Weather Icon
Εξοπλισμοί , ΗΠΑ 5 Μαρτίου 2020

Ενεργοποίηση περισσότερων ελληνικών T-2C/E, οι ΗΠΑ μας μεταβιβάζουν κινητήρες J-85-GE-4A για τα εκπαιδευτικά

Ενεργοποίηση περισσότερων ελληνικών T-2C/E, οι ΗΠΑ μας μεταβιβάζουν κινητήρες J-85-GE-4A για τα εκπαιδευτικά

Η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια 20 μεταχειρισμένων κινητήρων J-85-GE-4A για τα εκπαιδευτικά T-2C/E Buckeye.

Το αίτημα εισήλθε για διαβούλευση στο Κογκρέσο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και έχει μορφή προτεινόμενης δωρεάς. Με σχεδόν δεδομένη τη θετική απόφαση των Αμερικανών, η μεταβίβαση των J-85-GE-4A θα γίνει στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεοναζόντων Ειδών Άμυνας (Excess Defense Articles – EDA), το οποίο προσβλέπει στην παραχώρηση στρατιωτικού εξοπλισμού που οι ΗΠΑ κρίνουν γι’ αυτές πλεονασματικό, σε συμμαχικά κράτη.

Η Ελλάδα απέκτησε το T-2E Buckeye τη δεκαετία του 1970 και αξιοποιεί τον τύπο στην ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Ικάρων και των νέων Ανθυποσμηναγών. Το T-2E διαθέτει δύο J-85-GE-4A και μπορεί να μεταφέρει μέχρι 3.500lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς. Το T-2 αγοράστηκε επίσης από τις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα, αλλά τώρα η Ελλάδα είναι ο μοναδικός του χρήστης στον κόσμο.

Αυτό έχει αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσκολίες στην υποστήριξη του αεροσκάφους, που η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει να αντιμετωπίσει με τη διάθεση κάποιων από τα T-2 σαν πηγή ανταλλακτικών και κατά καιρούς αιτήματα προς τις ΗΠΑ για τη μεταβίβαση μεταχειρισμένων αεροσκαφών ίδιου τύπου, πτερύγων και κινητήρων.

Στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των T-2C/E (αλλά και των T-6A) είχε αναφερθεί ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση στις 19 Φεβρουαρίου 2019. Ο πρώην υπουργός είχε τότε τονίσει πως «η ΠΑ προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος, μέχρι την οριστική επίλυσή του, πλην όμως τα εν ενεργεία αεροσκάφη επαρκούν για την ικανοποιητική ροή του εκπαιδευτικού προγράμματος».

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (Defense Security Cooperation Agency – DSCA), το προηγούμενο αίτημα της Ελλάδας για κινητήρες J-85-GE-4A έγινε το 2016. Το αίτημα αφορούσε 15 κινητήρες, οι οποίοι παραδόθηκαν στις 25 Μαΐου 2017.

πηγή: www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube