νεότερες προβλέψεις για το μέγεθος της «μαύρης τρύπας».
Τα βασικά ερωτήματα είναι: πότε θα σταματήσει η επιδημία, πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις που είναι σε υποχρεωτική καραντίνα, πόσοι θα είναι νέοι άνεργοι, πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν, πόση ρευστότητα θα χρειαστούν, πόσα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δημιουργηθούν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πόση θα είναι η ύφεση, πόσα ελλείμματα θα δημιουργηθούν και πόσο θα αντέξει το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

 

Οι αριθμοί δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί αν αναλογιστεί κάποιος ότι πέρυσι το πρώτο τρίμηνο ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης είχαν συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) €1 δισ. και το δεύτερο τρίμηνο €1,23 δισ.

 

To 2013, χρονιά που η Κύπρος ήταν σε πρόγραμμα μνημονιακής προσαρμογής, υπήρξε  το κούρεμα των καταθέσεων και η οικονομία βίωνε πρωτόγνωρο σοκ για τα δεδομένα της εποχής, η παραγωγή του ΑΕΠ από τον τομέα του εμπορίου και των ξενοδοχείων ήταν €856 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, €952 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο και €1 δισ. το τρίτο τρίμηνο. Λόγω της κατάστασης αφαιρείται ήδη πλούτος από την οικονομία ο οποίος συμπαρασύρει και άλλους κλάδους της οικονομίας. Όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2020 είναι πλέον εκτός πραγματικότητας και αυτό μπορεί να επηρεάσει και τους στόχους των επόμενων δυο ετών που έχουν δημοσιευθεί.

Με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί είναι εκτός πραγματικότητας το ΑΕΠ να είναι €22,39 δις. το 2020, στα €23,36 το 2021 και €24,36 το 2022. Ονειρική φαντάζει η πρόβλεψη η ανεργία να είναι 6% το 2020, 5,5% το 2021 και 5% το 2022. Στα κρατικά ταμεία δεν αναμένεται να εισρεύσουν έσοδα €6, 96 δισ. ενώ οι δαπάνες που περιλαμβάνουν και το κρατικό μισθολόγιο υπολογίζεται ότι θα είναι στα €7,48 δισ. Οι δαπάνες προσωπικού περιλαμβάνουν τις απολαβές του προσωπικού, τις συντάξεις καιτα φιλοδωρήματα. Για το 2020 υπολογίζονται να αυξηθούν κατά 4,1% σε σχέση με το 2019 και να ανέλθουν στα €2,87 δισ. σε σύγκριση με €2,76 δισ. λόγω της καταβολής της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων, καθώς και της συμπλήρωσης αρκετών κενών θέσεων.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube