Weather Icon

Επιθέσεις σε Χριστιανικά νεκροταφεία ξεσηκώνουν τις χριστιανικές μειονότητες στην Τουρκία

Επιθέσεις σε Χριστιανικά νεκροταφεία ξεσηκώνουν τις χριστιανικές μειονότητες στην Τουρκία

Της Uzay Bulut

Οι επιθέσεις σε χριστιανικά νεκροταφεία έχουν κλονίσει βαθιά την ταραγμένη κοινότητα τους τελευταίους μήνες. 

Είκοσι από τις 72 ταφόπλακες στο Χριστιανικό Κοιμητήριο Ορτακόι στην Άγκυρα καταστράφηκαν στις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ειδησεογραφικό ρεπορτάζ. Έξι άτομα που πραγματοποίησαν επιθέσεις συνελήφθησαν και στην συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. 

”Αυτές οι επιθέσεις εναντίον νεκροταφείων κάνουν την χριστιανική κοινότητα στην Τουρκία να αισθάνεται απελπισμένη”, ανέφερε ο πάστορας της Άγκυρας Ιχσάν Οζμπέκ, στο δίκτυο Ahval. ”Κανείς δεν μπορεί να προστατεύει τους τάφους των αγαπημένων του σαν φρουρός”.

Ένας από τους κατεστραμμένους τάφους ανήκε στον υιό του Olga Komshdogan. 

”Ο υιός μου βρίσκεται εδώ”, δήλωσε ο Komshdogan στην εφημερίδα Sozcu. ”Πέθανε πέρυσι και ήταν 17 ετών. Τα παιδιά της ηλικίας του ήρθαν εδώ και κατέστρεψαν τον τάφο του. Ποιά συνείδηση μπορεί να το δεχτεί αυτό;”. 

Ο Komshdogan δήλωσε πως αυτή ήταν η πρώτη επίθεση στο νεκροταφείο. 

”Έκρυψαν την επίθεση στους τάφους από εμάς. Πονάω τόσο πολύ, αν ζούσε ο υιός μου δε θα έκανε κάτι τέτοιο. Έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν και κανείς δεν συνελήφθη. Θέλω αυτοί που επιτέθηκαν στο νεκροταφείο να τιμωρηθούν, θα τους μηνύσουμε για υλικές ζημιές” ανέφερε.

Μία άλλη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο της Καθολικής Εκκλησίας της Αγίας Μαρίας στην Τραπεζούντα, στην Βορειοανατολική Τουρκία, ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο Hristiyan Haber.

 Η Zehra Colak έχασε την ζωή της στις 17 Ιανουαρίου και θάφτηκε την επόμενη μέρα στο κοιμητήριο της γειτονιάς Ayia Filbo, 500 μέτρα από την εκκλησία. Ένας ξύλινος σταυρός τοποθετήθηκε προσωρινά στο κεφάλι του τάφου. Σύμφωνα με όποιους παρευρέθησαν στην κηδεία, μία μικρή ομάδα προσπάθησε να διαταράξει την τελετή, φωνάζοντας Allahu Akbar.

ο Veysel Colak επισκέφθηκε τον τάφο της συζύγου του στις 14 Φεβρουαρίου και ανέφερε πως ο ξύλινος τάφος είχε καταστραφεί και καεί κοντά στον τάφο.

Ο Colak ανέφερε το συμβάν στην αστυνομία, προσθέτοντας πως ακόμα και όταν ξεθάφτηκε ο τάφος της συζύγου του, ένας άντρας που κάλυψε το πρόσωπό του προσπάθησε να κλέψει τον σταυρό.  Όταν τα παιδιά που έπαιζαν στο κοιμητήριο αντέδρασαν οργισμένα, ο άνδρας έβαλε τον σκύλο του να τους επιτεθεί.

Η αστυνομία της Τραπεζούντας ανέφερε πως θα ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν και το γραφείο του επαρχιακού κυβερνήτη ανέφερε πως ο καμένος σταυρός θα αντικατασταθεί με νέο. 

”Το περιβάλλον μίσους στην Τουρκία είναι ο λόγος αυτών των επιθέσεων” δήλωσε ο δημοσιογράφος Seyfi Genc, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση στο τάφο του Colak, στο δίκτυο Ahval.

”Αλλά αυτό το περιβάλλον μίσους δεν προέκυψε από το πουθενά. Οι σπόροι αυτού του μίσους εξαπλώνονται ξεκινώντας από το δημοτικό, μέσω βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία απεικονίζουν τους χριστιανούς ως εχθρούς και προδότες. Η κατήχηση συνεχίζεται μέσω εφημερίων και τηλεοπτικών σταθμών, ακολουθώντας κρατικές πολιτικές. Φυδικά οι συζητήσεις στα τζαμιά και τις καφετέριες προκαλούν ακόμα περισσότερο μίσος”.

”Ακόμα πιο σοβαρό είναι το γεγονός πως οι δράστες δεν συλλαμβάνονται και δεν λογοδοτούν” ανέφερε ο Genc.

Η Καθολική Εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Τραπεζούντας ήταν το μέρος όπου ένας καθολικός ιερέας ο Andrea Santoro, δολοφονήθηκε το 2006 από τον Oguzhan Akdin, ο οποίος ήταν 16 ετών. Δέκα χρόνια αργότερα, ο δολοφόνος αφέθηκε ελεύθερος υπό επιτήρηση. Ο Ακντίν είπε πως του συμπεριφέρθησαν σαν βασιλιάς στην φυλακή.

”Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι μόνο ζήτημα ασφαλείας. Αφορά μια ολόκληρη πολιτική στάση. Οι άνθρωποι σε αυτήν την χώρα πρέπει να διδάσκονται οικουμενικές αξίες, ανθρώπινα διακαιώματα και ελευθερίες, δεχόμενοι πως οι αλλόθρησκοι και κυρίως οι χριστιανοί δεν είναι τέρατα ούτε εχθροί. Είμαστε άνθρωποι αυτής της χώρας και ισότιμοι πολίτες της. Αγαπάμε την χώρα και έχουμε τις ευθύνες, διακαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους. 

”Οι κρατικές αρχές πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και στην συνέχεια να διδάξουν αυτές τις αξίες στο κοινό με στρατηγικό και προγραμματισμένο τρόπο-μέσω βιβλίων, εκπαιδευτικού υλικού, διδακτικού συστήματος και μέσω των ΜΜΕ”, ανέφερε ο Καλκαντίνελ.

Οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, καθώς και άλωση νεκροταφείων δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά. 

Τον Σεπτέμβριο στην πόλη Akcaabat στην επαρχία της Τραπεζούντας, η προσόψεις αρκετών σπιτιών που είχαν κατασκευαστεί για τους τουρίστες καταστράφηκαν, ως αποτέλεσμα καταγγελιών οι οποίες ανέφεραν πως οι προσόψεις μοιάζουν με σταυρούς.

Τον Ιούλιο δύο νεαροί έσπασαν έναν σταυρό που φορούσε ένας νεαρός Χριστιανός στην δυτική πόλη Γκέμπζε. Αφού ορκίστηκαν στον Αλλάχ και χτύπησαν τον νεαρό, οι δράστες το έσκασαν, σύμφωνα με το κανάλι Sat-7 Turk.

”Υπάρχει βαθιά ριζωμένο μίσος στην Τουρκική κοινωνία κατά των χριστιανών” είπε ο Οζμπέκ.  ”Οι χριστιανοί θεωρούνται ξένοι και εχθροί. Όσοι επιτίθενται σε χριστιανικούς τάφους δεν είναι μορφωμένοι ή είναι πολύ νέοι (ειδικά στην περιοχή της Άγκυρας). Το μίσος κατά των χριστιανών είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Ο λαός της Τουρκίας πρέπει να επανέλθει στα ιδεώδη της συμπάθειας και της αγάπης για την ανθρωπότητα”. 

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: Ahvalnews.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube